Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak Hácha a Chvalkovský obětovali Německu republiku a přispěli k její přeměně na „protektorát“

11. 3. 2021

Jak Hácha a Chvalkovský obětovali Německu  republiku a přispěli  k její přeměně na „protektorát“

 

Dr. E. Hácha, náš nejvyšší soudce a právník, president státu, a dr. Chvalkovský, jeho zahraniční ministr, v březnu 1939 obětovali ve své trestuhodné politické malodušnosti I nevzdělanosti mezinárodně i vnitřně stát, nemajíce k tomu ani práva, ani žádné legitimace a pověření. Tiso a jeho druhové se dopustili v téže chvíli záměrné ničemné zrady, vrazivše hanebně díku do zad vlastnímu národu. Jsou věci práva a principy po­litické morálky, které se nikdy - za žádnou cenu, ani za cenu jakýchkoli, ať předpokládaných, ať skutečných, oportunistických politických výhod, ani pod nejkrutějšími hrozbami a nátlakem ­"neobětují. Takovým právem a principem byl a je pro nás náš jednotný národní stát. Podpis, vzdávající se svobod­ného státu a umožňující protektorát český a slovenský, neodůvodní, neospravedlní a neomluví nikdo, nikdy a ničím.

Beneš E., Paměti str. 89

 

Poznámka redakce ČNL:

Je pravdou, že Hácha byl zvolen prezidentem tzv. II. republiky. Když však odevzdal náš stát a jeho svrchovanost do rukou Hitlera a tak vytvořil podmínky pro vznik protektorátu, který byl fakticky  součástí Německa, stal se „státním prezidentem“ protektorátu. S Němci od počátku až do jejich konce spolupracoval. Pokud by nezemřel, lze úspěšně tvrdit, že by byl odsouzen Národním soudem k dlouhodobému trestu odnětí svobody. Nezapomeňme, že J. Tiso, prezident tzv. Slovenského štátu, který vznikl z milosti Němců, byl odsouzen k trestu smrti. Prezident Beneše byl připraven mu jeho absolutní trest zrušit, ale nenašel se na Slovensku žádný ústavní činitel, který by požádal prezidenta Beneše o milost pro něj. Trest smrti pak byl vykonán.

 

Česká státnost vytvořením tzv. protektorátu nezanikla, přestože čs. stát přestal de facto existovat. Pokračovala v zahraničí. Představovala ji čs. vláda v čele s J. Šrámkem, mezinárodně uznávaná, prezident republiky, dr. E. Beneš, zahraničím plně respektovaný. Později pak do soustavy orgánů prozatímního státního zřízení přibyla i Státní rada. Náš odboj disponoval vojenskými jednotkami, které bojovaly na straně spojenců jak na západě, tak i na východě. Součástí našeho odboje byl i domácí odboj. Výrazem státní autority byla též dekretální normotvorná. Čs. republika existovala de iure i nadále.  Kontinuita československého státu  a československého právního řádu nebyla přerušena.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář