Jdi na obsah Jdi na menu
 


Atlantická rada naléhá na Bidena, aby prosadil změnu režimu v Bělorusku

20. 2. 2021

Atlantická rada naléhá na Bidena, aby prosadil změnu režimu v Bělorusku

Příspěvky od messin 19.2.2021

Paul Antonopoulos, Global Research

 

Na nedávném on-line setkání pořádané think-tankem Atlantická rada se diskutovalo o způsobech, jak vynutit změnu režimu v Bělorusku. Think-tank vypracoval podrobný plán s cílem, jak odstavit od moci Alexandra Lukašenka, současného běloruského prezidenta, pomocí sankcí a dalších nátlakových metod.

Atlantická rada (Atlantic Council) se sídlem ve Washingtonu je přidružená k NATO a získává finanční prostředky od mezinárodních miliardářů, jako je Adrienne Arsht, globálních společností jako je Goldman Sachs, Facebook a Google, a také od Rockefellerovy nadace a Nadace JPMorgan Chase. To je jen několik příkladů jejich rozsáhlého financování. Na akcích think-tanku se podílejí některé z nejmocnějších a nejvlivnějších osobností světa, stejně jako zástupce hlavní běloruské opoziční osobnosti Světlany Tichanovské.

Cíle virtuálního setkání s názvem „Biden a Bělorusko: Strategie nové administrativy,“ zahrnují organizaci kontroly Washingtonu nad běloruským opozičním hnutím. Kromě toho navrhují novou funkci vyššího organizátora, který by spravoval a udržoval sankce proti Minsku a jmenoval vysokého úředníka, který by zajišťoval pomoc opozici. Jejich agenda rovněž zdůraznila uznání pozice Tichanovské jako skutečného vůdce běloruské opozice a delegitimizaci Lukašenka přemístěním nově jmenované americké velvyslankyně Julie Fischerové z běloruského Minsku, do litevského hlavního města Vilniusu.

Atlantická rada rovněž navrhla zdvojnásobit financování Rádia Svobodná Evropa ze strany Kongresu ze současných 117,4 milionů amerických dolarů. Expertní skupina rovněž vyzvala USA, aby více radily vůdcům běloruské opozice. John Herbst, bývalý velvyslanec USA na Ukrajině, na virtuálním setkání navrhl, aby vůdci běloruské opozice omezili své politické projevy o svých aspiracích o zapojení Minsku do západních bezpečnostních spolků a ekonomických struktur, jako jsou NATO či Evropská unie, aby nevyprovokovali jakoukoli odpověď Moskvy.

Ekonom Anders Aslund, který je vedoucím pracovníkem střediska Euroasie v Atlantické radě rovněž navrhl, aby sankce byly uplatňovány na společnosti v Rusku a nikoliv v Bělorusku. Tvrdil, že pokud by sankce zasáhly Bělorusko, Minsk by byl více závislý na Moskvě. Rovněž Bidenově administrativě doporučil uvalit sankce na stovky běloruských úředníků s tím, že cílem sankcí je vyvinout dostatečný tlak na Bělorusko, aby Lukašenkovi nezbývalo nic jiného než vzdát se moci. Aslund zdůraznil, že se skutečně jedná o skupinu sankcí na změnu režimu. Think-tank dále navrhl, aby USA zvýšily financování běloruské opozice z 60 na 200 milionů amerických dolarů, přičemž uvedl, že tato částka pochází od samotných běloruských aktivistů.

Jak říká sám Aslund, tato opatření existují pouze proto, aby vynutila změnu režimu na suverénním národu. Posláním Atlantické rady je povzbudit a dodat odvahu USA ke kontrole běloruského opozičního hnutí s cílem svrhnout Lukašenka. Think-tank zároveň tvrdí, že respektuje suverenitu Běloruska. Je však zřejmé, že think-tank nerespektuje suverenitu ani sebeurčení běloruského lidu a jednoduše chce, aby Bidenova vláda nainstalovala lokaje k moci, za účelem pokračování kampaně tlaku Washingtonu proti Rusku.

Pokud Bidenova administrativa přijme doporučení Atlantické rady, způsobí to nejen značné napětí a další rozdělení v Bělorusku, ale také to zvýší napětí mezi Washingtonem a Moskvou, které je už nyní nesmírně intenzivní.

Atlantická rada podporuje západní hegemonii a unipolární světový řád vedený USA. Think-tank je na sedmém místě v žebříčku think-tanků v kategorii USA za rok 2020 a v kategorii globální je desátá. Spolu s financováním nejbohatšími lidmi na světě a nejmocnějšími korporacemi má Atlantická rada velký vliv nejen na NATO, ale také na různé mocenské struktury USA, jako je Bílý dům a Pentagon. Z tohoto důvodu existuje velká šance, že se v určitém okamžiku svého prezidentského mandátu Biden zapojí do významné nátlakové kampaně proti Bělorusku s konečným cílem izolace Ruska ve východní Evropě.

Vzhledem k tomu, že se Atlantická rada pokouší udržet unipolární světový řád vedený USA, je Rusko jedním z hlavních cílů, protože euroasijská země brzdí americkou dominanci nad velkými oblastmi Kavkazu, střední Asie a východní Evropy. Jelikož je Bělorusko ve východní Evropě jediným přátelským státem vůči Rusku, otevře odstranění Lukašenka cestu k úplně izolaci Ruska v tomto regionu. Biden také prosazuje unipolární světový řád vedený USA a díky tomu existuje velká šance, že v budoucnu v určitém okamžiku přijme program Atlantické rady proti Bělorusku zaměřený na Rusko.

Překlad Messin

 

Zdroj: https://www.globalresearch.ca/atlantic-council-urges-biden-to-enforce-regime-change-in-belarus/5737708

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář