Jdi na obsah Jdi na menu
 


"Nesvítit. Netopit. Umřít hlady." Krotcí Češi. Profesor Jiří Svoboda- Jak to tu skončí 1

30. 7. 2023

"Nesvítit. Netopit. Umřít hlady." Krotcí Češi. Profesor Jiří Svoboda- Jak to tu skončí 1

24.07.2023 4:44 | Rozhovor

Češi jsou krotcí, jinak by už dávno museli demonstrovat, jako se to dělo třeba na Západě 70. let, soudí filmový režisér a pedagog, profesor Jiří Svoboda. Ten ostře obžalovává současnou Fialovu vládu, ale i některé mezinárodní kruhy.

Foto: Repro XTV Popisek: Režisér Jiří Svoboda

 

Na tiskové konferenci časované dramaticky na 11.55 (za pět minut dvanáct) vláda představila základní koncept důchodové a daňové reformy, které mají zachránit neudržitelné veřejné rozpočty. Co si z toho má odnést občan? Měl by se uskromnit, nebo trvat na dosavadní podpoře a žádat stát, aby ušetřil jinde?

1. Covid-19 přestal zabíjet světovou populaci. Navzdory přání některých lidumilů, kteří by rádi zmenšili světovou populaci na 500 milionů.

2. V amerických i evropských odborných časopisech se množí zprávy, že náhlá smrt mladých sportovců (kupř. fotbalistů mezi 20–30 lety) může mít souvislost s některými šaržemi očkovací látky.

3. Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO) prošetří smlouvu z května 2021 na nákup 1,8 miliardy dávek vakcín proti koronaviru v hodnotě přibližně 35 miliard eur (856 mld. korun), a to na základě soukromých textových zpráv mezi Ursulou von der Leyenovou, předsedkyní Evropské komise (EK), a Albertem Bourlem, generálním ředitelem společnosti Pfizer.

4. O Ursule von der Leyenové se uvažuje na místo generální tajemnice NATO.

A vy se mě, pane redaktore, ptáte na nějaký balíček! Balíček je následek. A my bychom měli začít od příčin. Měl byste se mne zeptat, kde jsme všichni byli, když se ukázalo, že nejvyšší strážce zákonnosti obhajuje jednou v Senátu volební zákon, podle kterého proběhly několikrát volby, aniž byly anulovány, a po druhé stejný zákon v jiné funkci prohlašuje za neústavní, aby z nejasných pohnutek spoluvytvářel a s jiskrami v očích obhajoval úpravu zákona, šitou na míru v určitém čase určitým politickým stranám? Ať už byly jeho pohnutky čestné, nebo nečestné, ať už byly vyvolány rozumovou či mravní indispozicí nebo absencí integrity osobnosti, nebylo to důvodem, aby svrchovaný držitel moci – démos (tedy lid) požadoval okamžitý odchod člověka tak v názorech nepevného, zmateného a labilního?

Měl jste se mne zeptat, co vedlo statisíce našich spoluobčanů v roce 2021 k volebním urnám, aby si zvolili strany (pravda, v Rychetského koalicích), které veřejnost opakovaně obelhaly? Které rozprodaly banky za marginální ceny pochybným subjektům (kupř. IPB) a způsobily lidem naší země stomiliardové škody (kupř. lehké topné oleje; privatizace Mostecké uhelné; OKD)? Proč tak lehkomyslně házeli do volebních uren slepence stran zcela odlišné programové orientace? Proč je považovali za důvěryhodné zástupce svých zájmů? Kolikrát ještě démos Čech, Moravy a Slezska uvěří, že představitelé stran a hnutí, řízení domácími i zahraničními lupiči a podvodníky, budou hájit „české národní zájmy“?

Vyšli snad demonstranti do ulic, když byl prezident Václav Klaus donucen mocnými státy a domácí pátou kolonou v čele s předsedou Ústavního soudu podepsat protektorátní Lisabonskou smlouvu? Uspořádal český, moravský a slezský démos alespoň takovou demonstraci, jako když Hodžova vláda hodlala podepsat mnichovský diktát? Ztratili jsme pud sebezáchovy?

Víme ještě vůbec, co znamená pojem „český národní zájem“? Nebo jsme fragmentem „evropského démosu“ bez jakékoli národní historie, reprezentovaný 21 poslanci v europarlamentu, který má 705 křesel? Všechen náš lid má tedy hodnotu 3 % lidu států Evropské unie? Je Evropská unie rozkvetlou zahradou demokracie? A existuje-li svrchovanost zákonů a nařízení z Bruselu nadřazená zákonům českého Parlamentu, můžeme ještě být demokratickým státem? Mohl být Protektorát Böhmen und Mähren demokratickým státem?

Až zástupci naší vlády zvednou v rozhodování Rady EU ruku pro nahrazení jednomyslného rozhodování většinovým, nebudeme mít specifickou váhu žádnou. Někteří europoslanci, zvolení na území České republiky, už dali najevo, že jsou pro. Zeptal se jich už někdo z voličů, jaké důvody je vedou k tomu, aby naše země byla zcela bezprávná a napříště musela mlčky přijmout, co se démosu Čech, Moravy a Slezka z ciziny nařídí? Zastávají takové stanovisko střízliví, zdrogovaní nebo koupení? A za kolik je k mání suverenita naší země?

A teď ta vaše otázka. Konsolidační balíček. Měl by se občan uskromnit, nebo trvat na dosavadní podpoře a žádat stát, aby ušetřil jinde?

Mohl byste mi říct, kdo dá občanovi – tedy lidu naší země – právo se k čemukoli rozhodnout? A jak by asi mohl na něčem trvat? Většina dala v roce 2021 koaličnímu sdružení 108 hlasů ze 200. Tím pádem se občan už může rozhodovat pouze k tomu, sní-li dva banány za den, nebo jen jeden. A časem ani k tomu!

Říkalo se kdesi v dávnověku listopadu 1989: „Chceme vládu odborníků.“ Na počátku to tak pár let i vypadalo. Ale kde ty loňské sněhy jsou? Myslím, že stačí základní vzdělání, aby člověk pochopil, že se nejedná o žádnou „reformu“. Ani důchodů, ani daní. Jde o prosté parametrické změny ve stylu říkanky pro malé děti: „Vařila myšička kašičku na zeleném rendlíčku, tomu dala, tomu víc, tomu málo, tomu nic, ten plakal, ten skákal a ten maličký ... frrrrr do komůrečky na homolečky a všechny spapal!“ Ten „maličký v komůrečce“ má poslanecký mandát, ministerské křeslo, je generálním ředitelem jakékoli velké korporace, stravuje se v poslanecké a senátorské jídelně… A co ty daně? Ty stovky miliard, které odplouvají do zahraničí akcionářům velkých korporací? Ne, ne! O těch nemluvte – ani těch 108. Ani těch 92 zbylých! To je neslušné. A co ty korporáty, které platí daně v daňových rájích?! Ani nápad!  Pokračování

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/-Nesvitit-Netopit-Umrit-hlady-Krotci-Cesi-Profesor-Jiri-Svoboda-Jak-to-tu-skonci-740030