Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lavrov - Ukrajinci si zaslouží lepší život, pomůžeme jim zbavit se tamního režimu

24. 7. 2022

Lavrov - Ukrajinci si zaslouží lepší život, pomůžeme jim zbavit se tamního režimu

Dnes 19:44, 24.7.2022• Aktualizováno 20:17

Novinky, ČTK

 

Rusko pomůže Ukrajincům zbavit se tamního režimu, uvedl v neděli ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, podle nějž si ukrajinský lid zaslouží lepší život. Rusové na Ukrajině útočí od 24. února, tedy přesně pět měsíců. Ukrajinci si výročí připomínají bilancí ruských zvěrstev i vlastních úspěchů při obraně.

 

Sergej Lavrov pří náštěvě v Egyptě Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

„Soucítíme s ukrajinským lidem, který si zaslouží mnohem lepší život. Je nám líto, že se nám před očima kazí ukrajinská historie,“ řekl Lavrov podle agentury TASS během setkání se zástupci Ligy arabských států v Káhiře.

Rusko prý lituje ty, kteří podlehli státní propagandě kyjevského režimu, jenž podle Lavrova chce, „aby Ukrajina byla pro Rusko věčným nepřítelem“.

 „Ruský a ukrajinský národ budou i nadále žít společně. Pomůžeme ukrajinskému lidu zbavit se absolutně protilidového a protihistorického režimu,“ dodal Lavrov v duchu tradiční ruské rétoriky.

Rusko svou invazi líčí jako snahu „denacifikovat“ a „demilitarizovat“ Ukrajinu, aby pro něj nepředstavovala hrozbu. Zároveň si však nepokrytě dělá nároky na ukrajinské území.

Lavrovova cesta do Afriky má pomoci Rusku prolomit diplomatickou izolaci a vyrovnat se se sankcemi, které na ně uvalil Západ kvůli invazi na Ukrajinu. Tam Rusové útočí už pět měsíců, v posledních týdnech se situace na frontě výrazněji nemění.

Ukrajinci u této příležitosti připomínají ruská zvěrstva i vlastní odolnost. Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak zveřejnil video, jež připomíná útoky Rusů na civilní cíle.

Ministerstvo obrany zase zveřejnilo snímky se zabitými okupanty v černých pytlích.

Afriku zajímá obilí

V Egyptě se Lavrov nejprve setkal s egyptským prezidentem Abdalem Fattáhem Sísím a poté se svým egyptským protějškem Samím Šukrím. Podle světových tiskových agentur se snažil uklidnit egyptské představitele, pokud jde o dodávky ruského obilí do Egypta. Činil tak v době, kdy panuje nejistota ohledně nedávno uzavřené dohody o vývozu ukrajinského obilí přes černomořské přístavy, která by měla odvrátit riziko nedostatku potravin zejména v Africe. Krátce po uzavření dohody Rusové vypálili rakety na Oděsu, odkud mají lodě s obilím také vyplouvat.

 

Skandální tvrzení z OSN. Rusko prý možná dohodu o neútočení na přístavy „technicky“ neporušiloVálka na Ukrajině

Skandální tvrzení z OSN. Rusko prý možná dohodu o neútočení na přístavy „technicky“ neporušilo

Šéf ruské diplomacie prohlásil, že ruští vývozci obilí jsou odhodláni plnit své závazky.

Egypt je jedním z největších světových dovozců pšenice a loni koupil přibližně 80 procent těchto plodin z Ruska a z Ukrajiny. Ruská invaze na Ukrajinu přitom narušila dodávky obilí a urychlila růst světových cen komodit, což v Egyptě způsobilo finanční šok, píše agentura Reuters. Egypt má přitom významné vazby s Ruskem, ze kterého do země proudí kromě pšenice rovněž zbraně. Káhira nicméně udržuje dobré vztahy i se Západem a nepostavila se na žádnou stranu konfliktu, který Rusko invazí vyvolalo, podotkla AP.

Nedostatkem obilí je těžce postižena řada afrických zemí, Rusko a Ukrajina dodávaly na kontinent podle Africké rozvojové banky přes 40 procent pšenice.