Jdi na obsah Jdi na menu
 


Drogami k prosperitě

24. 1. 2020

Drogami k prosperitě

 

   Pan Bárta po mně žádá, abych vysvětlil, co mám proti návrhu pirátů na zlegalizování prodeje konopí. Připomíná, že o tuto drogu je zájem jak mezi našimi lidmi, tak mezi cizinci. Proto jsou zbytečné obavy, že ji nebude nikdo kupovat. Navíc se domnívá, že když bude droga distribuována legálně a s pochopením policie, zvýší se její kvalita.

   Jsem rád, že po třiceti letech budování svobody je tady konečně polemika o tom, nakolik se musíme zdrogovat, abychom byli skutečně šťastni. Na zmíněném návrhu mi ovšem vadí, že piráti hodlají udělat z prodeje lehkých drog jeden z významných zdrojů státního rozpočtu, nikoliv jen ulehčit přístup pacientům ke konopí. Jakmile z něčeho uděláte zdroj státního rozpočtu, musíte podniknout vše pro to, aby vám tento zdroj nevyschnul, ale aby naopak přinášel stále více peněz.

   Ekonomika zná totiž jenom jediný imperativ – růst. Pokud zapojíte prodej drog do příjmů státu, začne podléhat témuž imperativu. Musíte je pak buď stále zdražovat, anebo jich prodávat čím dál více, aby jejich přínos pro státní kasu neklesal. Začít konzum drog jakkoliv omezovat, by mohlo přinést daňový kolaps. Pokud budou pod vlivem drog kolabovat pouze uživatelé, je to vlastně jen zanedbatelný kolaterální efekt.

   Jakmile tedy učiníte z nabídky drog součást vládního programu, musíte podporovat jejich odběr a v ideálním případě posilovat drogovou závislost nemalé části populace. Bez ní by státní rozpočet končil v deficitu. Musíte bagatelizovat všechna varování lékařů, protože pokud by se měli uživatelé držet jejich rad, stát si bude muset začít o to více půjčovat a zadlužovat se. 

   Tím se ovšem mění role státních institucí. Problémový pak už není ten, kdo drogy odebírá a kdo jejich konzum zvyšuje. Takový člověk naopak republice prospívá. Podezřelým se stává protidrogový útvar české policie. To on nám brání ve zvyšování prosperity.

   Po nedávném pirátském sněmu se navíc ukázalo, že jejich expert, poslanec Tomáš Vymazal, by rád prosadil legalizaci halucinogenní drogy LSD a dále látek obsažených v extázi v lysohlávkách, byť jen pro lékařské účely. Jaký by byl příští návrh?

   Kdyby policisté prodej drog přestali kriminalizovat, ale sami se stali jejich pravidelnými uživateli, hrubý domácí produkt vzroste ještě více a my všichni až euforicky zbohatneme. Piráti budou moci slavit. Kromě laciného alkoholu, laciných prostitutek a prostitutů se staneme též destinací laciných drog. Naše společenská transformace bude dokonána.

Prof. J. Keller

Přišlo e-poštou

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář