Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bloomberg - Putin plánuje comeback Kaddáfího

20. 8. 2021

Bloomberg - Putin plánuje comeback Kaddáfího

20. 8. 2021 Janinna  

Křehký mír v Libyi je v ohrožení, protože cizí mocnosti protlačují kandidáty ve volbách.

Libyjské prezidentské volby v letošním roce by měly být klíčovým prvkem obnovení stability tohoto severoafrického státu bohatého na ropu po letech občanské války, poznamenává Bloomberg. 

Místo toho riskují vyprovokování většího chaosu, když se vnější síly pokoušejí dosadit své preferované kandidáty.

Deset let po svržení Muammara Kaddáfího pod vedením NATO vedlo ustavení vlády národní jednoty k křehkému příměří v Libyi a volby 24. prosince budou dalším krokem stabilizačního procesu. 

Nyní ale prezident Vladimir Putin vyzval Spojené státy a Evropu, jakož i rostoucí regionální mocnost Turecko, aby k moci přivedl syna bývalého diktátora, Sajfa al-Isláma Kaddáfího. 

Vzhledem k riziku vnějšího vměšování v rozporu s dubnovým příměří nařízeným OSN, americké ministerstvo zahraničí varovalo před „vážnými hrozbami pro regionální stabilitu a globální obchod“, které představují „zahraniční aktéři využívající konflikt“. Označilo Rusko a vyjádřilo znepokojení nad jeho „destabilizujícím“ vlivem a dodalo, že libyjský lid musí rozhodnout o svých vlastních vůdcích.

Rusko údajně tlačí na vojenského velitele Khalifu Haftara, aby podpořil svého rivala Sajfa al-Isláma.

Rusko má na Haftara páky, ale vynutit si kandidaturu Sajfa al-Isláma by byla „obrovská chyba“, protože jeho zvolení by vyvolalo velké boje, řekl Tarek Megerisi, vedoucí pracovník programu Severní Afrika a Blízký východ na zasedání Evropské rady.

„Sajf al-Islám Kaddáfí vyhraje s malým náskokem a revoluční skupiny okamžitě půjdou do války,“ řekl.

Pro Putina, který byl zděšen vraždou Kaddáfího zachycenou na kameru, je Libye hluboce osobní záležitostí a cítí se zodpovědný za Sajfa al-Isláma, řekl člověk blízký Kremlu.

Tehdejší ruský prezident, Putinův chráněnec, se zdržel hlasování OSN, které vydláždilo cestu pro svržení Kaddáfího po 42 letech u moci.

Pokud by byl postup Kremlu úspěšný, posílil by vliv Ruska na Blízkém východě poté, co Putin úspěšně zasáhl, aby podpořil Bašára Asada. Ruský prezident také posílil autoritářské vůdce ve Venezuele a Bělorusku, ale návrat Kaddáfího vlády by znamenal zatím nejodvážnější krok Putina.

„Znamenalo by to, že Rusko je schopné roztrhat na kusy, co budoval Západ,“ řekl Sergej Markov, politický konzultant Kremlu. 

Mluvčí Kremlu nereagoval na žádost o vyjádření k ruské politice ohledně libyjských voleb.

Pokec24.cz