Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bič a perník USA: Trump nabídl Erdoganovi 100 miliard za odmítnutí ruského komplexu raketové obrany

19. 11. 2019

Bič a perník USA: Trump nabídl Erdoganovi 100 miliard za odmítnutí ruského komplexu raketové obrany

13. listopadu 2019

Prezident Trump změnil tón. Nejdříve Turecku vyhrožoval sankcemi vesmírného rozsahu za jeho pořízení protiletadlového zbraňového systému S-400. Dnes navrhuje dohodu. Slibuje 100 miliard dolarů za to, že se Ankara zřekne ruských zbraní.

Den nato oznámil turecký prezident podpis dohody na koupi ruského raketového systému země-vzduch. Některá západní media k tomu uvedla, že se Ankara odklonila od NATO a obrací se k Moskvě. Podle názoru zaoceánských novinářů musí vyvolávat vojenská spolupráce Turecka s Ruskem ve Washingtonu i v Bruselu znepokojení.

Trump po Erdoganových slovech na svém účtu na Twitteru zabouřil hrozbami vůči Turecku. Stěžoval si na nepřijatelnost takových nákupů a ostře popisoval svoji nespokojenost. Napsal, že pokud se Turecko nezbaví svých S-400, potom velmi brzy pocítí následky sankcí. Mluvil i o tom, že členská země NATO nemá kupovat ruské zbraně.

Když Trump pochopil, že hrozby k ničemu nepovedou, vymyslel nový plán. Rozhodl se Turecko uplatit. Napsal Erdoganovi dopis s prosbou  přijmout jeho „peněžní“ návrh. V případě kladné odpovědi budou všechny sankce sňaty. Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost O´Brien řekl, že USA mají v úmyslu se jednou a provždy vypořádat s tureckým nákupem ruských zbraní. Nyní je to za oceánem jeden z nejdůležitějších problémů, který chtějí za každou cenu vyřešit. Kvůli nákupu S-400 Ankarou  vyloučilo americké velení Turecko z výrobního řetězce a nákupu stíhaček F-35.

Experti a politologové mají dnes zato, že Trumpův návrh dovede americké kongresmany k zuřivosti, neboť před pár týdny americký prezident podpořil zavedení sankcí proti Turecku.

Dnes se ve Washingtonu setkají Erdogan s Trumpem. Kvůli bezpečnosti jsou ve Washingtonu uzavřené ulice. Očekává se, že po jednání obou hlav států  bude známo, zda se turecký prezident s Trumpem dohodl, či nikoliv.

Převzato z Politikus.ru

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář