Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americká velvyslankyně v Tbilisi vysvětlila Gruzínům, co chtějí

27. 8. 2020

Americká velvyslankyně v Tbilisi vysvětlila Gruzínům, co chtějí

Fondsk.ru 26.08.2020  

Gruzíncům se dostalo dalšího jasného vzkazu ze zámoří

 

Vypadá to jako vtip, že? Ne, to jen amíci připomněli domorodcům mantinely, ve kterých se mohou pohybovat, a potvrdili pochybnou úroveň americké diplomacie posledních let, s jejím přezíravým přístupem k obyvatelům zemí jejich mise. (pozn. překl.)

 

Velvyslankyně Spojených států Kelly C. Degnanová znovu potvrdila všeobecně známou skutečnost, že politický život v Gruzii je řízen z Washingtonu. Tentokrát paní velvyslankyně vyložila, co ve skutečnosti chtějí Gruzínci, aby se nespletli ve svých přáních: „Blíží se volby, mnoho politické rétoriky, mnoho prohlášení. Je důležité připomenout, že gruzínský lid chce mít proporcionálnější volební systém, reprezentativnější parlament. A to vyžaduje spolupráci (politických) stran. Jakýkoli krok, omezující volby, nebo komplikující možnost formovat formální koaliční vládu po volbách, je předčasný a neprospívá dosáhnutí cíle, požadovaného gruzínským lidem – proporcionálnější a reprezentativnější parlament“. Takto cituje velvyslankyni USA v Tbilisi gruzínský 1. televizní kanál.

 

Prohlášením o přáních gruzínského lidu zvolit si „proporcionálnější a reprezentativnější parlament“, Degnanová fakticky ohlásila přání Washingtonu, aby v Gruzii byla koaliční vláda, říká gruzínská ochránkyně lidských práv Nana Kakabadze, a dodává: „Vzniká otázka, co je důležitější? To, co očekává Washington, nebo to, jaká bude volba gruzínského lidu? Amerika si musí počkat na projev vůle voličů, kterou prokáží u volebních uren, a teprve potom dělat jakákoli hodnocení. Ačkoli, možná, že je osud voleb už předem určen, a společnost postupně přivykají této myšlence. Nejspíš nám brzy začnou vštěpovat, že Bokerija*) musí být premiérem a členové jeho týmu jmenováni do významných funkcí. V každém případě se těžko se něčemu divit poté, co prezidentku Gruzie donutili pustit z vězení Ugulavu a Okruašviliho**) poté, co byli označení za politické vězně“.

 

Podle jejího názoru chtějí ve Washingtonu zcela reinkarnovat Saakašviliho režim, protože „tato zločinecká skupina je všehoschopná, tudíž je to jejich nejspolehlivější opora v Gruzii, a proto se pokoušejí aspoň nějak tuto sílu vrátit k řídícím pákám země“.

 

 

Některé věty z vystoupení Kelly Degnanové znějí skutečně výhružně, například: „Podíváme se na to, zda se Gruzie bude držet politické vůle po vybudování demokratických institucí pro splnění této složité práce…“ Co se stane, pokud se „Gruzie nebude držet“, velvyslankyně nevysvětlila, nicméně je to zřejmé i bez toho – nic dobrého.

 

Takže v Gruzii dostali jasný pokyn, aby se „drželi politické vůle“, zřejmě ale ne politické vůle Gruzínců samých.

 

Připomínám, že parlamentní volby jsou v Gruzii vyhlášeny na 31. října a proběhnou podle nového, změněného systému. Volební reforma byla přijata s velkým úsilím a pod bezprostředním vedením Kelly Degnanové. V důsledku této reformy dostala soudně stíhaného Saakašviliho strana „Jednotné národní hnutí“ šanci dostat se do parlamentu. Přání zúčastnit se voleb vyjádřilo 68 gruzínských politických stran .

 

*) Georgij Bokerija (1972) – do r. 2013 sekretář Rady obrany státu, protiruský opoziční politik

**) Georgij Ugulava (1975) – klíčová figura „revoluce růží“ v r.2003, někdejší šéf administrace prezidenta Saakašviliho, v roce 2013 odvolán po svém obvinění ze zneužití státních peněz, a v roce 2014 uvězněn po obvinění z praní špinavých peněz na 9 let. Po 4,5 letech amnestován.

Iraklij Okruašvili (1973) – ministr obrany 2004-05, poté krátce generálním prokurátore a ministrem vnitra, ministr obrany 2004-06, poté se v Kyjevě připravoval na opoziční činnost proti Saakašvilimu, v nepřítomnosti odsouzen na 11 let pro rozsáhlé úplatky, Francie mu v r.2008 poskytla politický azyl,…

 

Zdroj: Fondsk.ru

 

Překlad: st.hroch 20200825

outsidermedia.cz

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář