Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lavrov řekl, jak Borrell přesvědčil Rusko „nepracovat“ v Africe

27. 9. 2021

Lavrov řekl, jak Borrell přesvědčil Rusko „nepracovat“ v Africe

25. 9. 2021 Janinna  

Lavrov řekl, jak Borrell přesvědčil Rusko „nepracovat“ v Africe.

Ministr zahraničí Lavrov: Borrell vyzval Rusko, aby v Africe „nepracovalo“, protože to je „jejich místo“.

OSN, 25. září – RIA Novosti. 

„Šéf evropské diplomacie Josep Borrell vyzval Ruskou federaci, aby „nepracovala“ v Africe v oblasti bezpečnosti, protože to je „naše místo“, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

„Jak mi řekl Josep Borrell – vy raději v Africe vůbec nepracujte, protože Afrika je naše místo. Přímo tak to řekl,“ řekl Lavrov na briefingu.

Podle jeho slov by bylo lepší synchronizovat akce i EU i Ruské federace s ohledem na boj proti terorismu – „nejen v Mali, ale v Sahara-Sahelském regionu jako celku“.

„Ale říkat: … „Jsem tu první, takže odtud odejděte“ – za prvé je to urážlivé pro vládu Mali, která pozvala externí partnery. Zadruhé takto mluvit obecně s nikým nelze,“ řekl rozhořčeně Lavrov.

Na setkání ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a vedoucí evropské diplomacie Josep Borrell na okraji 76. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku diskutovali o situaci v Afghánistánu, na Ukrajině, v Mali, stejně jako o íránské jaderné dohodě a mírovém procesu na Blízkém východě, uvedly ve čtvrtek webové stránky ministerstva zahraničních věcí Ruské federace.

Pokec24.cz