Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak je voliči manipulováno…

11. 4. 2024

Jak je voliči manipulováno…

 Marek Řezanka

 Stránky Kohonevolit.cz jsou jasným dokladem toho, nakolik je naše společnost odkláněna od cesty k demokracii směrem k totalitnímu zřízení.

Začněme tím, jak tento web hodnotí jednotlivé strany a hnutí. Jako první z kritérií si zvolil hodnocení demokratičnosti. Parametrem hodnocení má být fungování demokratických principů, jako jsou volení vedení strany jejími členy, práva členů, transparentnost či pluralita názorů. Výslovně se zde uvádí, že má být posuzováno, zda je strana schopná očistit se od členů, u kterých se objevily závažné kauzy.

Zelenou barvou jsou označeny ty subjekty, které údajně výše zmíněné parametry splňují. Světe div se – jsou to všechny strany stávající vládní pětikoalice, a asi, aby se neřeklo, k nim byla přiřazena bývalá sociální demokracie, dnes SOCDEM, která je v podstatě politicky mrtvá. ANO, SPD, KSČM i PRO 2022 jsou označeny červeně – to aby každému hned došlo, že tyto strany jsou „nedemokratické“ – a běda těm, kdo by je chtěli volit.

 Jinými slovy – vládní strany jsou v pořádku – opoziční jsou zlo. Toto rozdělení naprosto odporuje realitě, a co hlavně, demokracii. Všechny uvedené opoziční subjekty splňují podmínky k tomu, aby mohly soupeřit v demokratickém klání.

Pro dokreslení zmiňme, že se stát musí omluvit SPD za to, že resort vnitra tuto demokratickou stranu spojil s xenofobií a předsudečnou nenávistí. Takto rozhodl 9. 4. 2024 Obvodní soud pro Prahu 7 (zatím nepravomocně).

Již tento faul v podobě vyčleňování údajně nedemokratických stran z demokratické soutěže, je zralý na žalobu. Pokračujme však k vyhodnocení závažných kauz u vrcholných politiků. V případě Petra Fialy, Mariana Jurečky, a dokonce ani Víta Rakušana propagandistický web Kohonevolit.cz na žádné závažné kauzy nenarazil. To už je donebevolající manipulace.

 Pojďme tedy napravit, co bylo opomenuto:

1) Petr Fiala je spojen především s kauzou Podnikatelské družstevní záložny a se „zapomenutým“ milionem korun (Tu sice web zmiňuje, ale jen jako cosi nepodstatného a omluvitelného, jako drobnou chybu). Tato záložna figuruje v miliardové kauze GLOCIN (praní špinavých peněz). Firmu GLOCIN založil Aleš Kohoutek, stíhaný člen gangu Radovana Krejčíře. V Podnikatelské družstevní záložně měli své vklady i poradci pana premiéra Fialy, například Ivan Netuka (necelých 30 milionů korun). Kauzou Glocin se nyní mají zabývat žalobci z vrchního státního zastupitelství. Je vůbec možné, aby Petr Fiala nebyl informován o tom, co se v záložně, kde měl uložené peníze, na něž úplně zapomněl, dělo?

2) Vít Rakušan je neodmyslitelně spojený s kauzou Dozimetr.

Již v roce 2022 zde byly indicie, že ministr vnitra neříká kolem své účasti v kauze Dozimetr pravdu – a to, když svou budoucnost jasně spojil s podporou Petra Mlejnka, který od července do srpna 2022 působil jako ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Vít Rakušan tehdy jasně prohlásil: „Moji důvěru Petr Mlejnek má, jinak bych ho nejmenoval.“

Exšéf Úřadu pro zahraniční styky a informace, Petr Mlejnek, měl pravidelné dlouhodobé kontakty s podnikatelem Michalem Redlem, který je stíhaný v korupční kauze Dozimetr. Informaci přinesl server Seznam Zprávy. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) přiznal, že o vazbě s Redlem před jmenováním Mlejnka věděl.

Mlejnkova manželka se v roce 2017 stala čtvrtinovou spolumajitelkou firmy Dyn Tedes, která poskytuje ochranu proti odposlechům. Dalších 40 procent vlastní manželka bývalého detektiva Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, Luďka Vokála, kterého soud potrestal v kauze Vidkun za korupci a vynášení informací z policejních spisů.

Telefon s šifrovací aplikací z člověka mafiána nedělá. Mafiána dělají mafiánské praktiky a kontakty“, hájil se Vít Rakušan, když se provalilo, že sám takovým telefonem disponoval. Těžko lze panu ministrovi věřit, že nezná číslo pana Redla, když používal aplikaci k dorozumívání běžnou právě v úzkém kruhu kontaktů pana Redla, který má blízko i ke Krejčířovi. Možná by pan Rakušan mohl policii s rozkrytím šifer pomoci.

Pánové Gazdík i Rakušan svorně tvrdí, že za speciální software nic neplatili. Otázkou potom je, kdo tuto sumu hradil za ně. Vrcholem trapnosti je konstatování Víta Rakušana, že se bál odposlechů ze strany Agrofertu, a tak shodou okolností používal software pro utajení komunikace v rámci zločinecké bandy. Což ovšem vyvrací tvrzením, že si s tímto telefonem hrály jeho děti. To snad i Stanislav Gross svého času vysvětloval kauzu svého bytu věrohodněji.

Je nutné dodat, že za panem Mlejnkem stál i premiér Petr Fiala, když vyslal veřejnosti následující signál: „Vláda obdržela informaci, že pan Mlejnek sehrál pozitivní roli při objasňování kauzy Dozimetr“.

Vrchní státní zástupkyně Vrchního státního zastupitelství v Praze, Lenka Bradáčová, ovšem toto tvrzení ještě v srpnu 2022 vyvrátila: „O participaci pana Mlejnka na vyšetřování vámi dotazované trestní věci mi není nic známo.

Petr Gazdík ani Stanislav Polčák (oba STAN) ovšem nevysvětlili, jakým způsobem platili soukromé firmě CircleTech za šifrovací software. Používali ho více než deset let ve svých mobilních telefonech. Z toho lze usuzovat na dlouhodobou činnost, kdy jen používání onoho software představuje významnou finanční položku.

Obžaloba v kauze Metrostav tvrdí, že dva manažeři Metrostavu – Jan Petráň a Jaroslav Stuchlík, který už v roce 2019 zemřel, slíbili úplatek Martinovi Půtovi (STAN).

 Za STAN kandiduje do Evropského parlamentu i Danuše Nerudová, která je pro změnu spojena s kauzou titulů na Mendelově univerzitě. Historik Petr Kreuz k tomu poznamenal: „Týká se jí to – byla hlavou školy – a za druhé minimálně tři měsíce po upozornění na plagiáty nepodnikla vůbec nic.

Jak může někomu STAN vyjít jako demokratický subjekt, když všechny jeho přední tváře jsou spojeny s nějakou závažnou kauzou ekonomického rázu?

3) Marian Jurečka lhal v kauze večírku v době tragické střelby na filosofické fakultě. Ministra ostře kritizoval například politolog Lukáš Valeš: „Ministr lhal. Stal se nedůvěryhodným politikem.“ Připomeňme si i to, že ministru Jurečkovi vyjádřil plnou podporu sám premiér, Petr Fiala.

Nikde se pak nedočteme o aféře ministra zdravotnictví, Válka. Vlastimil Válek týden poté, co mu byla „objasněna podstata vyšetřování“, jmenoval Michala Stiborka do funkce ředitele. A když ho redakce nyní s těmito fakty konfrontovala, hájil se tím, že mu vyšetřovatelé neřekli, že v IKEM prověřují i jeho vedení. To vyznívá uboze a trapně.

Jak to, že tyto zásadní informace na webu, který si hraje na jakéhosi arbitra morálky, úplně scházejí? Buď by tyto informace měly být doplněny, nebo by měl být ze stránek Kohonevolit.cz lživý obsah odstraněn, protože obsahuje zavádějící a klamavé údaje, na jejichž základě se volič nemůže kompetentně rozhodovat.  

 Lži ministrů Jurečky i Rakušana lze považovat za zásadní – přesto se o nich na stránkách Kohonevolit.cz nic nedozvíme. Místo toho je čtenář seznámen s jakýmsi pofiderním procentuálním podílem pravdivých výroků čelných politiků, podle něhož jsou vládní politici div ne „světci“, zato ti opoziční „nedůvěryhodní lháři“. Jak pěst na oko působí tabulka s kolonkou počet skandálů. U Petra Fialy, Markéty Pekarové Adamové, Mariana Jurečky či Víta Rakušana figuruje nula.

 Petr Fiala se veřejně několikrát znemožnil: 1) Popřel své předvolební sliby (například o nezvyšování daní či boji proti „drahotě“). 2) Velice trapně působilo Fialovo prohlášení, že v době energetické krize, za niž je plně zodpovědná jeho vláda, nenechá nikoho padnout. Zatím se řada podniků stala kvůli vysokým cenám energií nekonkurenceschopnými – a zkrachovala. 3) Fialovo srovnávání cen Nutelly bylo přinejmenším směšné a nekompetentní. Premiér prokázal, jak moc je odtržen od problémů většiny občanů své země. 

 Markéta Pekarová Adamová proslula svou nebetyčnou hloupostí, kterou lze demonstrovat na následujících příkladech: 1) Bagatelizovala postavení českých zemí za protektorátu, který bez historických znalostí nazvala „autonomním“: Před 82 let začali nacisté s okupací Čech, Moravy a Slezska a byl zřízen autonomní Protektorát Čechy a Morava. Temná stránka našich dějin, která zničila život mnoha občanů. Zatímco za tuto okupaci proběhla omluva a pokání, jiní okupanti i dnes otevřeně vyhrožují.

2) Nepřípustně a nediplomaticky se vměšovala do záležitostí jiné země: „Češi svého Babiše už vyhnali. Pevně doufám, že se to povede i Maďarům.“  

3) V Arménii slíbila v únoru 2024 podporu tamními lidu, aby hned v Ázerbájdžánu ostře odsoudila akce Arménie s tím, že její předchozí slova byla údajně nepochopena. Tímto neupřímným, neobratným a neprofesionálním přístupem neznemožnila v zahraničí pouze sebe, ale především poškodila důvěryhodnost České republiky, kterou zastupovala.

 Je příznačné, že mainstreamová média jsou na daném webu chválena jako ta objektivní (Co například zpravodajství o válce na Ukrajině, jak ta drtivě poráží Rusko – a nemůže prohrát?) – a média alternativní jako „dezinformační“.

 Návštěvník webu Kohonevolit.cz má zkrátka získat dojem, že výhradně vládní strany stojí na straně pravdy, zatímco opozice je nebezpečím demokracie – a je pod vlivem ruské a čínské propagandy. Takový dojem je ale v příkrém rozporu s realitou.

 Jsem přesvědčen, že web Kohonevolit.cz svým obsahem v současné době naplňuje skutek podvodu. V naivních a nevzdělaných občanech totiž budí dojem, že je objektivním nezávislým zdrojem informací, což, jak jsme si právě dokázali, není. Je nekritickým fanouškem stávající Fialovy vlády – a toto upozornění by mělo každého návštěvníka varovat.

Blíží se volby do Evropského parlamentu. Nenechme si vnucovat jen mainstreamem „schválené“ kandidáty, ale chtějme především, aby všichni měli stejný prostor pro svou prezentaci, a nebyli diskriminování lživými nálepkami, že jsou nedemokratičtí či pod ruským vlivem, když pro nic takového neexistují relevantní důkazy. Že se někdo někomu nelíbí, neznamená, že je nedemokratický. Za nedemokratického člověka můžeme označit toho, kdo zabraňuje diskusi, vylučuje z ní své oponenty – a podporuje cenzuru. Obávám se, že všechny tyto atributy naplňuje svým každodenním chováním a jednáním kabinet Petra Fialy.