Jdi na obsah Jdi na menu
 


K čemu bylo potřeba smyšlené spiknutí proti prezidentu Venezuely?

10. 9. 2019

Vladimir Prochvatilov

31. srpna 2019

 

Agentura Associated Press (AP) oznámila, že Trumpova administrativa tajně kontaktovala „bosse socialistické strany Venezuely Cabella“. Spolupracovníci Madura prý žádají záruky, že nebudou soudně vyšetřováni za případné zneužití a přestupky, pokud splní požadavek USA a sesadí prezidenta.

 

Cabello je druhý nejvlivnější člověk ve Venezuele. V červenci se prý v Caracasu sešel s nejmenovaným zprostředkovatelem, který je v těsném kontaktu s americkou administrativou. Má dojít i k dalšímu setkání. Podle AP jsou kolem Madura spiklenci. USA se delší dobu snaží přesvědčit socialistickou stranu k položení vlády. O domluvení se s Cabellem už usilovali i dříve. V roce 2015 se s ním setkal na Haiti poradce ministra zahraničí Kerryho, ale bez výsledku. Proto mu Trumpova administrativa projevila „hluboké pohrdání“ a uvalila na něj personální sankce, prý za organizování dodávek drog a řízení velké sítě úplatkářů. Ta prý zabavila státní peníze a vložila je do nemovitostí na Floridě. Navíc jej obvinili z organizování spiknutí s cílem zavraždit republikánského senátora Rubia z Floridy.

 

Podle AP patří mezi spiklence i venezuelský ministr obrany Padrino a ministr vnitra Reverol.

 

Podle Wall Street Journal přiznali Trumpovi úředníci, že se úsilí svrhnout Madura a nahradit jej Guaidem dostalo do slepé uličky. To je přimělo k soustředěnější pozornosti různým skupinám v zemi a kontaktovat se s jejich představiteli. zakrátko nato slíbili Madurovi „amnestii“, pokud dobrovolně odstoupí.

 

Cabello popřel, že by měl tajná jednání se zástupci americké vlády, ale později Maduro potvrdil, že měl Caracas „velmi dobré kontakty s oficiálními osobnostmi z Washingtonu“, ale otázku, zda se jich účastnil Cabello nechal otevřenou.

 

Německý Spiegel má za to, že USA rozehrály „známý scénář“ a píše: „Blízcí Trumpovi spolupracovníci tvrdí, že se dostali do kontaktu s vlivným člověkem … ve Venezuele a je jen otázkou času kdy vystoupí vojáci proti vládě v Caracasu. Přeběhlíkům je slibována beztrestnost za jakékoliv zločiny. Pád samovládce je nezbytný… Trump i jeho kolegové se již začátkem roku snažili zasít rozmíšky mezi Madura a jeho nejbližší spolupracovníky za pomoci podobné informace. Tehdy měl být krtkem v systému ministr obrany Padrino. Jenže se spiknutí ukázalo jako bluf, Padrino a jeho generálové stáli pevně za Madurem. Bolton a Rubio, kteří byli zapojeni do předpokládaného převratu se zesměšnili… Nyní se to opakuje?“

 

Podle Spiegelu by spiknutí s účastí Cabella mělo smysl jen tehdy, pokud by bylo utajeno až do doby, kdy by samovládce padl. To, že o tom vláda USA obeznámila tisk, svědčí o tom, že je zde snaha vyprovokovat konflikt mezi dvěma nejvlivnějšími lidmi režimu, aby bylo dosaženo pádu Madura.

 

Podle autora článku ve Spiegelu není žádný náznak, že by mezi Madurem a Cabellem byl rozkol. Naopak, ideálně doplňují jeden druhého. Trump si myslí, že by mu pád Madura zajistil bezvadnou volební kampaň.

 

Sázka na Guaidóa nevyšla. Bývalý kandidát na úřad prezidenta žijící v Miami Medina řekl, ža vytvořil „osvobozeneckou armádu“ k obraně Venezuely před Madurem. Uvedl, že už nashromáždil část peněz, ale potřebuje ještě 400 tisíc dolarů. Stovky abonentů Twittwru přijali příběh Medina  s posměchem, jak píše venezuelské Orinoco Tribune.

 

Přestože USA stále zesilují tlak na prezidenta Madura, ten má plnou podporu Ruska. Rosněfť pokračuje v dodávkách benzinu do Venezuely. V červnu dodal 1,7 miliard barelů pro venezuelskou státní společnost Petroleos de Venezuela.

 

Nicolás Maduro má pocit jistoty a je ochoten obnovit jednání s opozicí vedenou bývalým předsedou parlamentu Guaidóem za zprostředkování Norskem. Řekl: „Chci, aby podobná setkání byla pravidelná. navrhli jsme sednout k jednání kvůli dosažení míru a překonání všech těžkostí.“

 

Za takových okolností vypadá Trump jako překotný politický diletant, neschopný dovést své akce k úspěchu.

 

Převzato z Fondsk.ru

Outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář