Jdi na obsah Jdi na menu
 


66 zemí vyzývá Valné shromáždění OSN - Ukončete válku na Ukrajině

11. 10. 2022

66 zemí vyzývá Valné shromáždění OSN - Ukončete válku na Ukrajině

8 října, 20223 min read Slovanka

 

 Poslední, kdo zajímá všechny válečné štváče, jsou civilisté, kteří žijí ve válkou postižených oblastech. Dodávání zbraní, které nakonec do značné míry zabíjí civilisty, rozhodně není něčím, čím obyčejným lidem na Donbasu pomohou. Naopak, prodlouží tím jejich utrpení. To zřejmě chápou i některé země, jejichž vedení nyní vyzvalo k ukončení konfliktu jinou cestou, než prodlužováním utrpení civilních obyvatel.

Na Valném shromáždění Organizace spojených národů v New Yorku vyzvalo 66 zemí k ukončení války na Ukrajině. Vedoucí představitelé těchto zemí prosazují spíše diplomacii a vyjednávání než sankce a dodávky zbraní.

„Vyzýváme k deeskalaci a ukončení nepřátelství na Ukrajině,“ řekl Macky Sall, prezident Senegalu. 66 zemí volajících po míru na Ukrajině představuje většinu světové populace. Mezi tyto země patří také Indie, Čína, Indonésie, Bangladéš, Brazílie a Mexiko. Země NATO a EU většinou odmítly mírová jednání a vedoucí představitelé USA a Spojeného království je dokonce aktivně podkopali.

Ke skupině zastánců mírových jednání se však připojilo také pět evropských zemí – Maďarsko, Malta, Portugalsko, San Marino a Vatikán. Premiér Philip Pierra z ostrovního státu Svatá Lucie vyzval zúčastněné strany, aby okamžitě ukončily konflikt na Ukrajině.

Prezident Východního Timoru José Ramos-Horta kritizoval dvojí standard Západu. Upozornil, že reakce na válku na Ukrajině je v příkrém rozporu s reakcí na války jinde, které zabily tisíce žen a dětí.

Sheikh Hasina Wajed, premiérka Bangladéše, v New Yorku varovala, že celé lidstvo – včetně žen a dětí – je potrestáno sankcemi a protisankcemi. Jejich účinek se neomezuje na jednu zemi, ale ohrožuje životy a živobytí obyvatel všech zemí, řekla Wajed. „Zastavte závody ve zbrojení, zastavte válku a sankce.“

Konžský ministr zahraničí Jean-Claude Gakosso prohlásil, že zahraniční mocnosti by měly přestat přilévat olej do ohně.

Předseda Valného shromáždění Csaba Korosi ve své závěrečné řeči uvedl, že ukončení války na Ukrajině bylo jedním z nejdůležitějších poselství, které zaznělo v sále během tohoto Valného shromáždění.

https://necenzurovanapravda.cz/2022/10/66-zemi-vyzyva-valne-shromazdeni-osn-ukoncete-valku-na-ukrajine/