Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lídři zemí jaderné pětky vystoupili s prohlášením o světové bezpečnosti

3. 1. 2022

Lídři zemí jaderné pětky vystoupili s prohlášením o světové bezpečnosti

14:32 03.01.2022

© Depositphotos / Curraheeshutter

 

Vedoucí představitelé Čínské lidové republiky, Ruska, Velké Británie, Spojených států amerických a Francie vydali prohlášení o předcházení jaderné válce a předcházení válce mezi zeměmi vlastnícími jaderné zbraně. Příslušný dokument byl zveřejněn na webu Kremlu.

 

„Prohlašujeme, že v jaderné válce nemohou být žádní vítězové a nikdy by neměla být rozpoutána. Vzhledem k tomu, že použití jaderných zbraní by mělo dalekosáhlé důsledky, znovu potvrzujeme, že jaderné zbraně - dokud budou existovat - musí sloužit k obraně, k odvrácení agrese a předcházení válce. Věříme, že dalšímu šíření těchto zbraní by mělo být zabráněno,“ píše se v textu.

 

Jaderné mocnosti navíc znovu potvrdily důležitost dodržování dvoustranných a mnohostranných dohod o nešíření, odzbrojení a kontrole, včetně Smlouvy o nešíření jaderných zbraní.

 

„Každý z nás má v úmyslu zachovat a dále posilovat naše národní opatření, abychom zabránili neoprávněnému nebo neúmyslnému použití jaderných zbraní. Znovu potvrzujeme relevanci našich již dříve učiněných prohlášení o neútočení a potvrzujeme, že naše jaderné zbraně nejsou namířeny proti sobě ani proti žádnému jinému státu,“ uvádí se v prohlášení.

 

Vedoucí představitelé pěti jaderných mocností zdůraznili svůj závazek spolupracovat se všemi zeměmi na konečném vybudování světa bez jaderných zbraní.

„Chceme dále pokračovat v hledání dvoustranných a mnohostranných diplomatických přístupů, abychom se vyhnuli vojenské konfrontaci, posílili stabilitu a předvídatelnost, posílili vzájemné porozumění a důvěru a zabránili závodům ve zbrojení, které neprospívají nikomu a stávají se hrozbou pro všechny. Jsme odhodláni vést konstruktivně dialog založený na vzájemném respektu a uznání vzájemných zájmů a obav v oblasti bezpečnosti,“ uzavřeli autoři prohlášení.

Tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov Sputniku řekl, že summit lídrů zemí „jaderné pětky“ je po jejich společném prohlášení nezbytný. Uspořádat setkání vedoucích představitelů zemí - stálých členů Rady bezpečnosti OSN (Rusko, USA, Čína, Francie, Velká Británie) již dříve navrhl ruský prezident Vladimir Putin. Všechny země vyjádřily svou připravenost se takového setkání zúčastnit.

 

Sputnik