Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jsme suverénní země a nenárokujeme si „pečeť košer“, řekl Orbán

3. 2. 2024

Jsme suverénní země a nenárokujeme si „pečeť košer“, řekl Orbán

2.2.2024 20:43

Moderátor maďarského Kossuth Rádió v průběhu pravidelného pátečního rozhovoru s předsedou vlády Viktorem Orbánem požádal premiéra, aby zhodnotil prohlášení ukrajinského ministra zahraničí Dmitrije Kuleby, že Orbán a maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó „nejsou proruští, ale promaďarští“.

"Jejich názor na toto téma je nezajímavý ... Jsme suverénní země a nenárokujeme si *pečeť košer*  ze strany Ukrajinců... Takže to ignorujeme. Možná to považují za přátelské gesto, ale je to země, která si váží jen sebe sama“.  „Maďarsko samozřejmě patří Maďarům a maďarská vláda zastupuje zájmy Maďarů,“ řekl Orbán.  Zdůraznil, že Maďarsko na základě svých vlastních zájmů buduje suverénní zahraniční politiku a vztahy s Ukrajinou, Ruskem, Bruselem a Spojenými státy a „to, že jsme z toho či onoho obviněni, se nás vůbec netýká“.

"Požádal jsem Pétera, aby se neurazil a nereagoval na to tak, jak jsem právě řekl, ale aby byl zdvořilý a vysvětlil, že doufáme, že v budoucnu budeme moci spolupracovat lépe než v minulosti," řekl Orban.

Šéf ukrajinského ministerstva zahraničí Dmitrij Kuleba po pondělním jednání v Užhorodu uvedl, že Maďarsko a Ukrajina vytvoří společnou komisi, která posoudí, jaké problémy související s maďarskou národnostní menšinou v Zakarpatí lze vyřešit, a po 10 dnech předloží výsledky vládám obou zemí. Szijjártó zase upřesnil, že seznam se skládá z 11 bodů a zahrnuje mimo jiné obnovení právního postavení škol národnostních menšin, obnovení možnosti skládat závěrečné zkoušky z maďarštiny, neomezené používání maďarského jazyka ve vysokém školství, kultuře, úřadech a veřejném životě.“

Již dříve ukrajinský parlament přijal zákon o rozšíření práv národnostních menšin, zejména byla obnovena možnost získat základní a speciální středoškolské vzdělání v rodném jazyce pro zástupce menšin, pokud se jedná o jeden z jazyků EU. Maďarské ministerstvo zahraničí uvedlo, že pečlivě vyhodnotí nový ukrajinský zákon o právech národnostních menšin a jeho implementaci, ale už nyní je jasné, že nesplňuje požadavky Budapešti.

Szijjártó již dříve uvedl, že z iniciativy Maďarska a Rumunska se  Rada Evropy rozhodla apelovat na Benátskou komisi ohledně situace národnostních menšin na Ukrajině. Budapešť doufá, že Kyjev bude nucen své rozhodnutí realizovat. Budapešť podle něj nebude podporovat žádný výrazný pohyb Ukrajiny směrem k NATO a EU, dokud nebudou obnovena práva zakarpatských Maďarů. Již dříve Szijjártó také uvedl, že Ukrajina zjevně „cynickým způsobem“ v žádném případě nevyřeší otázku práv maďarské menšiny na Zakarpatí, která je pro Budapešť důležitá.

 

 

Foto: Péter Szijjártó,  Andrij Jermak (vedoucí kanceláře V. Zelenského),  Dmytro Kuleba na tiskové konferenci v Užhorodě – printscreen 21TV.

Jan Urbach

vasevec.cz