Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dostaneš klystýr

13. 5. 2024

Dostaneš klystýr

Marek Řezanka

 

Ledvina ti chybí? Syfilidu máš?

Co? Štítná žláza? To se chlape spraví:

Na frontu jít můžeš. Hlavně, že jsi náš.

Nesmíš být zkrátka tak moc vybíravý.

Játra tě zlobí? Hlavně, že ti tráví.

Však brzy padneš, k čemu pak ty řeči?

Nic jako válka tě tak nevyléčí.

Že tě prý souží depresivní stavy:

Do boje s tebou. Že chceš větší péči?:

Dostaneš klystýr, a jsi zcela zdravý...

 

Retardovaný jsi? Tak si toho važ.

Na to jít válčit zrovna ty jsi pravý.

Nebo bys chtěl radši slunce, moře, pláž?

Že jsi měl nádor? Kulka tě ho zbaví.

V remisi že jsi? To jsou skvělé zprávy.

Že se to vrátí? Houby, povaleči.

Dřív totiž budeš zabit v tvrdé zteči.

Jste všichni baby, nikde žádné mravy.

Máš mít chuť padnout, máš chtít nebezpečí:

Dostaneš klystýr, a jsi zcela zdravý.

 

Těhotná jsi zrovna? Jak střílet však znáš?

Rodilas dítě? Kojit? To pusť z hlavy.

Že chceš sedět doma? To bys vyšla dráž:

Zabíjet půjdeš. Některé to baví.

Chcípnout je dneska úkol naléhavý.

Chceš rovná práva? Tak se nekruť v křeči.

Simulanti jste, zrádci, rozvraceči.

Vy máte ti být, které nezastaví.

A ty tu kecáš, že ti děcko brečí?:

Dostaneš klystýr, a jsi voják zdravý.

 

Odvedou tě, i když máš chůzi šnečí.

Darmojedům se člověk nezavděčí.

Válka je svinstvo. Skřeti v teple slaví:

O tom, že musíš, tě vždy ubezpečí:

Dostaneš klystýr, a jsi zcela zdravý.

 

V srpnu 2023 exprezident republiky, Miloš Zeman stručně prohlásil, že člověk, který je schopen znásilnit, by měl být především schopen bojovat na frontě. Jeho slova byla adresována devatenáctiletému ukrajinskému muži, který brutálně znásilnil českou patnáctiletou dívku a pokusil se ji následně zavraždit. Nelze než souhlasit s tím, že kdo znásilňuje, zaslouží si padnout na frontě. Problém je v tom, že na ni v hrozných bolestech zahyne i mnoho mužů, kteří se ničeho zlého nedopustili.

Na slova Miloše Zemana okamžitě reagoval pobouřeně Vít Rakušan (STAN, kauza Dozimetr). Neuplynul ani rok – a najednou na Zemanova slova dochází – a k jeho výroku se hlásí například Ondřej Kolář (TOP09), který by náhle na frontu poslal všechny ukrajinské muže.

Podle něj má Česká republika chránit válečné uprchlíky, ženy, děti a starší lidi. „Neměli bychom ale přehlížet fakt, že zatímco Česko a čeští občané ve velkém podporují Ukrajinu, někteří její obyvatelé se za naší finanční podpory vyhýbají svojí povinnosti. Právě to chci, aby vláda co nejrychleji řešila“, uvedl Kolář.

Zřejmě nastal okamžik, kdy je princip kolektivní viny žádoucí. Co na to pan Rakušan? Neobviní pana Koláře z „hilsneriády“?

Když to samé co nyní pan Kolář tvrdil Miloš Zeman o několik měsíců dříve, byl pro vládní politiky padouch a xenofob, který aplikuje princip kolektivní viny. Připomeňme si jeho slova:

Když sem přišli uprchlíci z Ukrajiny, byl jsem informován o tom, že 80 procent z nich jsou ženy a děti. Předpokládal jsem, že zbývajících 20 procent budou převážně staří muži a staré ženy. Zdá se, že jsem se mýlil, nebo tato informace byla nepřesná“, konstatoval tehdy exprezident Miloš Zeman.

Problémem je, že drtivá většina mužů prchajících před Zelenského režimem zde skutečně nikoho neznásilňuje. Tito muži zde hledají azyl, ochranu. Čeští vládní politici ale učiní všechny kroky k tomu, aby je proti jejich vůli dostali na ukrajinskou frontu, kde mnohé z nich čeká jistá smrt.

Faktem je, že V. Zelenskému skončil volební mandát – a žádné nové volby se na Ukrajině nekonají. Jak ale bez voleb může kdokoli na Západě tvrdit, co Ukrajinci chtějí?  Co na to „naši demokrati“?

Mnoho povrchních lidí se halí do barev ukrajinské vlajky, jde se bavit na utkání hokejového mistrovství – a ani na chvíli je nenapadne, že mnoho Ukrajinců již bojovat nechce. Že si tito lidé přeji co nejdřívější mír, protože vidí, že pokračující válka bude pro jejich zemi ještě větší pohromou než doposud.

Pokud by těmto lidem opravdu na ukrajinských občanech záleželo, budou v první řadě žádat co nejdřívější volby – aby o sobě rozhodovali sami Ukrajinci – a nerozhodoval o nich někdo, komu jsou ve skutečnosti ukradení – a komu na jejich životech nesejde.

Chceme-li hájit lidská práva, postavme se na obranu práv mužů nebojovat ve válce, kterou nepokládají za svou. Mají právo svobodné volby – a právo na život.

Nechtějme, aby se na Ukrajině odehrával příběh známý z románu Jaroslava Haška o osudech jednoho dobrého vojáka, který je svědkem toho, jak je na vojnu poslán úplně každý, kdo ještě dýchá. Co by celá řada ukrajinských mužů měla Západu vzkázat? Dovolím si Jaroslava Haška parafrázovat: „Nešetřete nás. Myslete si, že na klystýru stojí osud Evropské unie – a vítězství je naše!“