Jdi na obsah Jdi na menu
 


A jaké to bylo v Plzni?

8. 5. 2022

A jaké to bylo v Plzni?

Prof. PhDr. Stanislava Kučerová, CSc.

 

Na rozdíl od  většiny  území tehdejšího Československa jen v západních Čechách měl konec války jinou podobu, než jak ji poznáváme z citovaných básní. V Plzni vypuklo lidové povstání proti okupantům podobně jako v Praze,  5.května. Nerovný boj s německou armádou se podařilo povstalcům druhého dne ukončit, i dík pomoci americké armády, jejíž jednotky pronikly od západu. Právem se v Plzni každoročně konají  6.května pietní akty u Památníku obětí  a osvoboditelů  a svoboda se slaví po celém městě a okolí. Život tu tehdy položilo 116 Američanů. Tyto místní oslavy by ovšem neměly zastínit oslavy celostátního  konce války a osvobození od fašismu na celém území tehdejšího Československa.  Den vítězství – 9.květen, Den  hrdinství a oběti Rudoarmějců, kterých u nás padlo 144.000.  Plzeňské oslavy by měly  být jejich součástí, projevem sounáležitosti zúčastněných. Sovětští a američtí vojáci byli tehdy spojenci v boji za veliké vítězství. Při svém postupu – jedni od východu, druzí od západu – se  sešli  spoluúčasti a Byl o tom natočen působivý film.na Labi a a podali si ruce plni  solidarity a přátelství, plni spojenectví ve vítězném tažení.  

 

 Současní euroameričtí představitelé vládnoucí moci  se vojenské přehlídky v Moskvě na počest      Dne vítězství  již řadu let nezúčastní. Místo toho organizují  samostatné  přehlídky své síly. U nás např. se konal  „Dragounský přejezd“  kolony amerických jednotek, aby se  v Plzni spojil s  oslavou amerických osvoboditelů. Do Moskvy se však chystalo  12 veteránů 2. světové války z USA. Chtěli  předat své prožité  dějinné svědectví a odevzdat  historickou pravdu mladým generacím. 

 

Výročí konce 2. světové války se neslaví po celé Evropě  v týž den. V zemích Britského společenství  je to 7. květen, kdy nacisté podepsali kapitulaci. Ve zbývající západní Evropě nastupuje 8. květen, kdy kapitulace vstoupila v platnost. Ten den se po r. 1989 stal státním svátkem i u nás, v České republice. To historicky neodpovídá realitě, protože Praha  a větší část našeho území byla osvobozena až 9. května a ten den se také slaví konec války v celé východní Evropě.

 

 My vzpomínáme spolu s verši našich básníků na 9. květen  -  v  našem „Květnovém pásmu“. Vzpomínáme  na den, kdy  přispěchali Rudoarmějci, aby ukončili Pražské povstání a osvobodili zbývající kraje naší vlasti. Vzpomínáme proto, že je to historický dokument, obraz  tehdejšího dění a výraz tehdejší neutuchající  radosti a vděčnosti. Je to důkaz proti všemu současnému  křivému  přepisování dějin. A to své vzpomínání na prožité osvobození  nemůžeme zakončit jinak, než verši Vladimíra Holana:

 „Mám děkovat...A hlas se chvěje... 

Chvěje se ale úžasem, / který, ač nebyl bez naděje, /přec jenom žasne: přišli sem!

Přišli sem všichni, všichni, v které /věřil náš jazyk v hloubi šeré, /přišel Alešův maladěc!

A touha věků, touha chtící /bratrství všesjednocující, /uskutečnila se přec.“

                                                        (Závěr básně „Dík Sovětskému svazu“. 16.-17.7.1945)