Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie se opakuje

16. 8. 2021

Historie se opakuje

16. 8. 2021 Janinna  

 

 

 Fotografie je evakuace z amerického velvyslanectví v Kábulu.

 

Historické záběry, které budou ilustrovat období konce afghánské války po mnoho dalších let.

 

Útěk USA z Kábulu

 

Podle očitých svědků je nyní na kábulském letišti tlačenice. Počet těch, kteří chtějí uprchnout z Afghánistánu, výrazně převyšuje kapacitu letiště.

 

Stručně o situaci 15. srpna večer

 

1. 15. srpna ve skutečnosti nastal konec Afghánistánu, který existuje od podzimu 2001. USA nedostihly 20. výročí, stejně jako 20. výročí útoku z 11. září. Taliban splnil svůj stanovený dvoutýdenní termín na dobytí celé země. Američané něco tušili, a tak posunuli datum odletu z 11. září na 31. srpna, ale stejně nestihli odejít, než se to stalo nevyhnutelné.

 

2. Bývalý prezident Ghani a bývalí členové vlády uprchli ze země do Tádžikistánu. Ghaniho příbuzní (syn odletěl obchodním letadlem), někteří členové parlamentu a vrchol armády uprchli ze země. Bývalý maršál Dostum uprchl do Uzbekistánu a nechal konvoj na mostě poblíž Hairatonu (byl následně vypleněn).

 

Bývalý afghánský ministr obrany obvinil Ghaní z vlastizrady, tajné dohody s Talibanem a sabotáže armády, a Ghaniho označil za psa a jeho vládu za gang. (Drahý příteli, sám jste byl členem tohoto gangu, který vás jmenoval ministrem obrany místo předchozího člena gangu).

 

3. Taliban náležitě využil toho, že se konečně zhroutila moc vlády a ve městě začalo hromadné plenění a rabování. Taliban oficiálně nařídil zavedení jednotek do Kábulu za účelem obnovení pořádku.

 

Ozbrojenci dostali rozkaz na místě zastřelit lupiče a nájezdníky.

 

Taliban tedy nečekal na dokončení evakuace USA. Spojené státy nebudou moci zachránit svou tvář a to v žádné podobě; budou se muset evakuovat z města, které již bylo zajato Talibanem. A Taliban má samozřejmě možnost dělat USA další problémy během evakuace. Je to, jako byste přišli k člověku visícímu za ruce na střeše 10. patra a šlápli mu na prsty.

 

4. Panika a tlačenice na kábulském letišti, kde se tisíce lidí pokoušejí nastoupit do letadla z Afghánistánu. Někteří Evropané a Američané dosud nebyli vyvezeni.

 

Samotné letiště se večer dostalo pod palbu. Americký kontingent se zabývá obranou části přistávací plochy, přes kterou startují americké vojenské dopravní letouny. Washington hrozí evakuací několika tisíc námořníků z Kuvajtu, aby bránili letiště. Také německé speciální jednotky jsou naléhavě přesunuty na letiště, aby evakuovaly zbývající Němce a jejich komplice.

 

5. Ačkoli Taliban již oznámil, že ovládá celý Afghánistán, není to tak úplně pravda – některé části země jsou stále formálně pod kontrolou armády a místních správ, s nimiž probíhají jednání o kapitulaci. Další 1-2 dny bude proces kapitulace pokračovat. Je nepravděpodobné, že by to trvalo příliš dlouho. Téměř nikdo nechce bojovat, je z toho unavený.

 

6. Novému Afghánistánu bude formálně šéfovat mulla Baradar. Ten, který letěl do Moskvy na jednání s Lavrovem a do Dauhá, na jednání s Pompeem. Karzai a řada bývalých afghánských představitelů v příštích dnech upadne do politického zapomnění. A to je pro ně ten lepší případ.

 

Večer Taliban oznámil, že v Afghánistánu nebude žádná přechodná vláda (v jejím čele měl být hlasatel „Hlasu Ameriky“), pouze moc zástupců Talibanu.

 

7. Rusko zatím Taliban neuznává a prozatím bude „sledovat situaci“. Opravdu není kam spěchat.  Taliban mezitím zaručil bezpečnost ruského a íránského velvyslanectví v Kábulu. Rovněž byly poskytnuty záruky pro íránský konzulát v Mazar-i-Sharif.

 

Vsadím se, že do roku bude Taliban uznán nejméně 30-40 státy. Evropská velvyslanectví se zatím zavírají a jejich diplomaté prchají z Kábulu (z řad těch, kteří neuprchli dříve). Některé letecké společnosti již oznámily, že od pondělí zastaví pravidelné lety do Kábulu.

 

8. V amerických médiích je dnes den zrady a zúčtování. Temní upíři jako Bolton, Henri-Lévy a podobně, odsuzují Bidena za to, že zopakoval evakuaci Saigonu a zasadil strašnou ránu pověsti USA a demokracie po celém světě, což bude mít po mnoho let obrovské důsledky pro image Ameriky, protože to má také významný dopad na domácí politiku.

 

Biden ve skutečnosti dal Trumpistům výživný trumf, který bude použit již v příštích volbách do Kongresu USA, kde budou obrázky katastrofy v Afghánistánu velmi výmluvným argumentem v diskusích o úspěších zahraniční politiky Spojených států.

 

9. Prakticky veškerý vojenský majetek afghánské armády připadl armádě Talibanu. Těchto zbraní je pravděpodobně více, než ozbrojenci potřebují. Když vezmeme v úvahu skutečnost, že část byla vypleněna ještě před tím, kdy Taliban začal budovat svoji pravidelnou armádu v Afghánistánu, bude Taliban disponovat až 200 000 lidmi s tanky, dělostřelectvem, stovkami obrněných bojových vozidel a tisíce aut a dalších „Humvee“.

 

Taliban také bude mít letectvo – asi 35-40 letadel a vrtulníků.

 

10. Právo Šaría je již ustanovené v celém Afghánistánu. Místní guvernéři Talibanu aktivně vedou propagandu nadcházející islamizaci a požadují podřízení se starých úředníků a místních obyvatel. Práva žen jsou již omezována, ale jako odpustek jim bude umožněno studovat a chodit do práce, pokud budou nosit hidžáb. A bude možné vyjít na ulici bez muže.

 

Za krádeže, loupeže, pornografii v telefonu, předvádění obscénních obrázků, atd., vyhrožují různými tresty, až po oprátku a zastřelení.  Přistupují také k řešení problému s alkoholem a cigaretami, ale tam je vše poněkud komplikovanější.

 

Podle nejnovějších zpráv západních tiskových agentur vyzvali vůdci Talibanu své vojáky v Kábulu, aby se zdrželi nepřátelských akcí a poskytli každému, kdo chce uprchnout z Afghánistánu, volný průchod na letiště. Bývalý americký loutkový režim v Afghánistánu se připravuje na kapitulaci a mírové předání moci Talibanu.

 

Taliban převzal kontrolu nad největší americkou vojenskou základnou poblíž Kábulu, kde bylo rozmístěno 10 000 amerických vojáků, na této základně se nachází obrovský americký koncentrační tábor pro Afghánce, zhruba jako Guantánamo.

 

Koaliční síly vedené USA se nastěhovaly v prosinci 2001 a z Bagramu vznikla obrovská základna schopná pojmout až 10 000 vojáků. George W Bush, Barack Obama a Donald Trump všichni navštívili základnu během svého působení ve funkci prezidenta. V Bagramu je také vězení, v němž údajně zůstalo 5 000 vězňů Talibanu. Zdroje Talibanu tvrdí, že tito vězni byli propuštěni.

Pokec24.cz