Jdi na obsah Jdi na menu
 


Le Figaro - Mladí muslimové ve Francii - Islám je nad republikou!

11. 9. 2020

Le Figaro - Mladí muslimové ve Francii - Islám je nad republikou!

 

Mladí muslimové ve Francii vykazují mnohem radikálnější náboženské názory než starší generace, uvádí Le Figaro s odvoláním na nedávný průzkum veřejného mínění.

Ilustrační foto

11. září 2020 - 04:20

 

75% mladých respondentů připustilo, že náboženství postavili nad republiku, a téměř polovina považuje hodnoty francouzské společnosti za neslučitelné s muslimskou vírou.

 

Mladí francouzští muslimové jsou radikálnější než starší generace, uvádí Le Figaro s odvoláním na průzkum veřejného mínění zadaný Francouzským institutem veřejného mínění a Charlie Hebdo a Nadací Jea Jauresa.

 

Na otázku „Dáte své náboženské přesvědčení nad hodnoty republiky?“74% francouzských muslimů mladších 25 let odpovědělo kladně, ve srovnání s pouhými 25% respondentů ve věku 35 a více let.

 

Průzkum také ukázal, že 61% francouzských muslimů považuje islám za „jediné pravé náboženství“, což je o 6% více než výsledek podobného průzkumu z roku 2016, zatímco u muslimů mladších 25 let sdílí tento názor 65% respondentů, mezi lidmi ve věku 25 do 34 let - 73% a mezi respondenty staršími 35 let - 53%.

 

Le Figaro: Alarm ve Francii - radikální islám pronikl do veřejných institucí!

 

Navíc 45% muslimů mladších 25 let považuje islám za „neslučitelný s hodnotami francouzské společnosti“. Tento názor sdílí 24% respondentů starších 35 let.

 

Jak noviny uvádí, další nedávný průzkum veřejného mínění Francouzského institutu veřejného mínění ukazuje, že účast páteční mešity mladých lidí ve věku 18 až 24 se za posledních deset let téměř zdvojnásobila: z 23% v roce 2011 na 40 % v roce 2019.

 

(kou, prvnizpravy.cz, lefigaro.fr, foto: arch.)

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář