Jdi na obsah Jdi na menu
 


138. den - USA vetovaly další rezoluci OSN požadující příměří v Gaze

22. 2. 2024

138. den - USA vetovaly další rezoluci OSN požadující příměří v Gaze

22.2. 2024 kuryr

 

21. února 2024

 

USA vetovaly další rezoluci v Radě bezpečnosti OSN požadující příměří v Gaze, protože WHO evakuuje 32 kritických pacientů z obležené nemocnice Násir a Světový potravinový program je nucen přerušit distribuci kvůli rostoucímu hladomoru.

Ztráty

 

    29 313+ zabito* a nejméně 69 333 zraněno v pásmu Gazy.

    Na okupovaném Západním břehu a ve východním Jeruzalémě bylo zabito více než 380 Palestinců

    Izrael reviduje svůj odhadovaný počet obětí ze 7. října na 1 400 na 1 147.

    Od 7. října bylo zabito 576 izraelských vojáků a nejméně 3 221 zraněno.**

 

* Toto číslo potvrdilo ministerstvo zdravotnictví Gazy na kanálu Telegram . Některé organizace na ochranu lidských práv uvádějí počet obětí  na více než 36 500  , když počítají s těmi, o kterých se předpokládá, že jsou mrtví.

 

** Tento údaj zveřejnila izraelská armáda a zobrazuje vojáky, jejichž jména „směla být zveřejněna“.

 

Klíčový vývoj

 

    Už počtvrté. USA vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN požadující okamžité humanitární příměří v pásmu Gazy.

    Saúdské ministerstvo zahraničí říká: „Nyní je více než kdy jindy potřeba reformovat Radu bezpečnosti, aby plnila své povinnosti při udržování mezinárodního míru a bezpečnosti důvěryhodně a bez dvojích standardů.

    Izraelský ministr financí Bezalel Smotrich říká, že návrat zajatců nebyl „to nejdůležitější“, protože Netanjahuova vláda se zaměřuje na zničení Hamásu.

    WHO říká, že v minulých dnech vedla dvě záchranné mise a evakuovala 32 kritických pacientů z nemocnice Násir.

    Nejméně 130 pacientů a 15 lékařů a sester zůstává na jednotce intenzivní péče (JIP) nemocnice Nasser, která již nefunguje

    PRCS říká, že Izrael zablokoval osm pokusů o doručení jídla a zdravotnického materiálu do nemocnice Al-Amal, které hrozí, že jí dojde palivo a pitná voda.

    Světový potravinový program říká, že zastavuje dodávky na sever Gazy. Ředitel WFP říká: „Nemusí nastat hladomor. Ale pokud se věci nezmění, změní se.“

    Izraelské síly zabily Aarefa Marwana Aarefa, 26, z města Qalqilya.

    Khaled Al-Shawish, 53, z uprchlického tábora Al-Fara’a umírá v izraelském vězení.

 

Americké veto v Radě bezpečnosti „implikuje podporu brutálního násilí a kolektivního trestu “

Velvyslankyně Linda Thomas-Greenfieldová ze Spojených států hlasovala proti návrhu rezoluce v Radě bezpečnosti OSN požadující příměří v Gaze, 20. února 2024. (Foto: UN Photo/Manuel Elías)

VELVYSLANKYNĚ LINDA THOMAS-GREENFIELDOVÁ ZE SPOJENÝCH STÁTŮ HLASOVALA PROTI NÁVRHU REZOLUCE V RADĚ BEZPEČNOSTI OSN POŽADUJÍCÍ PŘÍMĚŘÍ V GAZE, 20. ÚNORA 2024. (FOTO: UN PHOTO/MANUEL ELÍAS)

 

USA v úterý v Radě bezpečnosti OSN vetovaly Araby podporovanou rezoluci, která požadovala okamžité humanitární příměří v pásmu Gazy.

 

Je to počtvrté, co Washington od října použil svou moc k zablokování Rady bezpečnosti v ukončení izraelské války v Gaze.

 

Rezoluci předložilo Alžírsko k hlasování, přestože se očekávalo, že ji USA srazí.

 

Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomas-Greenfieldová uvedla, že Washington je „znepokojen“, že rezoluce ohrozí úsilí Egypta a Kataru o uzavření dohody o pozastavení bojů a výměně rukojmích mezi Izraelem a hnutím Hamás.

 

Začátkem února se zprostředkované rozhovory dostaly do slepé uličky, když izraelský válečný kabinet odmítl protidohodu Hamasu o postupném propouštění rukojmích po dobu čtyř a půl měsíce výměnou za palestinské vězně, včetně národních osobností odpykávajících si doživotní tresty.

 

Americké veto sklidilo zklamání v arabských hlavních městech, včetně spojenců, jako je Saúdská Arábie, která stále doufá, že americká administrativa ovládne Izrael.

 

„Nyní je více než kdy jindy potřeba reformovat Radu bezpečnosti, aby plnila své povinnosti při udržování mezinárodního míru a bezpečnosti důvěryhodně a bez dvojích standardů,“ uvedlo v úterý saúdské ministerstvo zahraničí .

 

Alžírsko, které před dvěma týdny předložilo návrh rezoluce, uvedlo, že mlčení o izraelské agresi v Gaze nepřichází v úvahu.

 

„Tato rezoluce je postojem pravdy a lidskosti, stojící proti zastáncům vražd a nenávisti,“ řekl alžírský velvyslanec při OSN Amar Bendjama.

 

„Hlasování proti znamená podporu brutálního násilí a kolektivních trestů, které jim [Palestincům] byly udělovány,“ dodal.

 

Zhang Jun, čínský velvyslanec v USA, řekl, že „americké veto vysílá špatnou zprávu a posouvá situaci v Gaze do nebezpečnější… pokračující pasivní vyhýbání se okamžitému příměří není nic jiného než dát zelenou pokračující porážka.“

 

Spojené království se zdrželo hlasování, zatímco 13 členů Rady bezpečnosti hlasovalo pro.

 

V minulém týdnu USA navrhly a rozeslaly další soupeřící rezoluci, která by požadovala „dočasné příměří“ a zrušení omezení na dodávky humanitární pomoci do Gazy za podmínky, že Hamás nejprve propustí všechny rukojmí. O tom se teprve bude hlasovat.

 

Propuštění izraelských zajatců bylo stálou linkou v oficiálních prohlášeních USA, přesto v úterý izraelský ministr financí Bezalel Smotrich řekl, že návrat zajatců není podle The Times of Israel „to nejdůležitější“, protože Netanjahuova vláda se soustředí o zničení Hamásu.

WHO evakuuje další krizové pacienty z nemocnice Násir

 

Za posledních 24 hodin spáchaly izraelské síly 11 „masakrů“ v různých oblastech pásma Gazy, podle telegramu ministerstva zdravotnictví Gazy zabily nejméně 118 palestinských mučedníků a zranily 163 lidí.

 

Společnost Palestine Red Crescent Society (PRCS) uvedla, že přes noc evakuovala dalších 21 zraněných z nemocnice Násir v Khan Younis. Lékařský komplex je od poloviny ledna pod palbou a obležením Izraele.

 

Evakuační mise PRCS byla koordinována se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a převážela pacienty a zraněné do polních nemocnic v Rafahu k ošetření.

 

Tisková agentura Wafa uvedla, že izraelské dělostřelectvo ve středu ráno bombardovalo okolí nemocnice Násir, kde v ní zůstává nejméně 120 zraněných a pacientů.

 

WHO zveřejnila videozáznam evakuační mise z nemocnice Násir, která byla zahalená ve tmě kvůli nedostatku paliva pro provoz elektrických generátorů. WHO uvedla, že v minulých dnech vedla dvě záchranné mise, při nichž bylo z nemocnice evakuováno 32 kritických pacientů.

 

„Slabí a křehcí pacienti byli přemístěni uprostřed aktivního konfliktu poblíž konvoje s pomocí. Podmínky na silnici bránily rychlému pohybu sanitek, což ohrožovalo zdraví pacientů,“ napsala WHO na platformě X spolu s videem.

 

WHO použila čtyři sanitky PRCS k převozu pacientů do evropské nemocnice Gaza v Khan Younis, nemocnice Al-Aqsa ve městě Gaza a polních nemocnic International Medical Corps, SAE a Indonésie v Rafahu.

 

Lékař WHO nahrál v úterý večer uvnitř nemocnice Násir video, které popisuje, jak je zdravotnické zařízení celé dny bez elektřiny a tekoucí vody.

 

„Zdravotní odpad a odpadky vytvářejí živnou půdu pro nemoci. Zaměstnanci WHO řekli, že zničení kolem nemocnice bylo ‚nepopsatelné‘. Oblast byla obklopena spálenými a zničenými budovami, těžkými vrstvami trosek a žádným úsekem neporušené silnice,“ uvedla WHO .

 

Jednotka intenzivní péče (JIP) již nefunguje v nemocnici Násir, kde v ní zůstává nejméně 130 pacientů a 15 lékařů a sester.

 

Dr Ashraf Al-Qidra, mluvčí ministerstva zdravotnictví Gazy, ve středu řekl, že osm pacientů zemřelo v nemocnici Násir za poslední čtyři dny kvůli nedostatku elektřiny k ovládání lékařského zařízení.

 

„Těla osmi mučedníků začala bobtnat a vykazovat známky rozkladu, což představuje nebezpečí pro ostatní pacienty,“ řekl Dr. Al-Qidra na Telegramu . „Izraelská okupace odmítá odstranit těla mučedníků, aby mohli být poctěni pohřbem, což je jejich nejzákladnější lidské právo.“

 

Palestinské rodiny musely od října při mnoha příležitostech pohřbívat své příbuzné na dvoře nemocnic, když izraelské síly obléhaly a útočily na zařízení v pásmu Gazy. Koncem ledna museli Palestinci pod rizikem, že budou zastřeleni izraelskými odstřelovači, pohřbít 150 těl na nádvoří nemocnice Násir.

 

PRCS ve středu varovala, že nemocnice Al-Amal v Khan Younis zůstává v obležení izraelských sil. PRCS uvedl, že Izrael již poosmé zablokoval pokus o dodání jídla a zdravotnického materiálu do nemocnice Al-Amal, které hrozí, že jí dojde palivo a pitná voda. Sedm členů personálu Al-Amal zůstává v izraelské vazbě od doby, kdy bylo zařízení začátkem února napadeno.

 

PRCS také uvedl, že izraelské síly posledních 36 dní nadále ruší mobilní signály a narušují pevnou a internetovou komunikaci s vnějším světem, uvedla Wafa .

Světový potravinový program pozastavil dodávky do severní Gazy

 

Třetí den ve středu pokračuje slyšení u Mezinárodního soudního dvora (ICJ), které se zabývá legalitou izraelské vojenské okupace Západního břehu, východního Jeruzaléma a pásma Gazy.

 

Více než 50 zemí se obrátí na nejvyšší soud OSN, což by mělo vyústit v nezávazné právní stanovisko soudců k izraelské okupaci palestinských území zajatých v červnu 1967. Slyšení skončí 26. února.

 

Světový potravinový program (WFP) mezitím uvedl, že pozastavuje dodávky do severní Gazy.

 

Ředitelka WFP Cindy McCainová na platformě X napsala : „Museli jsme učinit nemožné rozhodnutí pozastavit distribuci pomoci v severní Gaze. Je tu neuvěřitelná úroveň zoufalství na pozadí nesmírné humanitární potřeby.“

 

Dodala, že „hladomor nemusí nastat. Ale pokud se věci nezmění, změní se.“

 

Izraelské síly zablokovaly téměř všem nákladním autům, aby dosáhly na sever Gazy. Transportéry musely procházet přes vojenské kontrolní stanoviště na ulici Salah El-Din, hlavní trase spojující jižní a severní Gazu.

 

V posledních týdnech začaly izraelské síly stavět opevněnou dálnici z východu na západ, která rozdělila pásmo Gazy na dvě části . Izraelské bombardování čtvrtí na severu Gazy zablokovalo silnice troskami, což bránilo vozidlům v jízdě po nich.

 

V neděli WFP obnovil svou činnost na severu Gazy po třítýdenní pauze. Konvoje vyslané v neděli a pondělí však čelily problémům s distribucí jídla a setkaly se s velkými davy lidí poblíž údolí Gazy, přičemž na palubu náklaďáků nastupovali někteří zoufalí Palestinci.

 

„Nutriční screeningy prováděné v útulcích a zdravotních střediscích na severu zjistily, že 15,6 procenta – nebo 1 ze 6 dětí mladších 2 let – je akutně podvyživených,“ uvedl WFP v prohlášení .

 

„Gaza visí na vlásku a WFP musí mít možnost zvrátit cestu k hladomoru pro tisíce zoufale hladových lidí,“ dodalo.

Palestinský vězeň umírá v izraelské vazbě

 

Vzhledem k tomu, že se 10. března blíží měsíc ramadánu, okupovaný Západní břeh Jordánu a Jeruzalém se zdají být na bodu zlomu.

 

Poradce prezidenta Palestinské samosprávy (PA) Mahmúda Abbáse listu The National řekl, že izraelský plán omezit počet Palestinců navštěvujících mešitu Al-Aksá ve východním Jeruzalémě by mohl explodovat celý region.

 

Sabri Saidam řekl: „Ramadán je svatý měsíc a emoce jsou ještě více nabité, takže věci budou eskalovat za hranicemi Palestiny… Možná se to ještě zhorší – mnohem horší.“

 

Představitel izraelské opozice Yair Lapid vyzval k odebrání pravomocí Itamara Ben-Gvira, ministra národní bezpečnosti odpovědného za izraelskou policii, který slíbil omezit Palestincům přístup k Al-Aksá během ramadánu.

 

„Je nemožné jít na ramadán s tak chaotickým mužem, který má na starosti… [Ben-Gvir] není schopen udržet bezpečnost Izraele,“ řekl Lapid .

 

Přes noc izraelské síly zatkly desítky Palestinců z měst Hebron, Jenin, uprchlického tábora Jalazoun a Ramalláh. Zaútočilo také na Jenin a zabilo Aarefa Marwana Aarefa (26) z města Qalqilya.

 

Ve středu Úřad pro záležitosti vězňů a bývalých vězňů a Klub vězňů uvedly, že Khaled Al-Shawish (53) z uprchlického tábora Al-Fara’a severně od Tubasu zemřel v izraelském vězení.

 

Ve vazbě je od 28. května 2007 a byl odsouzen k 11 doživotním trestům. Al-Shawish je devátým palestinským vězněm, který zemřel v izraelské vazbě od října, a 246 vězni od června 1967.

 

Po zastřelení izraelskými silami v roce 2001 byl chronicky nemocný a upoután na invalidní vozík. V 90. letech byl členem sil 17 v rámci Palestinské správy, kdy si odseděl čtyři roky ve vězení.

 

Wafa uvedla, že ho Izrael v roce 2007 znovu zatkl a odsoudil k 11 doživotním trestům za jeho politický aktivismus. Zanechává manželku a čtyři děti, jedno z nich, Qutaibu, který strávil pět a půl roku ve vězení.

 

Shawish viděl svého bratra Musu zabíjet Izraelem v roce 1992. Jeden z jeho bratrů, Mohammed, strávil 11 let v izraelském vězení a druhý, Násir, si v současné době odpykává pět doživotních trestů.

 

Úvodní fotografie: PALESTINCI TRUCHLÍ, KDYŽ SBÍRAJÍ TĚLA PŘÍBUZNÝCH UMUČENÝCH PŘI IZRAELSKÝCH ÚTOCÍCH ZA ÚČELEM POHŘBU Z MÁRNICE NEMOCNICE AL-AKSÁ V DEIR EL-BALAH, PÁSMO GAZY, 21. ÚNORA 2024. (FOTO: NAAMAN OMAR/APA IMAGES)

 

OD MUSTAFY ABU SNEINEHA