Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Nejnovější krok k zadušení republiky“: k jakým důsledkům mohou vést nové sankce USA proti Venezuele

31. 7. 2019

Irina Taranová, Aljona Medveděva

27. července 2019

 

Nové sankce USA vůči Venezuele jsou ekonomickým terorismem a porušením mezinárodního práva. Jsou zaměřeny proti řadě osob a společností, které zemi dodávají potraviny. USA tak chtějí dosáhnout, aby  obyvatelstvo citelně zasáhly a vyprovokovaly lidovou nespokojenost a novou vlnu protivládních akcí. Sankce se týkají deseti osob a třinácti společností, především těch, které vyrábějí potraviny. Vláda Bolívarské republiky tuto agresi USA proti lidu Venezuely odsuzuje, zločinným cílem agrese je upřít lidu země právo na zásobování potravinami.

Trumpova administrativa zablokovala bankovní operace, nákup potravin a léků a učinila nespočetné kroky, aby přes vůli venezuelského lidu prosadila změnu vlády neústavní cestou. Je to ekonomický terorismus a vážné narušení principů a cílů ústavy OSN.

Venezuelské ministerstvo zahraničí oznámilo: „Ohledně neschopnosti vlády USA zasáhnout do venezuelských věcí je nynější rozhodnutí dalším krokem nemorální kampaně k šíření pomluv proti rodině ústavního prezidenta Nicoláse Madura.“

Ještě dříve rozšířil Bílý dům restriktivní opatření vůči Venezuele a pod ně se dostaly firmy sídlící v USA, Hongkongu, Sjednocených arabských emirátech, Kolumbii, Panamě, Mexiku a Turecku. Podle americké vlády se tyto společnosti měly účastnit korupčního plánu sestaveného v zájmu prezidenta Madura.

 

To Washingtonu nestačilo

Ne poprvé zavedl omezení, která mají nepříznivý vliv na životní úroveň obyvatel Bolívarské republiky. Koncem května uvedl ministr zahraničí Venezuely  Arreaza, že v důsledku sankcí Bílého domu státní společnost PDVSA, která platí léčení Venezuelců, nemohla zaplatit v Itálii transplantaci kostní dřeně děcku, které zemřelo. Do Twitteru napsal: „Toto je následek zločinné blokády ze strany USA, které zakazují převádět peníze italským zdravotnickým zařízením, s nimiž PDVSA spolupracovala v tak naléhavých případech.“ Venezuelská diplomacie upozornila, že restriktivní opatření USA k PDVSA jsou nebezpečná pro život stovek obyvatel léčících se v zahraničí. Na oficiálních stránkách ministerstva zahraničí Venezuely se píše: „V tuto chvíli podstupuje léčení v zahraničí prostřednictvím PDVSA přes 500 pacientů.“

Kromě toho neumožňují omezení realizovat v plné míře programy humanitární pomoci ve zdravotnictví. PDVSA uvolňuje občanům Venezuely prostředky na terapii, operace a transplantace.

Začátkem dubna uvalilo ministerstvo financí USA sankce proti dvěma venezuelským společnostem ropného průmyslu  a proti dvěma organizacím dodávajícím venezuelskou ropu na Kubu. Washington „pokračuje v nátlaku“ na zákonnou vládu Venezuely zcela nehumánními metodami.

Šéfredaktor časopisu Ruské akademie věd Latinská Amerika Vladimir Travkin uvedl: „USA své akce vysvětlují  nutností ničit prý nedemokratickou  vládu ve Venezuele. Je to další krok k zadušení republiky, ale Washington tím nekončí.“ Dodal, že se USA nemohou smířit se snahou Venezuely „zavést si takovou demokracii, kterou potřebují“, a ne tu, kterou jim nařizuje Washington.

Maduro Bílému domu nevyhovuje, neboť pokračuje v politice kontroly ropných a dalších přírodních zásob a usiluje o rozdělování prostředků ve prospěch obyvatel.

 

Osud Venezuelců je lhostejný

Travkin také připustil, že americké omezení společností, které dodávají do země potraviny, může tyto firmy přimět, aby nespolupracovaly s Bolívarskou republikou: „Část dodavatelů může venezuelský trh opustit, potom budou sníženy dávky potravin, což Venezuele ještě více zkomplikuje situaci. Zesílí humanitární krize, která  v poslední době i bez toho roste. Právě s tím Bílý dům počítá.“ Důsledkem má být vzestup vlny nespokojenosti. USA usilují o to, aby se .obyvatelé bouřili a aby následoval krach Madurova režimu.

Podle děkana Ruské akademie národního hospodářství Alexandra Čičina by mohla nespokojenost obyvatel Venezuely umožnit Washingtonu dovést situaci až k ozbrojeným střetům. „V takovém případě by mohl Bílý dům uvažovat o ozbrojeném zásahu.“ S ohledem na nové sankce se může situace v zemi stát kritickou. Washington chce přehodit vinu za to, co se děje, na Madura a obyvatelům namluvit, že právě jejich vůdce je do této situace přivedl.

 

„Je schopen inspirovat lid“

Travkin nazývá nové americké sankce další zkouškou venezuelského vedení, které bude muset narychlo hledat nové dodavatele potravin. Ale podle jeho názoru bude prezident schopen situaci zvládnout. „Maduro všechny své možnosti nevyčerpal, může situaci zvládnout. Bílý dům potom nedokáže vládu v Bolívarské republice změnit. Prezident už nyní vede politiku k náhradě dovozu a s ohledem na nové sankce práci v tomto směru zesílí.“ Věnuje značné úsilí tomu, aby stávající zdroje obyvatelům efektivně rozděloval. Čičin říká: „Kromě všeho obyvatelé získávají novou půdu, na které pěstují brambory, soju a kukuřici. Bude-li to pokračovat i dále není vyloučeno, že to situaci vyřeší.“

Maduro organizuje dodávky venezuelské ropy na zahraniční trhy. Přes odpor USA probíhají jednání se zeměmi Perského zálivu.. Čičin uvedl:  „Dnes je Madurovým hlavním zdrojem důvěra obyvatel. Venezuelci chápou, že na vzniklých obtížích nenese vinu současný prezident, ale Spojené státy. Kdyby to obyvatelé země nevěděli, už dávno by se hlásili k šéfovi opozice Guaidóvi.“ Říká: „Maduro je schopen inspirovat svůj lid, bez ohledu na negativní ovlivňování obyvatelstva USA. Vždy lidem ukazuje, že Venezuela je země, která může vydržet i přes americké ataky.“

Stejně uvažuje i Travkin. Podle něho se Venezuelci už dlouhou dobu nepoddávají provokacím Washingtonu. Situaci shrnul: „Myslím, že se záležitosti země normalizují a ztráty z amerických sankcí se budou snižovat.“

Převzato z RT.com

outsidermedia.cz

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář