Jdi na obsah Jdi na menu
 


EU zuří. Obviňuje USA, že profitují z války

27. 11. 2022

EU zuří. Obviňuje USA, že profitují z války

27.11.2022 14:37

Jiří Vyvadil: Bruselský portál Politico.eu uveřejnil obsáhlý článek o narůstajícím všeobecném napětí mezi Evropskou unií a USA způsobeným americkou domácí politikou, jež se projevuje lapidárně tím, jak jsem již uvedl ve svém článku Zelenský v rauši, Europarlament v rauši, že USA si na této válce skvěle mastí kapsu. Pokud ovšem něco takového říkají dnes i pánové Macron či Scholz a další a další, jak se za chvíli dočtete tak to již jasně vypadá na krizi v euroatlantických vztazích. Přeji pěkné počtení…

Devět měsíců po invazi na Ukrajinu začíná Vladimir Putin lámat Západ.

Představitelé EU útočí na Joea Bidena kvůli nebetyčně vysokým cenám plynu, prodeji zbraní a obchodu, protože válka Vladimira Putina hrozí zničením západní jednoty.

Nejvyšší evropští představitelé jsou naštvaní na administrativu Joea Bidena a nyní obviňují Američany, že na válce vydělali jmění, zatímco země EU trpí.

Faktem je, že když se na to podíváte střízlivě, země, která z této války nejvíce profituje, jsou USA, protože prodávají více plynu a za vyšší ceny a protože prodávají více zbraní,“ řekl jeden z vysokých úředníků POLITICO.

Výbušné komentáře – veřejně i soukromě podporované úředníky, diplomaty a ministry jinde – následují rostoucí hněv v Evropě kvůli americkým dotacím, které hrozí zničit evropský průmysl. Kreml pravděpodobně uvítá otravu atmosféry mezi západními spojenci.

„Skutečně jsme v historické křižovatce,“ řekl vysoký představitel EU s tím, že dvojitý zásah do narušení obchodu ze strany amerických dotací a vysokých cen energií riskuje, že se veřejné mínění obrací jak proti válečnému úsilí, tak proti transatlantické alianci. "Amerika si musí uvědomit, že veřejné mínění se v mnoha zemích EU mění." (J.V. Kéž by se to urychlilo)

Další nejvyšší představitel, hlavní diplomat EU Josep Borrell, vyzval Washington, aby reagoval na evropské obavy. „Američané – naši přátelé – přijímají rozhodnutí, která na nás mají ekonomický dopad,“ řekl v rozhovoru pro POLITICO.

USA stížnosti Evropy odmítly. "Růst cen plynu v Evropě je způsoben Putinovou invazí na Ukrajinu a Putinovou energetickou válkou proti Evropě, tečka," řekl mluvčí Bidenovy Národní bezpečnostní rady. Vývoz zkapalněného zemního plynu z USA do Evropy "dramaticky vzrostl a umožnil Evropě diverzifikovat se od Ruska,“ řekl mluvčí NSC. (J.V. Vtipné. Podobné bláboly používá u nás Fiala, ale na západ od našich hranic to už bohudík nezabírá. U nás zatím hrozí, že to Rakušan bude pokládat za dezinformaci, či dokonce za něco trestného)

Největším bodem napětí v posledních týdnech byly Bidenovy zelené dotace a daně, které podle Bruselu nespravedlivě odklánějí obchod od EU a hrozí zničením evropského průmyslu. Navzdory formálním námitkám Evropy Washington zatím neprojevil žádné známky toho, že by ustoupil.

Narušení způsobené Putinovou invazí na Ukrajinu zároveň uvrhuje evropské ekonomiky do recese, přičemž inflace raketově roste a ničivé omezení dodávek energie ohrožuje tuto zimu výpadky a příděly.

Když se země EU pokoušejí snížit svou závislost na ruské energii, přecházejí místo toho na plyn z USA – ale cena, kterou Evropané platí, je téměř čtyřikrát vyšší než stejné náklady na palivo v Americe. Pak je tu pravděpodobný nárůst objednávek na vojenskou soupravu americké výroby, protože evropské armády po odeslání zbraní na Ukrajinu docházejí.

Na vrcholné úředníky v Bruselu a dalších hlavních městech EU je toho všeho příliš. Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že vysoké ceny plynu v USA nejsou „přátelské“ a německý ministr hospodářství vyzval Washington, aby ukázal více „solidarity“ a pomohl snížit náklady na energii.

Ministři a diplomaté sídlící jinde v bloku vyjádřili frustraci nad tím, jak Bidenova vláda jednoduše ignoruje dopad své domácí hospodářské politiky na evropské spojence.

Když se lídři EU minulý týden na setkání G20 na Bali zabývali Bidenem kvůli vysokým cenám plynu v USA, podle výše citovaného vysokého představitele se zdálo, že si americký prezident o tomto problému prostě není vědom. Další představitelé a diplomaté EU se shodli, že hlavním problémem je americká neznalost důsledků pro Evropu.

„Evropané jsou zjevně frustrovaní nedostatkem informací a konzultací předem,“ řekl David Kleimann z think-tanku Bruegel.

Představitelé na obou stranách Atlantiku si uvědomují rizika, která bude mít pro západní alianci stále toxičtější atmosféra. Hašteření je přesně to, co by si Putin přál, shodli se diplomaté EU a USA.

Rostoucí spor o Bidenův zákon o snižování inflace (IRA) – obrovský daňový, klimatický a zdravotní balíček – znovu zařadil obavy z transatlantické obchodní války na přední místo politického programu. Ministři obchodu EU by měli diskutovat o své reakci v pátek, zatímco úředníci v Bruselu vypracovávají plány na nouzovou válečnou sadu dotací, která má zachránit evropský průmysl před kolapsem.

"Zákon o snižování inflace je velmi znepokojující," řekl nizozemský ministr obchodu

"Není dobré, pokud jde o optiku, vytvářet dojem, že váš nejlepší spojenec ve skutečnosti vydělává obrovské zisky na vašich potížích," řekl diplomat.

 

Jiří Vyvadil: Je zjevné že válka Západu proti Rusku má několik forem, a ta sankční zejména v oblasti energetiky má dopady samozřejmě na Rusko, ale zase ne tak významné, aby Putin změnil své chování, což mělo být jejich smyslem. Co je ovšem nejvtipnější , že jsou to historicky první sankce, které ničí ty, které je vyvolali. Pokud to rozhodující západoevropské politiky, povede k myšlence, že je třeba tlačit Bidena i Zelenského k míru, byl by to skvělý výsledek Ti východní váleční štváči, včetně toho našeho se budou muset přidat.

Dopsal jsem článek a za oknem vidím jasné ráno

Přeji krásnou adventní neděli.

Jiří Vyvadil

vaše věc.cz