Jdi na obsah Jdi na menu
 


Američané hystericky zuří

20. 6. 2024

Američané hystericky zuří

20.6.2024 15:35

J.V.: Je to dětinské a směšné chování USA, jakým reagují, když některé země, které ony pokládají za své spojence, odmítají automaticky jejich pohled na věc. A tak je rozzuřilo jednání Indie, která odmítla podepsat společné prohlášení ze Švýcarska a nyní je rozzuřila návštěva Vladimíra Putina ve Vietnamu. Nuže seznamte se s článkem R. Ratcliffeové v The Guardianu.

Putin přijíždí do Vietnamu na státní návštěvu, kterou USA odsoudily

Vladimir Putin přijel do Vietnamu na jednání s jeho komunistickými vůdci o poslední zastávce svého dvounárodního turné po Asii poté, co podepsal obranný pakt se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Letadlo ruského prezidenta přistálo na hanojském letišti, kde se s ním na červeném koberci setkali vietnamský vicepremiér Tran Hong Ha a vrcholný stranický diplomat Le Hoai Trung.

Návštěva vyvolala kritiku ze strany USA, mezi předními vietnamskými obchodními partnery, které varovaly, že riskují normalizaci ruských „do očí bijících porušení mezinárodního práva“.

Podle zprávy ruské tiskové agentury TASS  se Putin chystá diskutovat o spolupráci v „obchodní a ekonomické, vědecké, technologické a humanitární oblasti“ a také si vyměňovat názory na klíčové otázky mezinárodní a regionální agendy.

V příspěvku, který se shoduje s jeho návštěvou, publikovaném v novinách vietnamské komunistické strany Nhan Dan, Putin vyjmenoval pokrok v platbách, energii a obchodu mezi zeměmi. Pochválil také Vietnam za podporu „pragmatického způsobu řešení krize“ na Ukrajině.

Vietnamské vedení upřednostňuje takzvanou „bambusovou diplomacii“ – která se kymácí větrem a vyhýbá se vybírání si stran v mezinárodních sporech – včetně vztahu k Ukrajině a rivalitě mezi USA a Čínou.

Vietnam, výrobní velmoc, se přiblížil k USA a jejich spojencům a loni vůdce komunistické strany Nguyen Phu Trong hostil amerického prezidenta Joea Bidena a zlepšil vztahy s Washingtonem, stejně jako s Austrálií a Japonskem.

Analytici se ptali, zda návštěva přinese Vietnamu nějaký hmatatelný přínos, a říkají, že je to spíše odraz historických vazeb obou zemí.

Rusko je dlouholetým přítelem Hanoje a Putinovi se dostane vřelého přijetí ve Vietnamu, kde si mnozí stále pamatují podporu, kterou Sovětský svaz Vietnamu poskytoval v minulých válkách proti Francouzům a USA. Bývalý Sovětský svaz byl jednou z prvních zemí, které navázaly diplomatické vztahy s vietnamskou vládou Ho Či Mina.

Putin se měl setkat s Trongem, který je jedním z mnoha úředníků, kteří odešli studovat do Sovětského svazu, a také s prezidentem státu To Lamem a předsedou vlády Pham Minh Chinhem. Ruský vůdce se měl také zúčastnit obřadů kladení věnců, včetně Ho Či Minova mauzolea, kde je nabalzamovaná mrtvola zakládajícího vůdce Vietnamu.

Rusko není pro Vietnam hlavním zdrojem obchodu, ale obě země však mají silné energetické vazby s ruskými firmami, které operují s vietnamskou ropou a plynem na polích v Jihočínském moři – v oblastech, na které si Čína rovněž nárokuje.

Rusko je také největším dodavatelem zbraní do země, i když transfery zbraní v posledních letech poklesly.

Mluvčí americké ambasády v Hanoji před návštěvou varoval, že „žádná země by neměla poskytovat Putinovi platformu k propagaci jeho útočné války a jinak mu umožnit normalizovat jeho zvěrstva“.

 

J.V : Drzost Američanů nezná mezí.  O zvěrstvech by Američané měli pomlčet, zejména, když se jedná o Vietnam. Američané fakt nemají cit pro spravedlnost. Že svět je multipolární se Američané budou muset poučit. A Západ podřízený Washingtonu zdaleka nemůže rozhodovat o všem.

Jiří Vyvadil, vasevec.cz