Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kvůli tisícům na výstavu o Němcích může Ústí přijít o miliony, tvrdí opozice

23. 12. 2019
Kvůli tisícům na výstavu o Němcích může Ústí přijít o miliony, tvrdí opozice
 
20. září 2019 16:17
Společnost Collegium Bohemicum, která má nejpozději příští rok představit expozici Naši Němci, dostala od zastupitelů Ústí nad Labem místo požadovaných 250 tisíc korun jen 150 tisíc. Kritici varují, že město ohrožuje dokončení výstavy, a hazarduje tak s 300 miliony, jež by pak mohlo vracet.
V ústeckém muzeu mají být nejen tradiční expozice a příležitostné výstavy, ale...
Dalších 7 fotografií v galerii
 
V ústeckém muzeu mají být nejen tradiční expozice a příležitostné výstavy, ale i obří stálá výstava mapující soužití Čechů a Němců u nás. Pokud by nebyla, musí Ústí vrátit stovky milionů, které dostalo na opravu. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA
 
„Žádost se opírá o zvýšené náklady na dva zaměstnance výstavy, která ještě není hotová, či na právní služby v soudním sporu s bývalou ředitelkou,“ sdělila důvody snížení příspěvku náměstkyně ústeckého primátora Věra Nechybová (UFO).
 
Hlavní částku na provoz dostává Collegium Bohemicum od magistrátu, každý rok přes milion korun. Podle ustavující listiny by to mělo být 1,5 milionu. Vedení města ale jedná s ministerstvem kultury o možnosti, aby na provoz přispívalo také.
 
 
Letos zatím město poslalo 1,1 milionu, vedle toho také Collegiu poskytuje zdarma prostory a energie v městském muzeu. „Příspěvek města je tak veliký,“ řekla Nechybová.
 
 
 
Poznámka k článku:
Také si myslíte, že bychom měli být sami investoři stále expozici našich Němců, zhruba na ploše 1500 m2, že bychom měli nést veškerou réžii s provozováním této stálé expozice?
 
Je v Německu nějaké muzeum o Slovanech, žijících dříve na dnešním území Německa, na ploše 1500 m2?
 
Zdroj: https://www.idnes.cz/usti/zpravy/usti-nad-labem-collegium-bohemicum-muzeum-expozice-nasi-nemci.A190918_502552_usti-zpravy_pakr
idnes.cz
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář