Jdi na obsah Jdi na menu
 


Média zveřejnila falešné titulky, které mohly rozpoutat válku, ale jede se dál…

16. 2. 2022

Média zveřejnila falešné titulky, které mohly rozpoutat válku, ale jede se dál…

ac24.cz

by Redakce 16. 2. 2022

 

Někteří američtí občané a zbytek světa až příliš často důvěřují mainstreamovým médiím, takže se nechávají zavést do nebezpečných situací – založených výhradně na lžích. (Foto: Flickr / ilustrační)

Jedním ze zářných a mimořádně důležitých příkladů je to, jak se korporátní média stala papouškovací organizací pro lži vedoucí k invazi do Iráku v roce 2003.

Obchodníci s chaosem – novináři a tajné služby mají žně.

„Zpravodajské informace shromážděné touto i jinými vládami nenechávají nikoho na pochybách, že irácký režim nadále vlastní a ukrývá jedny z nejsmrtonosnějších zbraní, jaké kdy byly vynalezeny,“ tvrdil tehdejší prezident George Bush ve veřejném projevu 17. března 2003. „Tento režim již použil zbraně hromadného ničení proti sousedům Iráku a proti iráckému lidu.“

Bushova tvrzení zpochybnili nejen odborníci na lidská práva, ale i zbrojní inspektoři OSN a nespočet dalších – a tak se krátce po invazi USA do suverénní země ujaly slova New York Times, aby doplnily příslušný casus belli.

Téměř dvě desetiletí poté, co byly v konfliktu vyvolaném Spojenými státy povražděny statisíce nevinných lidí, svět ví – žádné zbraně hromadného ničení nikdy neexistovaly.

Zatímco USA často vymýšlejí falešné příběhy, aby přesvědčily obyvatelstvo k podpoře svých válek za účelem zisku, jejich média papouškují i další nebezpečné falešné zprávy, které mají potenciál k masivním a katastrofickým důsledkům.

Příklad: „V přímém přenosu: „Rusko napadlo Ukrajinu.“ – Titulek agentury Bloomberg ze 4. února 2022.

Vzhledem k současné atmosféře napětí mezi Ukrajinou, Ruskem a Spojenými státy a příslibu Pentagonu bránit zkorumpovaný stát Ukrajina válečnými akcemi měl tento titulek, který běžel na Bloombergu – po dobu 30 minut – potenciál naprosté devastace.

Když čtenáři na odkaz klikli, dostal je na chybovou stránku, ale samotný titulek stačil k vyvolání masové hysterie.

„Vstoupila jsem na stránku a uviděla jsem aktuální zprávu, ale věděla jsem, že to není pravda, protože se zabývám Ukrajinou a budu jedna z prvních, kdo se to dozví,“ řekla listu NY Post Olga Lautmanová, ruská analytička. „Je to bizarní a dost velký omyl, když uvážíme, že jde o potenciální rozsáhlou invazi a všichni jsou v napětí.“

Na potenciální nebezpečnost takové válečnické nedbalosti poukazuje skutečnost, že vyvolala přímou reakci Ruska, které situaci označilo za „nebezpečnou“.

„Tato situace jasně ukazuje, jak nebezpečné je takové napětí, které bylo vyvoláno každodenními agresivními prohlášeními, jež neustále slyšíme z Washingtonu, evropských hlavních měst a Londýna,“ uvedl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov pro ruskou tiskovou agenturu Tass.

Na otázku, proč sakra zveřejnili takovou potenciálně válku rozpoutávající lež, mluvčí agentury Bloomberg odpověděl křídou: „Jejda, naše chyba“.

„Připravujeme titulky pro mnoho scénářů a jeden z těchto titulků byl dnes kolem 16:00 SELČ neúmyslně zveřejněn na našich webových stránkách,“ napsala agentura Bloomberg News v prohlášení. „Této chyby hluboce litujeme.“

Zatímco jednu chybu lze odepsat bez většího zkoumání, toto je již druhý případ. Bloomberg to udělal v posledních letech. Jak informoval TFTP v roce 2017, Bloomberg uveřejnil podobný titulek, který málem také odstartoval třetí světovou válku.

Během každoroční slavnostní přehlídky „Den slunce“ v Severní Koreji (oslava narození zakladatele národa) Bloomberg odpálil titulek, že čínská tisková agentura Sin-chua oznámila, že Severní Korea vystřelila projektil.

Poté, co málem rozpoutaly třetí světovou válku, si Bloomberg i Xinhua pospíšily s opravou titulků, ale to už byly země ve stavu nejvyšší pohotovosti. Naštěstí byly jejich retrakce dostatečně včasné, aby se zabránilo skutečné vojenské konfrontaci. Ne však dříve, než se v ostatních západních médiích objevily podobné titulky.

Mainstreamová média po celém světě – kterým máme věřit – všechna převzala falešný titulek, aby vytvořila chaos a paniku.

S velkým dosahem přichází i velká odpovědnost. Chybně papouškovat zcela falešné informace, které by mohly potenciálně rozpoutat válku a vyvolat znepokojení, milionům čtenářů, aniž byste si nejprve ověřili fakta, je přinejmenším nezodpovědné.

Přesto jsme tu znovu, tentýž deník, který se dopouští stejné potenciálně zničující chyby. Vzdělávejme se a podporujme nezávislá média.

Není divu, že Bloomberg nebyl z Facebooku ani Twitteru odstraněn. Neublížili si ani v algoritmu Googlu a o jejich přehmatu téměř nikdo neinformoval.

Matt Agorist