Jdi na obsah Jdi na menu
 


Masové protesty vyvolané vysokými cenami zkapalněného plynu přerostly v nepokoje.

8. 1. 2022

Masové protesty vyvolané vysokými cenami zkapalněného plynu přerostly v nepokoje.

V zemi byl vyhlášen výjimečný stav a vláda musela odstoupit. Prezident Tokajev označil protesty za akt vnější agrese a požádal o pomoc OSKB, která do Kazachstánu poslala mírové síly.

 

16:28 08.01.2022

 

V Almaty probíhá opět rabování obchodů

V obchodech, které byly během nepokojů v Almaty poničeny, dochází opět k rabování, informuje zpravodaj Sputniku Kazachstán Alexandr Miroglov.

„Bohužel se takové případy vyskytly. A podle obyvatel Almaty nejsou nijak výjimečné. To znamená, že z vyrabovaných obchodů si kolemjdoucí lidé něco odnesli. Využili toho, že chyběli majitelé a policisté,“ uvedl novinář.

Policie hlídkuje před velkými nákupními centry a supermarkety. Zabraňují tak dalšímu drancování.

V ulicích Almaty byly rozmístěny zátarasy a vojenská technika. Jak bylo oznámeno během dne, náměstí Republiky a letiště jsou uzavřeny.

 

Šéf výkonného výboru SNS: bandité se předem připravovali na masové demonstrace v Kazachstánu s cílem destabilizovat situaci, získali podporu ze zahraničí.

 

Muchtar Abljazov, bývalý šéf banky BTA, který byl v Kazachstánu odsouzen v nepřítomnosti a sám sebe označuje za vůdce protestů v zemi, uvedl,

že vyzval americké a evropské představitele, aby na současné kazašské úřady uvalili sankce.

 

Abljazov dříve řekl, že se „považuje za vůdce opozice“ a že mu volají protestující – a radí se, co dělat.

„Napsal jsem americkému prezidentovi a všem evropským lídrům států, aby požadovali sankce proti režimu,“ řekl italskému listu Corriere della Sera.

Bankéř, který se skrývá ve Francii, se v rozhovoru také označil za „nepřítele číslo jedna“ kazašských úřadů a ruského prezidenta Vladimira Putina. Kromě toho Abljazov vyzval „mezinárodní společenství“, aby odsoudilo Kazachstán „jako vyhnance, aby přestal podnikat“.

Nepokoje v Kazachstánu

 Ve dnech 4. a 5. ledna došlo ve starém hlavním městě Almaty ke střetům s bezpečnostními silami, při nichž policie použila plyn a omračující granáty. V celém Kazachstánu nefungoval internet a řada televizních kanálů dočasně zastavila vysílání. Došlo k několika střetům s příslušníky kazachstánských silových rezortů, jsou oběti na obou stranách.

Účastníci těchto události, které označují úřady za bojovníky nebo teroristy, se pokusili o několik útoků na administrativní budovy a na policejní stanice, tyto útoky byly odraženy. Podle informací OSN bylo v průběhu protestních akcí asi tisíc lidí zraněno. Kazachstánské MV oznámilo, že zahynulo 18 příslušníků právních orgánů.

 .