Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jen samostatná koloniální říše mohla uchovat cennou německou krev vlastnímu národu

23. 11. 2019

Učebnice je zaplněna protižidovským smyšlením. Například čteme, že Židovstvo dosáhlo vůdčích míst v průmyslu, kultuře a politice. "Židovský jed stravoval německou duši" (s. 66).

Německá poválečná propaganda se snažila svést první světovou válku na Židy. Nelze zapomenout, že po ukončení první světové války se rozpoutala politicko-strategická rozprava, kdo zavinil a vyvolal válku. Německo nechtělo přiznat iniciativní kroky a tak propagovalo mínění, že "židovský lživý tisk otrávil smyšlení celého světa proti Německu" (s. 66). Hitlerova propaganda užívala v mnoha případech nacistická tvrzení, aby se vžila a agresivní čin Berlína vyzněl jako logický důsledek předchozího dění. K tomu patřilo například tvrzení, že Němci jsou početný národ, který nemá přiměřený prostor, ale jiné státy ho mají. Protektorátní administrativou povolená učebnice proto pravila, že "nedostatek prostoru a pracovních příležitostí nutil statisíce Němců (odhadem se uváděl počet 3 milionů obyvatel) k vystěhovalectví. Spojené státy americké byly hromadným hrobem němectví. Jen samostatná koloniální říše mohla uchovat cennou německou krev vlastnímu národu (s. 65). "Říšský kancléř v letech 1884-1885 vybudoval a zmocňoval se koloniálního území v jižní, východní Africe, Kamerunu a v Togo. Berlín zasáhl i do sféry, kterou si přisvojovalo Japonsko pod označením Süddseeinsel. Japonsko tím získalo důvod vypovědět Německu válku, ale uchvatitelský, militaristický a ve fašismu si libující režim za druhé světové války přivedl Tokio ke spojenectví po boku nacistického Německa.

V roce 1890 došlo mezi říšským kancléřem Bismarckem s císařem k názorovým rozdílům a Bismarck byl propuštěn. Nicméně nacisty schválená publikace pohotově poznamenala, že železný kancléř získal pro svůj národ místo pod sluncem. Při četbě pronacistické učebnice jsem přece jen našel jedno sebekritické místo. "V boji, jemuž nebylo rovno, se Říše zhroutila".

"Na jaře roku 1917 vypukla v Rusku revoluce. Car byl svržen s trůnu. Noví bolševičtí vládci pokračovali ve válce, byli ale záhy německými vítězstvími donuceni k míru. Tu vstoupila do války z nicotného důvodu Amerika se svým nesmírným bohatstvím lidí a materiálu. Židé a váleční výdělkáři ji veštvali do války" (s. 58).

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář