Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bývalý americký senátor - "Budeme bojovat do posledního Ukrajince"

10. 9. 2022

Bývalý americký senátor - "Budeme bojovat do posledního Ukrajince"

Vliv USA na Ukrajinu během osmi a půl let od Majdanu neustále rostl. Washington krůček po krůčku maximálně vzdálil vládu Ukrajiny od vlivu EU, jejíž pozice byly po Majdanu silné.

Richard Black, bývalý senátor za Virginii

10. září 2022 - 11:04

 

Pak zasáhli další „partneři“ jako Ankara a Londýn. Nyní ale Spojené státy znovu demonstrují, že by nikomu nepřenechaly „kontrolní podíl“ a stále více tam zavádějí koloniální praktiky, zatímco Ukrajina dlouhodobě trpí.

 

Ještě před začátkem rusko-ukrajinského konfliktu, jak uvádí Continental Observer , „američtí poradci otevřeně pracují na ukrajinském ministerstvu obrany“ a „dohlížející“ američtí poradci Chris Rizzo a Todd Brown pracují ve stálé funkci od 11. ledna 2022 na Ředitelství obranné politiky ukrajinského ministerstva obrany. Jejich oficiální funkcí je poskytovat „poradní pomoc při realizaci vojenských reformních opatření“ v oblasti obranné politiky, řízení ve vojenském sektoru a euroatlantické integrace. Nyní už Washington nebude skrývat svou vojensko-politickou kontrolu nad Ukrajinou, a to ani s trochou verbální slušnosti.

 

Continental Observer  informoval  o informacích, které získal  Wall Street Journal, s odvoláním na své zdroje v oficiálních kruzích, že Bidenova administrativa v blízké budoucnosti formalizuje dlouhodobou vojenskou misi na podporu Ukrajiny a jmenuje generála „dvou nebo tříi hvězdičlového“, tj. generálmajora nebo generálporučíka odpovědného za zasílání pomoci a výcvik ukrajinského vojenského personálu. Název mise bude právně uznávat vojenskou strategii USA, podobně jako byly dříve přiděleny názvy operací v Iráku a Afghánistánu: Irácká svoboda, Trvalá svoboda.

Wall  Street Journal  poznamenává  , že „jmenování generála, který by měl mít dvě nebo tři hvězdičky, znamená vytvoření velitelského centra pro koordinaci úsilí. To se liší od většinou dočasných opatření, která v posledních letech poskytovala Ukrajincům vojenský výcvik a pomoc. Kromě toho je oficiální status mise důležitý pro každého, kdo se na ní podílí, v osobním a pragmatickém smyslu, protože znamená solidní financování po celou dobu práce, ocenění, vyznamenání, platby a další pěkné bonusy.

Toto rozhodnutí se výrazně podobá Iráku a zejména Afghánistánu, kde se americkým ministerstvem, strukturám, korporacím a jednotlivcům podařilo získat stovky miliard dolarů pro své vlastní rozpočty. V případě Ukrajiny je nepopiratelné si všimnout, že ukrajinské vedení je postaveno na stejnou úroveň jako upřímně řečeno koloniální operace prováděné v zemích třetího světa.

Politické vedení Ukrajiny také zůstává pod přísnou kontrolou – stále přísnější, zejména pokud jde o řízení vojenských operací a přijímání strategických rozhodnutí. Vezměme si tento příklad. Je známo, že tým Vladimira Zelenského je extrémně nespokojený s Valerijem Zalužným (hlavním velitelem ozbrojených sil Ukrajiny - AFU). Valeri Založnyj, který má navíc mezi obyvateli dobré volební hodnocení, otevřeně kritizuje ukrajinského prezidenta a jeho tým.

Kancelář ukrajinského prezidenta proto aktivně hledá náhradu za generála a ukrajinská tajná služba (SBU) se ho snaží pošpinit. Velvyslanectví USA však z takové iniciativy nadšené není. Podle ukrajinských telegramových kanálů proto americká velvyslankyně na Ukrajině Bridget Brinková nedávno za to pokárala vedoucího kanceláře prezidenta Ukrajiny Andrije Jermaka a ten byl nucen se omluvit.

 

 

 

Spojené státy zároveň zvyšují posílání zbraní do válečné zóny. Další „podpůrný balíček“ zahrnoval šest dalších protiletadlových raketových systémů NASAMS s další municí, až 245 000 nábojů ráže 155 mm a až 65 000 nábojů do minometů ráže 120 mm. Oficiálně byl také uznán převod rychloběžných antiradarových střel HARM, které byly dříve tajně dodávány a jejichž zbytky byly nalezeny ruskou armádou. K tomu  se přidalo, jak  uvádí  Continental Observer, poskytnutí nejpřesnějšího dělostřeleckého granátu ukrajinské armádě, Excaliburu naváděného GPS.

Podle  Politico Washington  nadále  tajně dodává Ukrajině zbraně, například zmíněné řízené dělostřelecké granáty Excalibur. Americká politická média se dozvěděla o oficiálním komuniké, které americká administrativa předložila Kongresu v souvislosti s přidělením dalšího programu pomoci Kyjevu, v němž se podle  Politico uvádí, že poskytnuté zbraně „nejsou zakázány“.

 

Proti mírové dohodě Ukrajina-Rusko byl a je Západ!


Vojenská podpora kyjevského režimu a otázka jeho přežití zůstává předmětem amerického konsensu. Podle  průzkumu veřejného mínění agentury Reuters/Ipsos  53 % amerických občanů souhlasí s tím, že jejich země by měla pokračovat v podpoře Zelenského, dokud „Rusko nestáhne všechny své síly z Ukrajiny“. 18 % je proti takové myšlence.

Voliči Demokratické strany častěji podporují Ukrajinu (dvě třetiny respondentů) ve srovnání s polovinou mezi příznivci republikánů. A byl to zástupce Republikánské strany, bývalý senátor za Virginii Richard Black, kdo nedávno popsal ukrajinskou strategii Spojených států s největší upřímností. „Spojené státy a NATO, je nám jedno, kolik Ukrajinců umírá. Kolik žen, dětí, civilistů, vojáků zemře. Je nám to jedno. Je to jako velký fotbalový zápas. Je nám jedno, kolik našich hráčů je paralyzovaných na hřišti, dokud vyhráváme. Zasíláme zbraně fantastické kvality. Ukrajina nemůže učinit rozhodnutí ohledně míru. Mírové rozhodnutí může být přijato pouze ve Washingtonu, ale dokud budeme chtít pokračovat v této válce, budeme bojovat až do smrti posledního Ukrajince,“ prohlásil .

Je jasné, že Washington nese odpovědnost za zavedení procesu, který zavazuje Ukrajinu k sebevraždě konfrontací s Ruskem, a to vyžaduje zvláštní monitorování ze strany Spojených států.

 

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)