Jdi na obsah Jdi na menu
 


Energetická krize - Proč EU s tím nic nedělá? Klausův poradce uvedl jakou roli v tom hraje Německo

25. 12. 2021

Energetická krize - Proč EU s tím nic nedělá? Klausův poradce uvedl jakou roli v tom hraje Německo

14:28 25.12.2021

 

© AFP 2021 / John Macdougall

 

Bývalý poslanec Evropského parlamentu Ivo Strejček kriticky hodnotí strategii Evropské unie v oblasti energetické politiky. Podle jeho slov bylo rekordní zvýšení cen energií většinou způsobeno Green Dealem, který je čím dál víc zpochybňován řadou politiků. Německo přitom je hlavním lobbistou zelené politiky v celé Evropě.

 

Evropský projekt s názvem Green Deal je klíčovou příčinou těch potíží, s nimiž se potýká Evropa v poslední době, myslí si bývalý europoslanec Ivo Strejček, který nyní působí jako poradce exprezidenta Václava Klause. Pravděpodobnost zrušení Zelené dohody v nejbližší době je velmi nízká, avšak již teď zaznívají kritické hlasy vůči tomuto programu.

„Postupně, a jenom velmi pomalu, si část politiků – a snad i veřejnosti – začínají uvědomovat, že jednou z příčin strašidelného zvyšování cen energií je politický program Evropské komise s názvem Green Deal. Dokonce již zaznívají i izolované, nesmělé a obvykle zatím jen okrajové hlasy volající po zrušení našeho závazku účasti v tomto šíleném a zničujícím programu,” uvedl ve svém rozhovoru pro Parlamentní listy Ivo Strejček.

Strejček přitom zdůrazňuje, že podstatou celého problému není samotný Green Deal, ale celková politika Evropské unie, kterou dotyčný označuje za levičácké sociální inženýrství. V současné době málokdo z velkých hráčů se odváží nahlas tu podstatu pojmenovat, natož ji napadnout. Strejček totiž tvrdí, že pro jakékoliv podstatné změny bude nutné, aby dosavadní systém prošel silnými společenskými erupcemi.

Systém emisních povolenek Strejček považuje za mechanismus autoritativního byrokratického trestání, který je součástí politického programu environmentalismu a který do značné míry přispívá k energetické krizi a zchudnutí Evropanů.

 

„A proč s tím EU nic nedělá? Proč by měla? Vždyť ona sama je konstruktérem téhle hrůzy, ona si to přeje, je to její záměr, jí je ekonomická prosperita lidí úplně jedno,” sdělil svůj názor Klausův poradce.

Německo jako tahoun zelené politiky

Klíčovou roli v prosazování zelené politiky v Evropské unii hraje Německo, říká Ivo Strejček a dodává, že Berlín má klíčovou úlohu i pro celou budoucnost evropského kontinentu.

 

„Německo je ve všem tom, co říkám o nebezpečí soudobého ekologismu, v celém tom soudobém „greendealismu“, hlavním a rozhodujícím hráčem. A tak jako v minulém století přišlo z Německa pro Evropu mnoho nedobrého, i dnes z Německa přichází do Evropy fanatismus, kterému nejenže zatím nemáme sílu čelit, ještě jej ani za vážný nepovažujeme,” přiblížil bývalý europoslanec.

Strejček následně podotýká, že osud Evropy záleží na Německu mnohem víc, než na politice Ruska anebo Číny a proto je důležité, aby německé elity nepostrádaly politický rozum.

 

Sputnik