Jdi na obsah Jdi na menu
 


Irán potlačil COVID - 19 a vytlačuje USA z Blízkého východu

25. 5. 2020

Írán potlačil COVID - 19 a vytlačuje USA z Blízkého východu

Inna Novikova, Jurij Kondratěv

17. května 2020

 

Politolog a odborník na Blízký východ Mais Kurbanov promluvil o situaci v Íránu, proč se jeho hospodářství úspěšně rozvíjí i přes americké sankce a pojednal i o dalších věcech.

 

Čím Írán žije? Jaký průmysl je tam rozvinut?

 

Prakticky všechna odvětví jsou dobře rozvinutá, hospodářství roste skutečně a ne jen podle bilancí jako ve většině jiných zemí. K předním patří automobilový a potravinářský průmysl a zdravotnický průmysl na nejvyšší úrovni. Dobrá a všem lidem dostupná je zejména zdravotní péče. Proto se země úspěšně vypořádala s koronavirem. Íránci jsou navíc schopni pomoci i jiným zemím, a to i se zařízeními na umělou ventilaci plic. Nedávno vypustili družici, zcela bez zahraniční pomoci. Američanům je to proti mysli, soustavně je obviňují z všemožných hříchů a špatných skutků. O satelitu tvrdí, že má špatné vybavení a špatný a přerušovaný signál. Říkají to ze závisti a zloby, protože sankční politika neplní svůj úkol. Ohledně vojenského průmyslu v Íránu není, kromě jaderných zbraní, nic co by se v zemi nevyrábělo. Je pravděpodobné, že kdyby Íránci chtěli, vyrobili by v krátké době i jaderné zbraně. K tomu nespějí už proto, že nejvyšší vůdce  Íránu Alí Chamenejí to považuje za velký hřích.  Naopak, Íránci vyzývají celý svět k odmítnutí těchto zbraní. V zemi silně prosperuje zemědělství. Do Ruska se odtud vyváží mnoho v Rusku nedostatkových potravin. V těch nejsou GMO a ani není možné, aby byly, tyto praktiky jsou tam trestné. Celá společnost by se proti výrobci s GMO postavila. Mají ve světě jedny z nejkvalitnějších potravin.

 

Co Spojené státy provádějí v Íránu?

 

Stále jej obviňují a sankcionují a soustavně vyhrožují použitím síly a dokonce ji i používají. Nedávno došlo zase k jednomu incidentu, po němž Američané oznámili, že budou na íránské lodě v Perském zálivu útočit. Na to jim Írán odpověděl, že jeho loď byla na naplánovaném hlídkování v Perském zálivu ve svých teritoriálních vodách. Byla doma, ale co tam dělali Američané? Ti vlezou všude. Nikdo se tomu už nediví. Trump dal skutečně příkaz ničit lodě, které se přiblíží k americkým lodím. Americký prezident nesmí dávat příkazy  bez Pentagonu, protože není profesionál a válečnictví nerozumí. Potom se za to omluvili s tím, že chtěli říci něco jiného. Jenže íránské lodě jsou mnohem rychlejší než americké. Írán ve své odpovědi řekl něco na způsob: Jen to zkuste a dostanete patřičnou odpověď. Američané cítí, že ztrácejí vliv na Blízkém východě, a proto se uchylují k agresivním a propagandistickým krokům. Na rozdíl od nich jde Írán dopředu. Na Blízkém východě se těší velké vážnosti, v Sýrii, v Iráku i v Libanonu. Některé státy se na něj nyní obracejí, aby jim pomohl ve vnitropolitických konfliktech. Od Američanů se všichni odtahují, dokonce i Afghánistán, který se Američané mnoho let snažili na Írán poštvat a dnes mu navrhuje přátelství. Američané mají strach, že Írán uzavře Hormuzský průliv. Na světové ekonomice by se to negativně odrazilo, prakticky ale na americké. Průlivem prochází 40 až 50 % uhlovodíků. Írán na tuto možnost několikrát upozornil. Nyní by s Íránem ráda navázala družbu Saúdská Arábie a může k tomu dojít. Nedávno se podobně stalo s Irákem, s dřívějším úhlavním nepřítelem, který je nyní nejbližším spojencem. Stále více zemí Blízkého východu se vymaňuje z vlivu USA i celkově Západu, začínají dělat samostatnou politiku. Američané stále více zuří, stále více vyhrožují, ale reálně mohou méně a méně.

 

Převzato z Pravda.ru

outsidermedia.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář