Jdi na obsah Jdi na menu
 


Le Parisien - Kriminalita v Paříži, tady se už nedá žít!

27. 10. 2020

Le Parisien - Kriminalita v Paříži, tady se už nedá žít!

Zrušení karantény ve Francii vedlo k novému skoku v trestné činnosti, jehož stabilní růst byl pandemií pozastaven, uvádí Le Parisien.

27. října 2020 - 10:16

 

Zloději v městské dopravě začali jednat brutálněji a v nepřítomnosti turistů zaútočili na Pařížany a severní čtvrti Paříže jsou plné davů drogových dealerů a agresivní mládeže a díky nim je život místních obyvatelnesnesitelný“.


Konec karantény na začátku jara předznamenal obnovení obchodní činnosti - alespoň mezi pachateli, píše Le Parisien. Policejní zprávy naznačují, že násilné krádeže vzrostly v červenci až září o 2,4%, zatímco loupeže v obchodech a maloobchodech vzrostly o 60% proti stejnému období roku 2019. Epidemie COVID-19 zastavila růst kriminality v hlavním městě jen na chvíli.

Jak pro francouzské noviny řekl profesor kriminologie na Konzervatoři umění a řemesel Alain Boer, v roce 2019 došlo k tendenci k nárůstu násilí, které pokračovalo počátkem roku 2020, ale po zavedení karantény bylo přerušeno. Podle odborníka dochází po zrušení omezení k „dohánění“ toho, co při masové izolaci chybělo: ačkoli konečné závěry o tomto neobvyklém roce lze vyvodit až v roce 2021, je již jasné, že míra násilí se opět zvýšila.

 

Článek konstatuje, že zejména ve veřejné dopravě dochází k mnoha trestným činům. Násilné loupeže jsou podle zdrojů státních společností obsluhujících pařížské metro a železnice běžnější od konce karantény na příměstských linkách a linkách metra. Šéf bezpečnosti metra Stephane Guo potvrzuje, že přestupky v dopravě se v posledních měsících změnily: při absenci turistů s údajně velkým množstvím hotovosti přešli někteří kapsáři na Pařížany.


Le Figaro: Pro vládu je snazší popírat nárůst násilí, než mu čelit!

 

Člen skupiny pro ochranu a bezpečnost sítí metra (GPSR) Marc Brillau zdůrazňuje, že změny se dotkly i profilu zločinců: jsou starší než předchozí pachatelé a jednají násilněji. „Nemáme co do činění s profesionálními kapsáři, ale s lidmi, kteří to dělají (kradou) poměrně hrubě," zdůrazňuje Brillau. Pařížané mnohem více než turisté vzdorují a situace se rychle zahřívá. Aby se zabránilo trestné činnosti, různé bezpečnostní týmy úzce spolupracují s policií a mohou rychle lokalizovat útok díky síti 50 000 kamer a 1 000 členů GPSR. „Počet zatčených roste - přinejmenším něco uspokojivého v tak pochmurném kontextu," říká Stefan Guo.

Nárůst násilí nemá vliv pouze na dopravu: problém je dobře znám obyvatelům čtvrtí La Chapelle a Gout d'Or až po bulvár Barbes v 18. okrsku. Mnoho tamních obchodníků zkrachovalo a vyprávělo podobné příběhy o sklíčenosti a únavě z výbušné situace, kdy se obchodníci s drogami potulovali po ulicích, nezletilí bojovali mezi sebou a útočili na kolemjdoucí, dopouštěli se krádeží.

Policie však nepřijala konkrétní opatření již několik let. „Situace se zjevně zhoršila: je to jen Divoký západ!"  rozhořčil se předseda sdružení „Zítřek La Chapelle“ Loic Gezo. „Dokonce i oblasti, které byly v noci docela tiché - například pod zvýšenými linkami metra - jsou nyní obsazeny skupinami marginalizovaných živlů a drogově závislých. Pijí, pouštějí naplno muziku, křičí a rvou se.“

Pařížané žijící v těchto oblastech požadují od úřadů vypracování „celkové strategie pro eliminaci těchto gangsterských skupin“. Podle místních obyvatel je situace dotlačila na hranu, která se po skončení karantény stala „neúnosnou“: v blízkosti metra a v přilehlých ulicích se někdy shromáždí až 60 obchodníků s drogami a začnou mezi sebou vyřizovat účty kvůli kontrole nad tímto územím. „Zde již není možné žít,“ cituje Le Parisien hořký závěr obyvatele hlavního města.

(kou, prvnizpravy.cz, leparisien.fr, foto: arch.)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář