Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kardinál Duka - Rozsudek o divadelnících je hodný justice bývalého sovětského tábora

24. 11. 2019

Kardinál Duka -  Rozsudek o divadelnících je hodný justice bývalého sovětského tábora

24.11.19 12:19Novinky

 

Rozsudek, podle kterého se brněnská divadla nemusejí omlouvat za uvedení kontroverzní hry, v níž má Ježíš znásilňovat muslimku, označil kardinál Dominik Duka za hodný justice bývalého socialistického tábora a ne svobodné země. Řekl to v debatě na televizi Prima. Potvrdil, že se obrátí na Nejvyšší soud.

Kardinál Dominik Duka v debatě TV Prima

Foto: TV Prima

 

„Ten rozsudek je hodný justice bývalého sovětského tábora, nikoli svobodného státu, jehož ústavu psal můj přítel Václav Havel,“ prohlásil Duka. Dodal, že k mravnosti patří i slušnost a svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého.

 

„Víme, že tato hra vyvolala velkou reakci napříč společností, mezi věřícími i nevěřícími,“ dodal kardinál s tím, že padlo několik desítek žalob.

 

Za „zajímavé“ označil, že jeden z ředitelů divadel tvrdí, že se nejedná o Ježíše Krista, druhý že ano.

 

Divadla se nemusejí omlouvat Dukovi, jemuž inscenace zasáhly do vyznání

 

Žaloba se týkala uvedení her režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí na přehlídce Divadelní svět v květnu 2018. Postup divadla podle kardinála silně zasáhl do jeho vyznání. Zamítavý rozsudek městského soudu je pravomocný, minulý týden ho potvrdil Krajský soud v Brně. Žalobci podají dovolání k Nejvyššímu soudu.

 

Duka zmínil, že hostující divadlo bylo ze slovinské Lublaně, podle něj všichni, kteří vystupovali v kontroverzní hře, byli vyznáním muslimové. „Neumím si představit, že by třeba v Saúdské Arábii herci katolického vyznání představovali proroka Mohameda,“ komentoval.

 

Hra Naše násilí a vaše násilí pobouřila veřejnost kvůli scéně, kdy Ježíš znásilňuje muslimku.

 

Foto: Mladinsko Gledališč, Novinky

 

Na dotaz moderátorky také řekl, že souhlasí s mluvčím Hradu Jiřím Ovčáčkem, že pokud by šlo o jiné náboženství než křesťanství, tak by se soud omluvil.

 

Duka se dotkl historického vpádu Turků do Evropy, konkrétně zmínil Maďarsko, i nárůstu islámského terorismu v poslední době. Zdůraznil přitom, že rozhodně nepovažuje všechny vyznavače Islámu za teroristy.

 

„Ale obraz, jak Ježíš znásilňuje muslimku, skutečně nepovažuji za pravdivý obrázek historie. Křesťané jsou nejpronásledovanější skupinou na světě,“ uzavřel.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář