Jdi na obsah Jdi na menu
 


Když se legitimní národní zájem zaměňuje s proruským vlivem

6. 9. 2022

Když se legitimní národní zájem zaměňuje s proruským vlivem

6.9.2022 09:14

V sobotu se v Praze na Václavském náměstí sešly desítky tisíc protestujících, přesněji podle různých odhadů 70 až 130 tisíc lidí. To je opravdu velké číslo, které by nás všechny mělo varovat před dalšími možnými nepokoji v ulicích. V naší společnosti roste napětí, stále více se polarizuje a lidé mají přirozenou potřebu aktivně konat. Bohužel, mají k tomu své oprávněné důvody.

Je smutné, že premiér Fiala celou iniciativu označil za pouhou proruskou propagandu, čímž problémy svých spoluobčanů bagatelizoval. Svým vyjádřením se tak snížil k rétorice bývalého totalitního režimu a bude pro něj o to více složité přesvědčit nespokojené Čechy, že on a jeho politika skutečně směřují k ochraně evropských hodnot. Pro obhajobu ideálů našeho kontinentu totiž zdaleka nestačí slepá loajalita k severoatlantické alianci, popřípadě větší pomoc Ukrajině či přísnější sankce pro Rusko.

Předně jde o respekt ke svobodě. A v tomto zásadním bodě premiér selhal a lze předpokládat, že právě jeho komentáře přispějí v blízké době k ještě masivnějším protestům. Jeho vláda již nyní nese stigma zavedení cenzury. Navíc dala podnět pro vznik policejního útvaru, který má od příštího roku vyšetřovat nové formy extremismu, do kterého řadí „údajné“ dezinformátory, odpůrce proticovidových opatření a proruské aktivisty. Když si uvědomíme, že právě těmito slovy premiér Fiala označil účastníky sobotní demonstrace, může nás to zavést k myšlence, že vyjádřil možnou výhrůžku do budoucna.

Ale soustřeďme se na to podstatné. Proč se lidé sešli v tak masivním počtu na Václavském náměstí? Žádali, aby pro ně vláda vyjednala levný plyn a elektrickou energii, a aby přestala slepě prosazovat agendy jako Green Deal, které Českou republiku, potažmo EU, jen ekonomicky vysávají. Mnoho lidí chápalo proběhlou demonstraci také jako volání o záchranu střední třídy, protože vše, co se za poslední tři roky odehrává, směřuje právě k její likvidaci. Na současné vládní scéně chybí subjekt, který by se o její zájmy skutečně zasadil, a i to je důvodem, proč berou lidé iniciativu do svých vlastních rukou. Rusko s tímto nemá nic společného a premiér Fiala by měl v tomto ohledu přestat své spoluobčany „dezinformovat“. Občané potřebují, aby vláda hájila jejich legitimní zájmy. Aby řešila vysoké ceny energií a potravin, vysokou míru inflace i zdanění. Lidé na demonstraci nepřišli jen s emocí strachu, ale také zlosti. Nejsou to vyděšení hlupáci, jak se nás mnozí snaží přesvědčit, ale oprávněně naštvaní lidé, kterým rapidně klesá koupěschopnost i životní úroveň. To je třeba mít na paměti.

Odborníci z řad ČSSD již před deseti lety varovali před nebezpečím přílišné závislosti na dodávkách plynu z Ruska a navrhovali diverzifikaci. Vedení strany, které bylo v té době u moci, je nevyslyšelo, ovšem to není v tuto chvíli zase tak důležité. Daleko podstatnější je fakt, že právě tito energetičtí experti dnes navrhují, aby se o dodávkách zemního plynu jednalo na vládní úrovni přímo s ruským Gazpromem. Vzhledem k jejich předchozímu vyjadřování nemůžeme tvrdit, že se jedná o proruské agenty, kteří se chtějí vtírat do přízně prezidenta Putina a nehledí přitom na zájmy českého národa.

Je to právě naopak. Situace dospěla tak daleko, že jiná možnost skutečně není. Energetika není byznys ani ideologie, a to si musíme uvědomit. A to platí jak v oblasti elektrické energie, tak v oblasti plynárenství. Dnes bohužel doplácíme na to, že ji takto předchozí vlády, ČSSD nevyjímaje, vnímaly. Není možné, aby se při současné krizi zdráhal premiér zastropovat ceny elektrické energie z obavy před žalobami minoritních akcionářů ČEZU. Obchodovat naši českou elektrickou energii na zahraniční burze, v situaci, kdy se lidem mnohonásobně zvyšují zálohy a ceny, není nadále možné a je zcela nezbytné, aby se stal ČEZ státním podnikem a cena podléhala regulačnímu úřadu. Čím dříve vláda započne kroky k plnému zestátnění, tím udělá lépe. Nákupy předražených amerických stíhacích letounů a těžkých německých tanků, na které nemáme připravenou ani infrastrukturu, mohou jistě počkat.

A stejně tak se musíme smířit s tím, že zkapalnělý plyn, plující k nám za drahé peníze po mořích a oceánech, současnou krizi také nevyřeší a že ruský plyn prostě nenahradí. Současnou krizi za nás nevyřeší ani Německo, od kterého mimochodem tento ruský plyn nevýhodně překupujeme. Představa, že naši sousedé zavřou vlastní průmysl, aby fungovaly naše školy a nemocnice, je v současné době směšná. Snad někdy v budoucnu bude Evropa skutečně tak jednotná, že jednotlivé evropské národy budou přirozeně tíhnout k vzájemné sounáležitosti. Jestli se to stane, z Evropy vyroste skutečná velmoc a svět bude v tu chvíli zcela jiný. Proto sebou nenechme manipulovat a nenechme se vyprovokovat kvůli ideologii, která ani není naše vlastní a kterou nám oktrojují současné proamerické vlivy prostřednictvím většiny evropských vlád. Jestli se něčeho všechny současné mocnosti obávají, je to právě silná, stabilní a bohatá Evropa.

Dnes ale postačí, pokud přijmeme fakt, že Česká republika není ve válce s Ruskem a budeme se podle toho chovat. V této válce se ve skutečnosti ocitlo Rusko a USA, kteří si poměřují své síly na ukrajinské půdě. My, Češi a Evropané, jsme do této hry zataženi jako rukojmí. A pokud z nás naše vláda nechce udělat jen ožebračené chudáky, musí nutně hájit naše legitimní zájmy. Kdo žádá zajištění základních energetických a potravinových surovin, ten není nasazeným ruským špionem, ale pouze zcela racionálně uvažujícím člověkem. V rámci probíhajících velmocenských hrátek nemůžeme nechat padnout náš lid, náš průmysl, naše zemědělství, ani náš zdravý rozum, na samé dno.

 Jana Turoňová

vaše věc.cz