Jdi na obsah Jdi na menu
 


Malá Republika Srbska má odvahu - chce zastavit kontakty s americkou a britskou ambasádou

22. 3. 2023

Malá Republika Srbska má odvahu - chce zastavit kontakty s americkou a britskou ambasádou

19. 3. 2023  

Republika Srbska má v plánu zastavit kontakty s americkou a britskou ambasádou.

Jak řekl prezident Milorad Dodik, v současné době se formuje tým, který bude shromažďovat komplexní informace o akcích amerických a britských diplomatů a ambasád.

BĚLEHRAD, 17. března. /TASS/. Republika srbská (RS, subjekt Bosny a Hercegoviny) se příští týden rozhodne ukončit kontakt s velvyslanectvími USA a Spojeného království. V pátek to oznámil prezident RS Milorad Dodik.

Podle jeho slov „v současné době vzniká tým, který bude shromažďovat komplexní informace“ o akcích amerických a britských diplomatů a ambasád, včetně jejich „vměšování do vnitřních záležitostí Bosny a Hercegoviny [BH]“.

“Jsme nuceni přerušit veškeré kontakty s výše uvedenými představiteli zastupitelských úřadů. Kontakty budou přerušeny zástupci orgánů Republiky Srbska a zástupci Srbů na úrovni Bosny a Hercegoviny, jakož i prezidiem Bosny a Hercegoviny, Rady ministrů, Parlamentním shromážděním a všech ostatní, kteří byli jmenováni Srby ve společných institucích” – cituje Dodika televizní kanál RTRS .

“Vláda Republiky Srbska o tom rozhodne během příštího týdne a parlament na svém prvním řádném zasedání, pokud nebude rozhodnuto o konání mimořádného zasedání sněmu k této otázce,” doplnil Dodik.

Prezident RS vysvětlil, že ho k tomu „přinutila americká a britská strana“, které nepodepsaly Daytonskou dohodu, ale otevřeně podporují vysokého představitele, který byl jmenován nezákonně a bez rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN. 

“Americký velvyslanec navíc otevřeně podporuje výzvu muslimů v Bosně a Hercegovině do zbraně,” zdůraznil Dodik s tím, že “to je pro Srby nepřijatelné.” 

Označil to za „přímou ránu možnému usmíření v Bosně a Hercegovině“

Prezident uvedl, že představitelé Spojených států a Velké Británie “připravují další podvod a loupež související s majetkem, který nepochybně patří Republice srbské”.

Organizace Bosny a Hercegoviny

Podle ústavy navržené ve Všeobecné rámcové mírové dohodě pro Bosnu (Daytonská dohoda), která byla podepsána 14. prosince 1995 v Paříži, se Bosna a Hercegovina skládá ze dvou subjektů: Muslimsko-chorvatské federace Bosny a Hercegoviny (asi 51 % území země) a Republiky srbské (asi 49 % území), jakož i okres Brčko. V systému státní správy jsou proporcionálně zastoupeny tři hlavní národy: Bosňáci (Slovani, kteří konvertovali k islámu), Srbové (pravoslavní) a Chorvaté (katolíci).

Země se v podstatě řídí přes vysokého představitee mezinárodního společenství (funkce vytvořená v souladu s Daytonskou dohodou), který je po nominaci jmenován řídícím výborem Rady pro provádění mírové dohody o Bosně a Hercegovině po schválení Radou bezpečnosti OSN. 

V květnu 2021 se velvyslanci zemí řídícího výboru rozhodli jmenovat Christiana Schmidta novým vysokým představitelem v BH bez schvalovací procedury v Radě bezpečnosti OSN.

Rusko, které je členem výboru, se proti takovému rozhodnutí postavilo. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov již dříve prohlásil, že Bosna a Hercegovina je zavedeným státem a pokusy zvenčí řídit procesy v této zemi jsou přežitkem, který musí být okamžitě odstraněn. 

V současné době vedení RS neuznává legitimitu Schmidta a hodlá odvolat svůj souhlas se společnou armádou a společnou soudní a prokurátorskou radou Bosny a Hercegoviny. 

Pro Pokec24 přeložila Janinna