Jdi na obsah Jdi na menu
 


Atmosféra houstne

1. 6. 2021

Atmosféra houstne

1 Janinna  

 

Atmosféra houstne před evropským turné Bidena v polovině června. Před možným setkáním Putin-Biden na konci tohoto turné. 

 

Několik novinek, které se staly dnes v pondělí 31. května 2021.

– Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že agendy Ruska a Spojených států na nadcházejícím setkání Putina a Bidena se neshodují.

– Ruské ministerstvo zahraničí slíbilo pomoci Bělorusku v případě nových evropských sankcí.

– Rjabkov (ruské ministerstvo zahraničí) varoval USA před nadcházejícími „nepříjemnými“ signály z Moskvy.

– Šojgu (ministerstvo obrany Ruské federace) oznámil vytvoření 20 nových vojenských jednotek a formací v západním směru do konce roku.

– Lavrov (ministerstvo zahraničí) oznámil, že Rusko je připraveno odpojit se od společnosti SWIFT.

  • Lavrov znovu označil Evropskou unii za nespolehlivého partnera.

 

Den ještě neskončil a zprávy již dorazily, možná to není vše.

Vypadá to, že schůzka Putin-Biden se nemusí konat. Protože s největší pravděpodobností USA a jejich satelity chtějí, aby byl kontext setkání (vytvořený společným úsilím Bidena a Evropanů před jednáními s Putinem) definován v rámci „trestů, pokynů a lekcí pro Rusko.“ 

A samotné setkání by mělo probíhat ve stejném kontextu – jako završující akord „vítězství západní demokracie nad zlým a neposlušným Ruskem“. 

A hned poté přidat Rusku další sankce. Přičemž i ty vážné, jako je odpojení od SWIFTu. 

 

Ve výsledku – podle jejich plánu – by měl vzniknout obraz veřejného bičování Ruska západní demokracií, triumf Bidena jako vůdce Západu, který znovu sjednocuje Evropany, a společných akcí, kterými Rusko potrestají.

Na druhou stranu Rusko nevykazuje připravenost vyjednávat za každou cenu, jak to zamýšlejí Spojené státy. A prakticky ke všem konfrontačním slovům a činům ze strany USA, vytváří vlastní tvrdé reakce a vyjadřuje připravenost na další eskalaci, pokud si to Západ přeje.

 

A nejzávažnější zprávou je prohlášení Šojgu. 

20 nových vojenských jednotek a útvarů v západním okruhu – to asi nikdo nečekal. 
To je – pokud počítáte starým způsobem, jako za druhé světové války a později v SSSR – asi 2 armády. A nejedná se o verbální intervenci v předvečer ženevských rozhovorů, pokud samozřejmě budou. Jedná se o systematické a plánované opatření zohledňující všechna rizika a hrozby blízké budoucnosti, vypočítané na úrovni základních procesů probíhajících ve světě, včetně Evropy.

 

Svět, světový systém ekonomiky, financí a politiky, vstoupil do zóny bifurkace. 

Stará schémata, vzory, algoritmy vytvořené Západem, fungující a používané Západem, přestávají fungovat. Ale tiskařské lisy západních, dosud rezervních měn, pracují na plný výkon a hlavně na udržení zdání stability. Stability globální i sociální, a tedy i politické v samotných západních zemích. 

A jelikož je vytištěno mnoho bilionů dolarů a eur, roste dluh západních zemí o přibližně stejnou částku Nemohou však zastavit tisk dluhů, dolarů-eur, protože se okamžitě začnou hroutit, zhroutí se stabilita, a poté vyvstane otázka samotné existence mnoha států.

Západ může své problémy vyřešit pouze teoreticky, na úkor „někoho“ pomocí vojenské síly. 

Ten „někdo“ jsou Rusko a Čína. Ale západ nemá převahu vojenské síly. To znamená, že Západ nemůže problém vyřešit na praktické úrovni. To znamená další verbální intervence proti Rusku a Číně. A nové sankce. A tak se to může táhnout další rok nebo dva. Aby došel do stejného bodu nemožnosti něco udělat, ale v situaci ještě horší než nyní.

Bude v tomto případě setkání Putin-Biden, nebo ne? Možná, že ne. Rusku tato schůzka nic nedá, pokud Západ radikálně nezmění svůj přístup. A on ho nezmění. Protože nemůže. 

Nebo – pokud se schůzka uskuteční, Rusko by mělo být vybaveno souborem konfrontačních slov a činů na takové úrovni, která neumožní kolektivnímu Bidenovi vysílat do světa obraz veřejného „bičování Ruska“ – tak, jak to mají v úmyslu udělat.

https://bit.ly/3uxT8wd

pokec24.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář