Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je politika krevní msta?

12. 3. 2022

Je politika krevní msta?

Jiří Paroubek

fiala pěst

11.3.2022 14:16

 

Při čtení opravdu stručných záměrů Fialovy vlády, jak řešit krizi plynoucí v rychlém růstu cen energií, potravin, pohonných hmot ad. jsem se mnoho nedozvěděl. To hlavní opatření, které vláda rozvíjí proti už více než 11% meziročnímu nárůstu cen, je likvidace přidávání biosložky do pohonných hmot. Upřímně, velkou logiku to nemá.

 

Pokud se Fialova vláda rovněž připojuje ke kurzu omezit příjmy Putinova Ruska z prodeje ropy, tak je to dokonce v rozporu s tímto záměrem. Takže jediné (ne)rozumné vysvětlení je, že se jedná o mstivý útok na fabriky A. Babiše (t. č. ve svěřenském fondu), s cílem zkomplikovat jejich hospodaření. Je zřejmé, že výroba této suroviny, kterou si objednal před lety stát, na základě rozhodnutí Evropské unie a jež je přimíchávána do pohonných hmot, nebude mít po tomto kroku Fialovy vlády, vlastně žádný odbyt.

 

Prostě jinak, nežli jako krevní mstu pravicové koalice vůči Babišovi to nemohu vidět. Přitom žádné konkrétní opatření proti gradující inflaci,  spočívající např. v zastropování cen nebo v přechodném snížení či zrušení DPH anebo spotřebních daní u energií, potravin či pohonných hmot se nekonalo.

 

Vláda má vlastně geniální výmluvu pro své nicnedělání. Nechce, abychom za ropu tolik platili Putinovi. Ale když se budou zvyšovat ceny ropy a zemního plynu na světovém trhu, tak mu prostě budeme platit více i v případě, že budeme odebírat ropy méně. To už tak v matematice bývá.

 

Prý to zachrání obchodní inspekce (ČOI), která bude hlídat přiměřenost obchodních marží prodejců pohonných hmot. No, ale totéž by mělo platit třeba pro velké obchodní řetězce, které prodávají chleba a pečivo a nakupují je přímo u výrobců.

 

Vláda neudělala vůbec nic pro autodopravce, kteří se zmítají v nejistotě, jakou hrůzu jim přinesou příští dny do jejich hospodaření. Za několik málo týdnů budou mít stejné problémy také zemědělci, když budou set a vykonávat další polní práce.

 

Prostě vláda neudělala nic, nemá nápady, je zřejmě duševně vyčerpána a teď ještě má na krku prozatím čtvrt milionu utečenců z Ukrajiny, o které neví, jak se má postarat.

 

Především by vláda měla natáhnout ruku směrem k Bruselu, aby nám přispěl na ubytování, stravování, vzdělávání a péči o ukrajinské uprchlíky.

 

Oněch čtvrt milionu lidí, kteří zatím utekli před válkou na Ukrajině k nám, hledají u nás bezpečí a vlídné přijetí, ale k tomu je potřeba také materiální zabezpečení, včetně financí. Brusel vyhazuje peníze oknem v jiných věcech, tak proč by nemohl přispět na bohulibý účel tohoto typu nám? Tedy naší republice? Ostatně, v zřejmě ještě horší situaci, pokud jde o řešení problematiky uprchlíků, je Polsko. Také to bude potřebovat finanční pomoc.

Fialou vedená opozice v minulém volebním období vyčítala Babišově vládě chaotický přístup k řešení chaotické situace vzniklé pandemií covid-19. Sama ale nyní postupuje velmi chaoticky a nedokáže řešit základní problémy, které vznikají v důsledku inflace a které mohou dopadnout ne na teoretických 8,4% „statisticky chudých“, kteří u nás údajně jsou. Finanční rezervy v rozsahu jednoho až tří měsíců mají u nás podle relevantního průzkumu veřejného mínění CVVM již staršího data totiž dvě třetiny domácností. Tedy, dříve nebo později dojde v Česku nejen na chudší, ale také na střední třídu. A vláda není vůbec schopná vnímat vážnou společenskou situaci.