Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jeden z nejlepších projektů od rozpadu Sovětského svazu

3. 12. 2019

Jeden z nejlepších projektů od rozpadu Sovětského svazu

Vladimir Malyšev

26. listopadu 2019

 

Italský deník Il Giornale píše, že se Západ začíná zajímat o úsilí Ruska stát se vedoucí zemí ve výrobě nejžádanějších kovů na světě, platiny a palladia: „Budoucnost elektroniky, strojírenství a automobilového průmyslu je závislá na těžbě kovů platinové skupiny. Rusko má potenciál a všechny možnosti dosáhnout zde úplné dominance na světových trzích.“

 

Dále deník píše: „Požadavky na platinu se významně zvýšily v posledních dvaceti letech a tržní hodnotu má vyšší než zlato. Tato tendence se nedá zastavit, posiluje ji současná technická revoluce. Kovy platinové skupiny (ruthenium, rhodium, palladium, osmium, iridium, platina) jsou vzácné, jejich chemické vlastnosti a katalytické možnosti je činí mimořádně užitečnými ve strojírenství a elektrotechnice. Například palladium je potřeba v automobilovém průmyslu pro katalyzátory a baterie. Platina se využívá k výrobě skleněných vláken, trubic katodových paprsků, HDMI kabelů a k výrobě displejů z tekutých krystalů.“

 

Podle Il Giornale může společnost Arktik Palladij (Арктик палладий), vytvořená v Rusku v roce 2018, zajistit této zemi prvenství na trhu platiny a posílit centrální roli země  při určování osudu planety.

 

Ušlechtilé kovy platinové skupiny jsou využívány v jaderné energetice, elektronice, chemickém a automobilovém průmyslu i v medicině. Mají silné antioxidační a protikorozní vlastnosti. Jsou to nejvzácnější drahé kovy. Výskyt palladia představuje jen desetinu výskytu zlata, ročně se jej vytěží nanejvýš 200 tun (zlata 2,5 tisíce tun). Současné světové zásoby kovů ze skupiny platiny jsou přes 1000 tun a vyskytují se na třech místech: v Jižní Africe, v Zimbabwe a v Rusku v oblasti Norilsku.

 

Platiny se ročně vytěží přes 180 tun, asi 74 % z toho v Jihoafrické republice. Rusko je na druhém místě se 14 až 15 % světové produkce. Palladia se nejvíce vytěží v Rusku, jde o 45 % světové produkce.

 

Ceny kovů platinové skupiny strmě rostou. Od roku 2010 se cena palladia zvedla čtyřnásobně, v roce 2018 bylo na světovém trhu dražší než zlato. V posledních sedmi letech byl trh s palladiem v deficitu. Příčinou je zpřísnění ekologických norem v Evropě a v Číně. Výrobci automobilů se snaží zvýšit nákupy kovu, aby jeho použitím vyhověli přísným normám vypouštění oxidu uhlíku. Přispívá k tomu masivní přechod z dieselových motorů (Pt) na benzinové (Pd). Cena palladia je nyní 1720 USD za unci.

 

V listopadu se setkal Vladimir Putin se šéfem akciové společnosti Gruppa Aljans (Группа Альянс) a s.r.o. Russkaja platina (Русская платина). Přitom byla podepsána dohoda mezi společnostmi Russkaja platina a Norilskij nikel (Норильский никель) o vytvoření společného podniku Arktik Palladij (Арктик палладий) v regionu Norilska. Výrobní potenciál podniku je 120 tun za rok.

 

Nornikel je nyní světovým vůdcem ve výrobě palladia a světově na čtvrtém místě ve výrobě platiny.

 

Zásoby na třech místech náležejících Arktik Palladij jsou na poloostrově Tajmyr a odhad jejich zásob činí 4,5 tisíce tun. Podle Bažajeva povede vytvoření společného podniku k tomu, že RF bude ve světě na prvním místě ve výrobě kovů platinové skupiny. V zásobách je 770 milionů tun rudy, těžba potrvá 55 let  se zahájením výroby v roce 2024. RF bude vyrábět přes polovinu kovů skupiny Pt.

 

Putin to ohodnotil jako jeden z nejlepších projektů od rozpadu Sovětského svazu. Podle Il Giornale mění situaci ve prospěch Moskvy také tání ledovců, čímž se zlevňuje těžba.

 

Rusko posiluje svoji přítomnost v Jižní Africe, Zimbabwe a dalších afrických zemích s výraznými zásobami kovů skupiny Pt. V roce 2014 bylo oznámeno vytvoření společného rusko – zimbabwského podniku

Great Dyke Investments (Private) Limited, majícího licenci na produkci na nerostném nalezišti Darwendale. Rusko zde drží 50% podíl. Zjištěné zásoby platiny 19 tun jsou druhé největší na světě a předpoklad činí 755 tun s přihlédnutím k dalším kovům (Pt, Pd, Au, Ni, Cu) v přepočtu na smluvenou platinu.

 

K seznamu bohatých zdrojů v Rusku (ropa, plyn, zlato, drahé kameny, uhlí, atd.) přistupují ještě drahé kovy platinové skupiny, bez nichž se neobejde moderní průmysl.

 

Převzato z Fondsk.ru

Outsidermedia.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář