Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lovec nacistů - Na Ukrajině je prvek ultrapravice a nelze ho ignorovat

26. 4. 2022

Lovec nacistů - Na Ukrajině je prvek ultrapravice a nelze ho ignorovat

Špičkový lovec nacistů a znalec holocaustu říká, že Kanada selhala, když ještě před 17 měsíci umožnila ukrajinskému vojenskému personálu napojenému na krajně pravicové skupiny absolvovat výcvik, píše Ottava Citizen.

Ilustrační foto

25. dubna 2022 - 07:46

 

Radio Canada v pondělí oznámilo, že kanadský vojenský personál vycvičil oba příslušníky krajně pravicového pluku Azov a také nejméně jednoho ukrajinského vojáka, který měl erb nacistické jednotky SS z druhé světové války. Školení proběhlo v listopadu 2020.

 

Efraim Zuroff z Centra Simona Wiesenthala v Izraeli v rozhovoru pro tyto noviny řekl, že Kanada nedokázala řádně monitorovat svůj vlastní vojenský výcvikový program. „Kanadská vláda neprovedla náležitou péči, „je odpovědností kanadského ministerstva obrany přesně vědět, koho cvičí."

 

„Není pochyb o tom, že na Ukrajině jsou neonacisté v různých formách, ať už jsou to v pluku Azov nebo v jiných organizacích,“ dodal.

 

Zdroje ministerstva obrany uznaly, že erb, který nosí ukrajinský voják na kanadských vojenských fotografiích, je znakem ukrajinské jednotky SS, která bojovala v době nacismu. Na dalších fotografiích jsou ukrajinské jednotky s insigniemi spojené s jednotkou Azov.

 

Kapitánka kanadských sil Véronique Sabourinová uvedla, že „všichni kanadští vojáci cvičící ukrajinské jednotky dostali informace, které jim pomohou rozpoznat nášivky a odznaky spojené s pravicovým extremismem. Ukrajina je odpovědná za prověřování vlastního personálu".

 

Pokud mají kanadští vojáci podezření, že jejich ukrajinští protějšky nebo praktikanti mají rasistické názory nebo patří k pravicovým organizacím, pak jsou praktikanti odstraněni, vysvětlil Sabourin. Ale dodala: „Na CAF není žádné důkazní břemeno, které by to dokázalo nade vší pochybnost."

 

Jednotka Azov, někdy známá jako prapor nebo pluk, byla dříve začleněna do ukrajinské armády. Ale její spojení s krajní pravicí je již dlouho známo. V roce 2017 vytvořila kanadská Joint Task Force Ukrajina brífink o praporu Azov, v němž uznala jeho napojení na nacistickou ideologii. „Většinu členů Azova označila za nacisty," varovali kanadští důstojníci na svém briefingu.

 

V roce 2018 americký Kongres zakázal použití amerických fondů na poskytování zbraní, výcviku a další pomoci praporu Azov kvůli jeho napojení na krajní pravici a neonacisty. OSN a Amnesty International obvinily jednotku z porušování lidských práv.

 

Ale ruská invaze a sympatie, které vyvolala vůči Ukrajině v západních zemích, posloužily jako katalyzátor pro širší přijetí Azova.

Některé židovské skupiny se znepokojením sledovaly, jak novináři jednotku velebili nebo omlouvali její činy poukazem na to, že v organizaci je jen několik neonacistů. Japonská tajná služba veřejné bezpečnosti údajně odstranila Azov ze svého mezinárodního seznamu teroristů.

 

Přesto se ukázaly být problémem krajně pravicové sympatie některých ukrajinských vojenských jednotek. NATO nedávno využilo Twitter, aby upozornilo na ženy v ukrajinské armádě, ale muselo tweet stáhnout poté, co uživatelé sociálních sítí poukázali na to, že ženy na obrázku měly nacistické odznaky.

 

Jiní tvrdili, že obvinění vznesená proti pluku Azov jsou součástí ruské dezinformační kampaně.

 

Zuroff taková tvrzení odmítá. „To není ruská propaganda, ani zdaleka ne," vysvětlil. „Tito lidé jsou neonacisté. Na Ukrajině je prvek ultrapravice a je absurdní ho ignorovat.“

 

V červnu 2018 se kanadští představitelé, včetně vojenského personálu, setkali s vůdci jednotky Azov. Ale přestože věděli o spojení s neonacisty, úředníci jednotku neodsoudili. Místo toho se obávali, že média podle dokumentů Národní obrany odhalí podrobnosti o setkání. Kanaďané se nechali vyfotografovat s příslušníky jednotky, což pak Azov využil pro své propagandistické účely.

 

(rp,regionalninovinky.cz & prvnizpravy.cz, ottawacitizen,foto:arch.)