Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chorvatská politička - Srbové u nás, to je stejné jako Židé v Německu

5. 9. 2019

V Chorvatsku hrají Srbové stejnou roli, jakou hráli Židé v nacistickém Německu, uvedla kandidátka na post prezidenta země z „Dělnické Fronty“ Katarina Peovičová.

Katarina Peovičová, kandidátka na post prezidenta země z „Dělnické Fronty“

5. září 2019 - 07:20

 

Podle Peovićové se chorvatská většina spojuje proti srbské menšině.

 

„Je nesmírně důležité zdůraznit, proč se zaměřujeme spíše na oddělení Srbů a Chorvatů, než na ekonomické otázky a kritiku kapitalistické elity, která nás přivedla na pozici, v níž jsme dnes," uvedla Peovičová  v rozhovoru pro RTL.

 

Podle jejího názoru kapitalistické elity prostřednictvím svých politických představitelů „vyvolávají konflikt, který nemá absolutně žádný smysl“.

 

„Touha vyprodukovat nepřítele v osobě Srbů je naprosto totožná s Židy, vyprodukovaných jako   nepřátelé nacistického Německa," uvedla  politička.

 

Jak dříve udedla agentura EADaily, v poslední době jsou v Chorvatsku častější  útoky na Srby. 31.srpna, v blízkosti města Zadar, byly házeny kameny do domů Srbů, kteří se po konfliktu v 90. letech vrátili, aby žili ve své domovině.

 

Katarina Peovičová-Vukovičová vyučuje na Fakultě humanitních a sociálních věd Univerzity Rijeka v Chorvatsku. Získala bakalářský a magisterský titul v oboru srovnávací literatury a magisterský a doktorský titul na Filozofické fakultě Univerzity v Záhřebu. Je autorkou studie „Média a kultura. Ideologie médií po decentralizaci “ o paradoxu hegemonie nových médií a vztahu kritické teorie k socialitě nových médií. Napsala o vztahu moderní technologie a filozofie ke krizím a kritice. V současné době je hostující výzkumnou pracovnicí v Centru pro výzkum v jihovýchodní Evropě ve Štýrském Hradci.

 

(rp,prvnizpravy.cz,eurasiadaily,foto:arch.)