Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. listopad 1939 v Brně VI Co mu předcházelo a následovalo Prof. PhDr. František Hejl, CSc., výňatek z díla

12. 11. 2020

17. listopad 1939 v Brně VI

Co mu předcházelo a následovalo

Prof. PhDr. František Hejl, CSc., výňatek z díla

 

 

Stále se stupňující zákazy všeho, co připomínalo československý samostatný stát, každodenní potýkání se s omezujícími nařízeními, ponižování všeho, co je prostým projevem národního cítěni - všechna taková a podobná omezeni musí budit odpor civilizovaného člověka. Je zcela přirozené, že tyto ponižující nařízení a zákazy musely zesilovat odpor k moci, která tomuto národnímu kolektivu vzala jeho nejvýznamnější výdobytky. Zcela zákonitě rodí se odpor v celém národě a v každém jeho individuu. Národ si svou svobodu jednou vybojoval, nastolil režim, který mu skýtal alespoň základní podmínky jeho svobodného života, sílí tak jeho národní sebevědomí a odpor ke každé formě poroby. A toto prožíval mimořádně hluboce náš národ v třicátém devátém roce, národ podvedený, ponížený, ukřižovaný, oloupený. A aby si to denně uvědomoval, o to se starali jeho podmanitelé - němečtí nacisté.

Spontánnost, masovost a vysoká organizace demonstraci otřásly berlínskými držiteli moci. Obavy je nutily ke spěchu. Ještě 16. listopadu v přítomnosti Himmlera, Bormana. von Neuratha, K. H. Franka a generála Fridericiho sdělil Hitler dr. Chvalkovskému svůj ortel: "Události 28. října a 15. listopadu ukazuji, že Češi si nezaslouží jiný osud (jak PoIáci). Nedopustím, aby se vývoj události ubíral stejným směrem jako dosud ...Nařizuji zavřít české vysoké školy na tři roky, pachatele zajistit a větší počet studentů umístit do koncentračních táborů...vyřiďte, že toto je poslední výzva před tím, než dám protektorát zrušit...“

 

Ještě téže noci (nad ránem 17. listopadu) byly české vysoké školy obsazeny policejními oddíly a Sonderaktion vom 17. November završena. Bylo zavřeno 10 českých vysokých škol včetně dvou teologických fakult, 1.230 studentů bez obviněni zatčeno, násilně odvezeno do KT Sachsenhausen - Oranienburg u Berlína. 9 vedoucích funkcionářů bez soudu zavražděno. 1.223 vysokoškolských pracovníků posláno na dovolenou s čekatelným,102 z nich usmrceno. Pro 17.566 vysokoškoláků bylo pokračováni ve studiu znemožněno. Další desetitisíce k nim přibyly z maturantů ročníku 1940-1944. Vysoko musíme ocenit morální sílu vězňů koncentračního tábora. Za celou dobu jejich utrpení, týrání a ponižování se nenašel nikdo z nich, kdo by zradil kamaráda. Jejich osud, hrdinství odporu je jedinečnou kapitolou našeho národněosvobozeneckého boje, boje vítězného.

 

Prof. PhDr. František Hejl,

člen Českého svazu bojovníků za svobodu a historické skupiny brněnské organizace Kruhu občanů ČR vyhnaných v roce 1938 z pohraničí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář