Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jihoafrická republika chce „konec genocidy v Gaze“

8. 3. 2024

Jihoafrická republika chce „konec genocidy v Gaze“

8. 3. 2024 kuryr

 

Mluvčí prezidenta Vincent Magwenya hovořil s RT z Johannesburgu

Jihoafrická vláda požádala Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) o dodatečná opatření k zabránění eskalující humanitární katastrofě v Gaze, řekl RT Vincent Magwenya, mluvčí prezidenta Cyrila Ramaphosy v exkluzivním rozhovoru.

V rozhovoru s RT prostřednictvím video spojení z Johannesburgu se Magwenya zabýval probíhajícím právním úsilím své vlády jménem Palestinců, vztahy s USA, svobodou tisku v Africe a dalšími tématy.

„Rádi bychom, aby konflikt skončil co nejdříve,“ řekla Magwenya o Gaze. Jihoafrická republika požádala ICJ o dodatečná opatření zaměřená na Izrael, „aby zabránila tomu, co se nyní objevuje jako krize hladomoru, kdy se předpokládá, že mnoho lidí zemře hladem,“ dodal.

Prezident Ramaphosa pracuje na „ukončení nepřátelství“ a otevření humanitárních koridorů pro poskytování pomoci všem, kteří to potřebují.

Jihoafrická republika je odhodlána „použít všechny právní prostředky a nástroje k ukončení genocidy, která v současné době probíhá v Gaze,“ řekla Magwenya RT.

Na otázku, jak její podpora Gazy ovlivnila vztahy Jihoafrické republiky s USA, Magwenya odpověděla, že Washington si je vědom toho, že se „v řadě věcí liší“, jednou z nich jsou Palestinci. 

„Učení bývalého prezidenta Nelsona Mandely, na které prezident často odkazuje, jsou ta, která povzbuzují pokračující dialog a angažovanost s těmi, s nimiž nejvíce nesouhlasíte,“ řekl mluvčí RT. 

„Budeme i nadále vyjadřovat svou nelibost a nespokojenost se státem Izrael a jeho chováním vůči Palestincům.“

Když se Jižní Afrika obrátila na ICJ, „některá z nejvýznamnějších světových západních médií se rozhodla neposkytnout zpravodajství“ , poznamenala Magwenya. „Zjistili jsme, že druhý den, když Izrael předložil své argumenty, bylo jim poskytnuto pokrytí ode zdi ke zdi.“

„Druh zacházení, které je věnováno palestinskému příběhu, zejména západními mediálními domy, není stejné zacházení, jaké vidíte jinde, kde dochází ke konfliktu,“ dodal.

Afričané také čelili přehlížení a diskriminaci ze strany západního tisku, který vykresloval chudobu, hlad a špatnou správu věcí veřejných jako endemické na kontinentu.

„Máme své vlastní domácí mediální společnosti, které pokrývají celý kontinent,“ řekla Magwenya. „Nejsme nutně závislí na západních mediálních domech, aby nám o nás řekly.“

Nástup digitálních a online kanálů také umožnil Afričanům vyprávět své vlastní příběhy, poznamenal.

Jižní Afrika se nikdy neuchýlí k cenzuře, řekla Magwenya RT. „Je nešťastné, že se některé země a regionální bloky rozhodly tak učinit,“ dodal.

Svoboda projevu je „zakořeněna v naší ústavě a zašel bych tak daleko, že bych řekl, že je dokonce zakotvena v naší společenské DNA,“ řekl mluvčí prezidenta. „Věříme, že médiím kdekoli na světě je třeba umožnit, aby fungovaly, vyjadřovaly se co nejsvobodněji.“

Na otázku o jihoafrickém poskytovateli, který nedávno vyřadil RT ze své sestavy, Magwenya řekla, že to bylo „spíše nešťastné“ a dodala, že tento krok byl způsoben „komerčními zájmy“ ve hře.