Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gorbačov poradil, jak se vyhnout zániku Evropy

29. 10. 2019

 

29.10.2019, redakce AC24 

 

Bývalý prezident SSSR Michail Gorbačov navrhl návrat k myšlence vytvoření na kontinentě celoevropského domova. Nynější nesváry v Evropě je podle něj třeba překonat, jinak dojde k obrovským škodám.

 

 „Dnes se mnohým zdá, že na našem kontinentu došlo k nezvratnému rozkolu. Pokud to tak opravdu je, budou škody pro Evropu a pro všechny její části obrovské. Její pozice budou podkopány v nevyhnutelné konkurenci regionů globálního světa, která již začala,“ píše Gorbačov v nové knize pod názvem Co je v sázce: budoucnost globálního světa, se kterou se seznámil Sputnik.

Politik zdůrazňuje, že v tomto případě bude skutečně třeba mluvit o „zániku Evropy“, což se nedá připustit.

„Nevidím jiné cesty než návrat k myšlence společného domova pro všechny Evropany. Vlastně již dnes bydlíme ve společném domě. Jenže sousedé se v poslední době hádají. Tohle je třeba změnit,“ je přesvědčen bývalý sovětský lídr.

Podle jeho názoru se „nesváry a dělicí čáry“ vzniklé v poslední době dají překonat pouze společným úsilím, přičemž bude zapotřebí „doslova titánského“ úsilí.

„A začít je třeba co možná nejrychleji, po pravdě řečeno bylo třeba začít včera. Škoda, že na to lídři neměli dost moudrosti a sil,“ upřesnil Gorbačov.

Michail Gorbačov se domnívá, že by rozvoj myšlenky celoevropského domova pomohl svého času vyhnout se mnohým otřesům, jak na Balkánu, tak v samotné EU a ve vztazích mezi Ruskem a jeho sousedy.

Ve své nové knize, Gorbačov uvažuje o cestách dnešní civilizace jako občan světa a neomezuje se jen na úvahy o Rusku nebo jeho vztazích se Západem.

Vyslovuje svůj názor na rozvoj jiných zemí a největších světových regionů. Píše o změnách klimatu, o problému nerovnosti, trvá na nutnosti změny stávajícího ekonomického modelu.

Bývalý sovětský lídr vyslovil také obavy ohledně rostoucí militarizace světové politiky, poukázal na stále častější případy příchodu k moci populistů.

Uvažuje o perspektivách různých politických systémů, o rozvoji občanské společnosti, o budoucnosti demokracie, zdůrazňuje nemožnost existence světa s jedním pólem.

Zdroj: snews.com

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář