Jdi na obsah Jdi na menu
 


A. Duda o porušování principů demokracie a právního státu v Polsku

1. 1. 2024

A. Duda o porušování principů demokracie a právního státu v Polsku

 

31.12.2023 20:28

Polský prezident Andrzej Duda se v poslední den roku 2023 obrátil k občanům země s velmi silným poselstvím. Zejména se zaměřil na pošlapávání principů demokratického právního státu, které předvádí nová vládnoucí koalice a rada ministrů vedená jejím předsedou Donaldem Tuskem.

„Ve svobodném Polsku po roce 1989 došlo poprvé k pokusu násilně ovládnout veřejnoprávní média, televizní signál některých kanálů byl vypnut a zpravodajské pořady přestaly vysílat. Nakonec byly do likvidace uvedeny Polská televize, Polský rozhlas a Polská tisková agentura. Rád bych to řekl jasně: ti, kteří jsou u moci, mohou reformovat veřejnoprávní média, ale musí se tak dít v souladu se zákonem. Z mé strany nikdy nebude souhlas s porušováním Ústavy,“ zdůraznil v novoročním poselství prezident Duda. „Vyzývám proto vládní koalici, aby začala dodržovat principy demokratického právního státu a respektovala občany bez ohledu na jejich politické názory. To by měla být vaše politická novoroční předsevzetí!,“ řekl v projevu.

„Řešíme novou situaci v polské politice. Prezident a vláda jsou z různých politických táborů. To je v demokracii normální. Ale v demokracii musí být respektována ústava, právní stát a dobré politické zvyklosti. Bohužel tato pravidla v posledních dnech porušila vládní koalice ve snaze převzít veřejnoprávní média. Poprvé ve svobodném Polsku po roce 1989 došlo k pokusu násilně ovládnout veřejnoprávní média, televizní signál některých kanálů byl vypnut a zpravodajské pořady přestaly vysílat. Nakonec byly do likvidace uvedeny Polská televize, Polský rozhlas a Polská tisková agentura.“ – řekl ve vystoupení.

Podle Dudova vyjádření chce jasně říct, že ti, kteří jsou u moci, mohou reformovat veřejnoprávní média, ale musí se tak dít v souladu se zákonem. „Vždy jsem byl otevřený takovým diskusím ohledně právních změn. Z mé strany však nikdy nebude souhlas s porušováním Ústavy. A to je situace, kterou aktuálně řešíme,“ zaznělo od Andrzeje Dudy.

Vládní koalici také vzkázal: „Další oznámení o důležitých rozhodnutích, která jsou přijímána prostřednictvím parlamentních usnesení, rovněž vyvolávají vážné obavy. Usnesení Sejmu nemají právní sílu, aby tvořily podklad pro jednání státních orgánů s důsledky pro občany. Takové jednání je také zjevně v rozporu s ústavou. Pokud dnes přistoupíme na takové praktiky, bude moci v budoucnu takto jednat každá nová parlamentní většina.

Jako prezident Polské republiky budu vší silou a v souladu se svými ústavními pravomocemi proti takovému jednání. Vyzývám proto vládní koalici, aby začala dodržovat zásady demokratického právního státu a respektovala občany bez ohledu na jejich politické názory. To by měla být vaše politická novoroční předsevzetí! Musíme to říci jasně: právní chaos a vnitřní konflikty v Polsku vedou k oslabení našeho státu a následně k oslabení naší bezpečnosti.“

Z této situace polský prezident Andrzej Duda seznámil se svými závěry. „Jsem připraven spolupracovat na nejdůležitějších otázkách pro Polsko, ale jsem připraven i na situaci, že vláda takovou spolupráci nebude chtít!“

vasevec.cz

 Foto: A. Duda při přednesu poselství, printscreen Youtube