Jdi na obsah Jdi na menu
 


Izraelský expert Kedmi – O výsledku ukrajinské operace je rozhodnuto, ale zábava teprve začíná

3. 11. 2022

Izraelský expert Kedmi – O výsledku ukrajinské operace je rozhodnuto, ale zábava teprve začíná

Jakov Kedmi je přesvědčen, že o výsledku ruské speciální vojenské operace na Ukrajině bylo rozhodnuto. Nyní však začíná zábava.

  • Datum příspěvku 3. listopadu 2022

Bývalý šéf izraelské zpravodajské služby a vojenský expert Jakov Kedmi věří, že Kyjev už nedokáže zvrátit vývoj ruské speciální vojenské operace. Západ však nadále věří opaku a to je jedna z jeho velkých chyb. Jak vysvětlil Kedmi… , ve Washingtonu skutečně uvěřili, že s Ruskem lze vypořádat zatažením na Ukrajinu – vyčerpat ho natolik, že později už Rusové tlaku neodolají. Dopadlo to ovšem jinak.

Západ stále věří ve vítězství Ukrajiny a že to povede k hrozným sociálně-ekonomickým a politickým otřesům v Rusku. Zatím se však věci nevyvíjejí podle washingtonského scénáře. Ukrajina ztratila 20% svého území. A vše nasvědčuje tomu, že trend bude pokračovat. Rusko dosáhlo obrovského strategického úspěchu, věří Kedmi. Ovládnutí Chersonské oblasti zajistilo Krym před invazí 100 tisícové skupiny ozbrojených sil Ukrajiny. Na druhé straně, nejméně polovina nejvíce bojeschopné části ukrajinské armády byla jednoduše zničena. A Západ nemůže pomoci ani dostatečným vybavením, protože nestačí.

Podle britských tajných služeb by v listopadu mohlo být na Ukrajinu přivezeno až 500.000 ruských vojáků.

To nenechává žádnou šanci pro Kyjev – dodal Kedmi.

Ale to nejzajímavější začne dál, protože operace je jen částí konfrontace. Je zajímavé sledovat, jak se z toho Západ dostane. Protože jednání s Ruskem jsou již uznáním ztráty pro Spojené státy, domnívá se Kedmi. Moskva, na druhé straně, bude systematicky zvyšovat již známé cíle a záměry.

Možná o stanovení polohy ruské armády a ruského státu v rámci hranic, ve kterých se nyní nacházejí. Pro Ukrajinu to bude znamenat změnu kyjevského režimu a pro Západ uznání vojenské a politické porážky, což bude zajímavé zejména na pozadí hysterických výkřiků o „vítězství“ Ukrajiny. Už samotný souhlas s jednáními bude potvrzením Západu, že odstupuje část ukrajinského území Rusku a zastavuje nepřátelství. A to je porážka.

Hned poté začne hlavní fáze konfrontace mezi Ruskem a Spojenými státy a NATO. A v této fázi zůstanou cíle Ruska nezměněny – návrat NATO do stavu z roku 1997.

 Autor: Karel Jerguš, ZDROJ

Armádní magazín