Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak dopadnou volby na magistrát v Praze?

17. 8. 2022

Jak dopadnou volby na magistrát v Praze?

17.8.2022 16:20

Agentura Phoenix research zpracovala průzkumy veřejného mínění v největších českých městech, aby zjistila, jaké je několik týdnů před volbami do zastupitelstev obcí rozložení sil v největších českých městech. Zaměříme se dnes na Prahu.

Tento průzkum byl zveřejněn před několika dny na TN.CZ:

Dělat volební odhady preferencí politických stran v prázdninových měsících, je poněkud ošidné. Kromě toho, situace, kterou zažíváme v zemi a vlastně v celé Evropě, je značně turbulentní. Vysoká inflace, válka na Ukrajině, vysoký růst cen komodit na světových trzích, ale i určitá bezradnost vlády při řešení běžných i mimořádných problémů země.

Zejména ve velkých městech má ale v měšťanských středních vrstvách tradičně velkou podporu ODS a TOP 09. Projekt SPOLU pro volby do sněmovny v loňském roce se pravostředovým stranám osvědčil, protože pokud by kandidovaly jednotlivě, některé z nich by se do sněmovny ani nemusely dostat. Naopak hnutí ANO ztratilo politické spojence v podobě sociálních demokratů a komunistů, takže i když dnešní vládní strany ve volbách nezískaly absolutní většinu hlasů voličů, neboť zhruba 1 milion hlasů voličů propadl u uskupení, která nezískala alespoň 5% volební podpory, získala nynější vláda na české poměry velkou parlamentní podporu. Celkem 108 mandátů proti 92 mandátům opozice. Ze sněmovny poprvé vypadla politická levice. Tedy jak KSČM, tak sociální demokraté. Pozice vlády je tedy od samého počátku politicky velice sensitivní, neboť od časů první republiky poprvé je ve vládní koalici více politických stran nežli tři. A samozřejmě, že v takovém případě je dohadování v rámci koaliční vlády poněkud problémové.

Vláda v zásadě nezvládá problémy spojené s vysokou inflací a s jejími dopady na životní úroveň širokých vrstev českého obyvatelstva.

Zářijové volby do zastupitelstev obcí a doplňovací volby do Senátu budou lakmusovým papírkem, který ukáže, jaká je vlastně současná politická pozice vlády a její síla k prosazování změn, které si předsevzala.

Vláda především dává nepokrytě najevo, že jejím zájmem je navyšovat dramatickým způsobem zbrojní výdaje, což nutně povede k potlačování jiných výdajů v oblasti sociální, školské, zdravotnické, ale také v oblasti rozvoje dopravní infrastruktury, rozvoje vědy a výzkumu atd..

Záměry vlády nakupovat za desítky miliard vojenskou techniku v nebývalých množstvích (24 letounů F-35, 200 obrněných vozidel a dvě desítky tanků Leopard) svědčí o jisté ztrátě soudnosti.

Vláda zatím neudělala nic pro sražení inflace na rozumná čísla. Nechce uplatňovat nic z opatření, která jsou běžně přijímána ve většině zemí Evropské unie. Ať už jde o zastropování cen anebo snižování či eliminaci DPH či spotřebních daní u vybraných položek pohonných hmot, energií a potravin.

Vykázaná inflace v červenci dosahuje v Česku 17,5% z celého širokého spotřebního koše. Ale pokud bychom vzali 30 – 40 skutečně nezbytných položek základních potravin a potřeb pro obyvatelstvo, nemohla by překvapit čísla inflace mezi 20 – 25%.

Mimochodem, meziroční růst cen průmyslových výrobců v červenci dosahuje 27,8% a růst cen zemědělských výrobců 39,8%. Tato vysoká čísla nasvědčují tomu, že se svým odhadem současné reálné inflace – tedy růstu spotřebitelských cen – mezi 20 – 25%, mám nejspíš pravdu.

Analýza volebních preferencí stran v Praze

Podle červencového průzkumu agentury Phoenix research by nejsilnější stranou v příštím pražském zastupitelstvu bylo uskupení SPOLU pro Prahu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), tedy uskupení konzervativního charakteru. V průzkumu získává něco více než čtvrtinu voličů (26,5%). Ale ve srovnání s červencovým průzkumem šlo s podporou o 7% dolů (mělo 33,7%).

Na druhém místě se umisťuje hnutí ANO se 17,1%. Také hnutí ANO ztratilo oproti předchozímu měsíci něco přes 2% voličů.

Třetím nejsilnějším uskupením v pražském zastupitelstvu by se v srpnu, pokud by byly volby, stala Praha sobě s 15,6% hlasů. Praha sobě zaznamenala meziměsíční nárůst podpory o téměř 3%.

Piráti podle průzkumu agentury by získali necelou desetinu voličů a zaznamenávají oproti červenci určitý nárůst podpory.

Hnutí STAN – podle očekávání – poznamenává seriál afér, které druhou nejsilnější vládní stranu provázejí od počátku existence pravostředové vlády. V průzkumech v srpnu tak získal STAN v Praze 3,7% a jeho podpora má klesající tendenci.

Dalšími stranami, které zůstávají před branami zastupitelstva, by bylo uskupení Solidarita, zahrnující především ČSSD a Zelené. Celkem nepřekvapivě tato aliance v průzkumu získává jen 3,1%.

Podobně je na tom volební aliance, tvořená kolem SPD, jež získává 3,1% preferencí.

Komunisté by v Praze získali pouhopouhé 1,5% hlasů.

Volební výsledky, pokud by byly totožné s výsledky srpnového průzkumu Phoenix research by dávaly velkou šanci na obnovení současné vládnoucí koalice na pražském magistrátu, kde by pouze ODS v radě města nahradila hnutí STAN.

Zdá se, že voliči v Praze vůbec nereflektují – kromě pochopitelné decimace hnutí STAN – chabé výsledky vládnoucí koalice na pražské radnici. Připomeňme, že z hlavních volebních slibů kampaně před čtyřmi lety se toho mnoho radnici nepovedlo. Výstavba nové trasy metra se stále oddaluje, nové mosty nestojí, staré mosty se rekonstruují hlemýždím tempem. O výstavbě komunálních bytů se jen mluví. Vnitřní městský okruh je připravován přímo šnečím tempem, takže nejdřívější termín zahájení jeho dostavby je tak za deset let.

Prostě, současné vedení radnice je neakceschopné, nekoncepční, neschopné. Tedy porovnávám-li jeho aktivity s aktivitami vedoucích garnitur v metropolitních městech v nejbližším okolí, ať už se jedná o Vídeň, Mnichov, Drážďany anebo Berlín. Tato města se dynamicky rozvíjejí. Praha, pokud jde o velké veřejné investice, spí.

Trapná role sociální demokracie

Podle mých odhadů předvolební koncept Petříčka a Šmerdy (resp. Pokorného a Pocheho) na vytvoření předvolební aliance se Zelenými, v níž se lídrem stala bývalá ombudsmanka, která nikdy v komunální politice nepůsobila, skončí volební výsledek ČSSD, resp. uskupení Solidarita, debaklem.

Strana v Praze nedělá nic (ostatně na centrální úrovni, tedy nic, co by přitahovalo zájem veřejnosti. Nedokáže kvalifikovaně kritizovat nečinnost současné pražské radnice a nedokáže ani kvalifikovaně ukázat vlastní programové záměry. Nedaly se čekat zázraky, ale z tohoto hlediska 3% volebních preferencí pro ČSSD a Zelené v Praze, jsou vlastně ještě zázrakem.

Jiří Paroubek

vaše věc.cz