Jdi na obsah Jdi na menu
 


České novinky - nejnovější zprávy a události z domova

4. 7. 2021

České novinky - nejnovější zprávy a události z domova

Piráti se pěkně vybarvili: Státy EU mají být pouhými regiony budoucí říše, upozorňuje Zahradil

18:43 04.07.2021

 

Piráti Ivan Bartoš a Marcel Kolaja spolu s předsedou Evropského parlamentu Davidem Sassolim (uprostřed) - Sputnik Česká republika, 1920, 04.07.2021

© Foto : Daina le Lardic / Official Facebook account of Marcel Kolaja

 

Jak daleko má jít evropská integrace? Podle posledních prohlášení čelních představitelů Pirátů to vypadá, že chtějí vznik superstátu. Na své cestě do Bruselu podpořili zrušení veta členských zemí v otázkách zahraniční a daňové politiky. Europoslanec ODS Jan Zahradil si proto všímá, že pro ně jsou národní státy pouhými regiony budoucí říše.

 

Piráti ve svém programu podporují posílení role Evropského parlamentu. Dále v otázkách zahraniční a daňové politiky je podle nich nutné v Radě zrušit právo veta členských států.

„Evropa zkrátka musí být akceschopnější a efektivnější. Jednoduše, aby neblokovala jedna země rozhodnutí všech ostatních,“ vysvětluje pirátský místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

 

Podle něj veto umožňuje jednomu státu „brát si evropské občany za rukojmí“ v otázkách, kde bylo dosaženo širokého kompromisu. V diskuzi na Twitteru mu však uživatelé namítli, že v případě zrušení veta se rukojmími stanou stamiliony lidí, kteří se zvolenou politikou nesouhlasí.

 

„Takže například kraj Vysočina by měl podle Vás také mít možnost blokovat rozhodnutí v národním Parlamentu?“ namítl Kolaja.

Tu se do debaty vložil Zahradil a chytil pirátského europoslance za slovo. Podle něj jeho uvažování dokazuje, že Piráti chtějí rozpustit národní státy v evropské říši.

„Ano, Pirát Marcel Kolaja považuje suverénní členské státy EU za pouhé regiony budoucí euroříše. Dobré vědět,“ vzkázal mu Zahradil.

Připomeňme, že hlasování kvalifikovanou většinou v otázkách zahraniční politiky dříve podpořila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Ke zrušení jednomyslného hlasování začátkem června vyzval německý ministr zahraničí Heiko Maas.

„Nemůžeme být nadále rukojmími těch, kdo paralyzuje evropskou zahraniční politiku svými vety,“ prohlásil tehdy německý ministr. „Proto říkám velmi otevřeně: veto musí jít, i pokud to znamená, že nás budou moci přehlasovat,“ dodal.

Tomuto stanovisku předcházelo veto Maďarska, které zablokovalo prohlášení EU k událostem v Hongkongu a na Blízkém východě. Německá diplomacie tento postup zkritizovala.