Jdi na obsah Jdi na menu
 


Elon Musk má pravdu. „Je to bitva o budoucnost civilizace“

18. 12. 2022

Elon Musk má pravdu. „Je to bitva o budoucnost civilizace“

 by Redakce 18. 12. 2022

 

V Číně autoritáři zaplavují Twitter reklamami na prostitutky a pornografii ve snaze zabránit uživatelům v získávání informací o protestech. (Foto: Flickr)

Autoritáři ve Spojených státech hrozí odstranit Twitter z více než 1,5 miliardy zařízení po celém světě.

„Společnost Apple také pohrozila, že Twitter vyřadí ze svého App Store,“ napsal Elon Musk na Twitteru, „ale nechce nám říct proč.“

Hrstka mocných chce bránit volnému toku informací k mnoha zranitelným. Potlačování připadá inteligentním pozorovatelům nikoli jako čínská záležitost, ale jako fetiš mocných, ať už žijí v jakékoli zemi. V Číně se jeví jako hrubší a loupeživější, ve Spojených státech jako pasivně agresivní a sofistikovanější. Ale ať už potlačuje projevy stát, nebo monopol, liší se skutečně jejich drtivý dopad na svobodnou společnost?

Tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová hovořila o „monitorování“ a „bedlivém sledování“ Twitteru (velká sestra se dívá!), který podle ní nese odpovědnost za „přijetí opatření“ proti „dezinformacím“ a „nenávisti“.

 

Nese snad federální vláda odpovědnost za to, aby Spojené státy zůstaly svobodnou společností?

 

Místo toho, aby se Bílý dům vymanil ze sevření, které Apple a Google vytvořily nad informacemi, jež konzumujeme, veřejně pošťuchuje technologické společnosti, aby cenzurovaly.

Federální vláda tradičně přebírala masivní roli při zajišťování, zejména pokud jde o komunikace, aby žádná společnost neovládala příliš velký podíl na trhu. Ve 40. letech minulého století federálové přinutili společnost NBC Blue Network, aby se oddělila od mateřské společnosti. Ta se nakonec stala konkurentem NBC, společností ABC. Později, po desetiletích soudních sporů, vláda rozdělila Bell System na sedm „Baby Bells“ (čtyři z nich se opět spojily v „Ma Bell“, jinak známou jako AT&T). Podobně vznikl i konkurent monopolu v podobě společnosti Verizon.

Nyní lidé v mocenských pozicích jásají nad konsolidací informací. Místo toho, aby se vymanili ze sevření, které Apple a Google vytvořily nad informacemi, jež konzumujeme, Bílý dům veřejně pošťuchuje technologické společnosti, aby cenzurovaly. V soukromí se možná dozvíme, že političtí aktéři dělají mnohem víc než jen pošťuchování.

Akta Twitteru o potlačování svobody slova budou brzy zveřejněna na samotném Twitteru,“ napsal Musk v pondělí na Twitteru.

 

„Veřejnost si zaslouží vědět, co se skutečně stalo.“

 

A Mark Zuckerberg samozřejmě poznamenal, že rozhodnutí Facebooku potlačit pravdivý příběh o notebooku Huntera Bidena přišlo poté, co jim FBI vydala přísné varování před šířením „dezinformací“, což je eufemismus, který nyní znamená informace, jež znepokojují pokrokáře.

Američané si nechávají porušovat svobodu slova, protože si představujeme, že netolerance v takové míře zůstává doménou lidí, kteří nevypadají ani nezní jako my. To dále vypovídá o naší malosti.

To se tu může stát, protože se to tu děje.

Elon Musk hraje H. L. Menckena, který sežral půl dolaru morálnímu křižákovi společnosti Watch and Ward Franku Chaseovi, jehož hraje Tim Cook, než mu prodal výtisk časopisu American Mercury s příběhem o prostitutce. O šestadevadesát let později nám prostitutky příliš nevadí. Jistě, Číňanům, kteří je vylepují na Twitteru, aby znemožnili vyhledávání ve Wuhanu nebo Čcheng-tu, nevadí. Lidem stále častěji vadí odlišné názory nebo dokonce fakta, která se jim nelíbí.

 

Fanatici z Boston Common pouze zatkli Menckena za to, že je urazil. Ti v Silicon Valley hrozí, že vymažou desítky miliard dolarů z Muskova majetku. A co je důležitější, snaží se zmenšit parametry debaty. Tím se mění samotný charakter Spojených států, který, jak ví každý, kdo zná projevy právníka Andrewa Hamiltona v soudní síni v procesu s Johnem Peterem Zengerem o urážce na cti, předchází Spojeným státům:

 

Otázka, kterou má Soudní dvůr a vy, pánové porotci, před sebou, se netýká malých nebo soukromých záležitostí. Není to věc jednoho chudého tiskaře ani pouze New Yorku, kterou nyní soudíte. Ne! Ve svých důsledcích může ovlivnit každého svobodného člověka, který žije pod britskou vládou na americké pevnině. Je to ta nejlepší věc. Je to věc svobody. A nepochybuji o tom, že vaše dnešní čestné jednání vás nejen opravňuje k lásce a úctě vašich spoluobčanů, ale každý člověk, který dává přednost svobodě před životem v otroctví, vám bude žehnat a ctít vás jako muže, který překazil pokus tyranie, a nestranným a nezkorumpovaným rozsudkem položili ušlechtilý základ k tomu, abychom sobě, svým potomkům a svým sousedům zajistili to, k čemu nám příroda a zákony naší země daly právo na svobodu odhalovat svévolnou moc a stavět se proti ní (alespoň v těchto částech světa) tím, že budeme mluvit a psát pravdu.

Pokrokáři se stále více podobají Billu Cosbymu, newyorskému koloniálnímu guvernérovi, a nikoliv komikovi/nadšenci do střešních oken, když považují opačné názory za nepřijatelné. Za minulého režimu Twitteru to znamenalo deplatformování Meghan Murphyové, kanadské socialistky-feministky, za tweet „ženy nejsou muži“; odstranění tweetů „naučte se programovat“ jako výsměch Joe Bidenovi, který tuto radu nabízel vysídleným horníkům; a pozastavení účtu New York Post za sdílení pravdivého příběhu, který Twitter falešně považoval za dezinformaci o prezidentově synovi.

Elon Musk si zaslouží poděkování za to, že Twitter proměnil z této probuzené pustiny v pulzující Mekku projevu. Místo toho se Apple údajně snaží jeho podnik zničit praktikami omezování obchodu. Podobně čínští chlebodárci společnosti Apple, kteří vyrábějí její iPhony, nyní prohledávají zařízení chodců, zda neobsahují Twitter a další aplikace.

 

Zájmy Applu a Číny se tedy shodují v mnohem více věcech než jen ve výrobě levných iPhonů. Tim Cook a Si Ťin-pching si představují, že mají právo diktovat, jaké aplikace smíte mít v telefonu.

 

„Je to bitva o budoucnost civilizace,“ píše přesně Musk na Twitteru.

„Pokud se svoboda slova ztratí i v Americe, čeká nás jen tyranie.“

Přesněji řečeno, že tyranie leží 13 hodin před námi.

Zdroj: spectator.org