Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americké jaderné zbraně v Evropě - Prostředek nátlaku na Rusko?

24. 6. 2023

Americké jaderné zbraně v Evropě - Prostředek nátlaku na Rusko?

Spojené státy si zahrávají s ohněm tajným rozmístěním asi 150 jaderných hlavic v několika zemích.

Maria Zacharová, mluvčí ruského ministerstva zahraničí

22. června 2023 - 06:20

 

Rusko se chtělo vrátit k této závažné informaci tím, že vyvrátilo obvinění ze Západu, že chce vyvolat závody v jaderném zbrojení, a odsoudilo tak obviňující inverzi, která dává zelenou Spojeným státům a jejich spojencům. , bez respektování mezinárodních smluv, jaderné zbraně v mnoha zemích.


Washington tajně rozmístil asi 150 jaderných hlavic. Continental Observer  informoval o tvrzení Alicie Sanders-Zakre, koordinátorky politiky a výzkumu v Mezinárodní kampani za zrušení jaderných zbraní (ICAN), která oznámila, že Washington tajně rozmístil asi 150 jaderných hlavic v Belgii ,

„Ačkoli neexistuje žádné oficiální potvrzení nebo popření, víme, že jaderné zbraně jsou rozmístěny v pěti zemích v Evropě a Asii na amerických leteckých základnách,“ řekla  Alicia  Sanders-Zakre, aniž by upřesnila, kdy byly tyto zbraně rozmístěny.  Continental Observer  navíc dodal, že „koordinátorka programu ICAN, Susie Snyderová, uvedla, že němečtí představitelé uznali existenci těchto zbraní, a označila „otázku zaručení transparentnosti v oblasti jaderných arzenálů za vážný problém. „ICAN je extrémně znepokojen rozmístěním takových zbraní v jakékoli evropské zemi, protože takové akce zvyšují riziko jaderné války," řekla.  

Rusko považuje kroky Spojených států za nebezpečné. K akcím USA v oblasti jaderných zbraní se vyjádřila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová. Vzala na vědomí prohlášení Alicie Sandres-Zakreové, zejména rozmístění více než 100 amerických jaderných hlavic v pěti evropských zemích. Poukazuje na to, že takové akce destabilizují evropské a globální bezpečnostní systémy a že probíhají již několik desetiletí.

„Moskva si vyhrazuje právo uplatnit dodatečná bezpečnostní opatření v reakci na nepřátelskou politiku Západu vůči Rusku," řekla  Maria  Zacharovová.

Ruské ministerstvo zahraničí také reagovalo na kritiku Washingtonu vůči ruským plánům rozmístit taktické jaderné zbraně na území Běloruska. „Za podmínek totální hybridní války rozpoutané Západem proti Rusku a deklarovaného záměru Spojených států a NATO uštědřit nám strategickou porážku, počítat s absencí jakýchkoli vojenských protiopatření – technická v této oblasti by byla příkladem. lehkovážnosti a nepřiměřeného sebevědomí,“ řekla diplomatka.

Poukázala také na zásah Alicie Sandres-Zakre, koordinátorky politiky a výzkumu v Mezinárodní kampani za zrušení jaderných zbraní (ICAN), která proto obvinila Spojené státy, že na svých základnách v pěti evropských zemích rozmístily asi 150 jaderných hlavic. Maria Zacharova poznamenala, že Washington, obviňující Rusko a Bělorusko z šíření taktických jaderných zbraní, ve skutečnosti svaluje vinu za závody v jaderném zbrojení na tyto dvě země a v souvislosti s vývojem jejich jaderných zbraní vznáší nepodložená obvinění.

Spojené státy udělují přístup k atomové bombě zemím, které nemají jaderné zbraně podle Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT) vlastnit. „Podle Ruska se Washington snaží skrýt své nezodpovědné chování v oblasti jaderných zbraní nepodloženými obviněními proti Rusku a Bělorusku. Ve skutečnosti je mezinárodní společenství znepokojeno skutečností, že Washington rozmisťuje své jaderné zbraně mimo své území, a to zejména v zemích nejaderných podle Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT). Washington se snaží skrývat své nezodpovědné chování a pokrytecky a zcela neopodstatněně obviňuje Rusko a Bělorusko, které rozvíjejí spolupráci ve vojenské a jaderné oblasti,“ uvedla Maria Zacharovová.

 

 


Mluvčí ruského ministerstva zahraničí totiž zdůraznila, že spolupráce mezi Minskem a Moskvou v oblasti jaderných zbraní probíhá v rámci států Unie, jehož členové mají společné hranice a společnou vojenskou doktrínu. Dále uvádí, že to není v rozporu s mezinárodním právem a závazky Ruska a že se to také velmi liší od způsobu fungování Spojených států a NATO.
 
Spojené státy se připravují na použití atomových bomb. Pokud ukrajinská protiofenzíva selže, americké ozbrojené síly jsou připraveny uchýlit se k „jadernému vydírání“  Ruska, varuje Moskva, protože USA nedovolí Ukrajině prohrát přímo v bitvě. Jsou připraveni pustit se do jaderné eskalace v případě hrozby úplné porážky ukrajinských ozbrojených sil. Za tímto účelem Pentagon umístil v Evropě další jaderné zbraně.

Posílení americké „nukleární skupiny“ v Evropě je přímou eskalací směrem k jaderné válce. Pro Moskvu platí, že země Evropy, které povolily rozmístění dalších amerických jaderných zbraní na svém území, sdílejí agresivní politiku Spojených států a budou také zodpovědné za eskalaci konfliktu zasahujícího Rusko s Washingtonem.

Moskva je v reakci na agresivní záměry Washingtonu nucena přistoupit k protiopatřením. V rámci vojenské spolupráce mezi Ruskem a Běloruskem bude na běloruském území umístěn sklad ruského jaderného arzenálu. Moskva navíc posílila „jadernou skupinu“ v Kaliningradské oblasti tím, že do oblasti převezla několik dalších operačních a taktických raketových systémů Iskander.

Rusko zahájí proces převozu svých jaderných zbraní do Běloruska v červenci, řekl Putin. To začne ihned po dokončení přípravy zázemí  7. a 8. července. Jak bylo uvedeno, běloruská strana dostává Iskander-M OTRK schopné používat rakety s jaderným pohonem a některá běloruská letadla byla přestavěna pro možné použití jaderných zbraní.

Kreml podle pozorovatelů dává jasně najevo, že je připraven na jakýkoli vývoj situace kolem ukrajinského konfliktu. Pozorovatelé poukazují na to, že Rusko využívá svůj jaderný potenciál k odrazení od agresivní politiky Spojených států a jejich spojenců a nehodlá být první, kdo jaderné zbraně použije.

 

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)