Jdi na obsah Jdi na menu
 


"Česká republika již nemá prezidenta.“ Chvilkaři drsně zaútočili na Zemana

16. 11. 2019

Česká republika již nemá prezidenta.“

Chvilkaři drsně zaútočili na Zemana

© AFP 2019 / Michal Cizek, ČR

17:40 16.11.2019

Jiří Hlavenka, zastupitel Jihomoravského kraje, během demonstrace na Letné prohlásil, že Česká republika je v situaci, kdy fakticky nemá prezidenta. Úřadující prezident je podle něj pouze loutka.

„Říkám věci, jak je cítím. Řeknu, že země nemá prezidenta,“ prohlásil na demonstraci Milionu chvilek pro demokracii zastupitel Jihomoravského kraje Jiří Hlavenka, protože Zeman „je ovládán silami, které za ním stojí a je jejich zajatcem“.

Mikuláš Minář následně vyslovil výzvu, aby se lidé zapojili do politického procesu a připojili se k politickým stranám.

„Chtěl bych se obrátit na opoziční demokratické strany. (…) Dovolte, abych vás jménem našeho spolku a jménem všech přítomných vyzval k těmto třem věcem,“ řekl předseda Milionu chvilek pro demokracii. Politické strany se podle něj mají otevřít lidem, přijít s vizí rozvoje země, která bude dostupná každému člověku, a vyřešit „problém oslabených voličských hlasů v důsledku roztříštěnosti“.

Podle názoru Mináře je třeba vyrovnat se s volebním systémem, který znevýhodňuje malé strany.

Kritika spolku Milion chvilek

Český prezident Miloš Zeman se dříve kriticky vyjádřil ohledně činnosti spolku Milion chvilek pro demokracii. Podle něj jde o nedemokratické hnutí, které popírá rozhodnutí státních zástupců v kauze Čapí hnízdo, Poslanecké sněmovny ve věci ústavní žaloby a odmítá ústavní právo prezidenta o abolici.

Dnešní demonstraci na Letné, kterou uspořádal spolek Milion chvilek, okomentoval i předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší. Politik uvedl, že ctí právo shromažďovací, ale myslí si, že vládu mají tvořit strany a politici, kteří zvítězili ve volbách.

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura zástava názor, že cílem spolku je pokus neuznat výsledek demokratických voleb a „majdanizovat politiku“. Politik poukázal na nedávné setkaní zástupců spolku Milion chvilek se zástupci opozičních stran (ODS, TOP 09, Piráti, KDU-ČSL, ČSSD a STAN). „Takže je zcela zřejmé, že se jedná o politickou předvolební akci s cílem podpořit výše uvedené strany, a tak je na to potřeba nahlížet. Právo demonstrovat má samozřejmě každý občan…“ dodal.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář