Jdi na obsah Jdi na menu
 


„NATO je mrtvá.“ Okamura zatloukl poslední hřebík do rakve Aliance

29. 11. 2019
„NATO je mrtvá.“
Okamura zatloukl poslední hřebík do rakve Aliance. Musíme hledat nové bezpečnostní zakotvení, vyzývá
© AFP 2019 / Miguel Medina
ČR
20:27 28.11.
 
Ani šéf SPD nezůstává pozadu. Stejně jako i spousta českých a zahraničních politiků se i on nyní vyjádřil ke stavu Severoatlantické aliance. Jeho slova ale nejsou pozitivní. Podle Tomia Okamury je totiž NATO mrtvá organizace.
 
Český politik na svém účtu na Facebooku napsal, že se nyní potvrzuje to, co říkáme již dlouho. A tedy – že je NATO mrtvá organizace. Podle jeho názoru tak musí Česká republika hledat nové bezpečnostní zakotvení ve spolupráci se státy Visegrádu plus.
 
Poukazuje také na to, že nedávno se v médiích objevila zpráva o tom, že Turecko nyní odmítá dát zelenou obrannému plánu NATO pro Polsko a Pobaltí, dokud mu ostatní členové Aliance nepřislíbí větší politickou podporu v jeho boji proti Kurdům na severu Sýrie.
 
„Hnutí SPD prosazuje právo občanů v referendu rozhodnout o členství v NATO. Politicky je přece jasné, že v NATO může být buď islamizovaná agresívní turecká diktatura, nebo Česká republika. Nekomentuji teď konkrétní plán NATO pro Pobaltí, ale krok Turecka dokazuje, že aliance již není akceschopná,“ tvrdí.
 
 
Okamura dále doporučuje, abychom změnili koncepci armády „z malého a drahého expedičního sboru“ na „armádu, která má reálný mobilizační potenciál k obraně země“.
 
„Nikdo za nás řešit naše problémy nebude! Musíme posílit zbrojní a bezpečnostní spolupráci se zeměmi V4,“ vyzývá Okamura.
 
Názory na NATO
 
Předseda Svobody a přímé demokracie připomněl také to, jak si NATO stojí v očích světových lídrů. Poukázal na nedávná slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který pronesl, že se Aliance nachází ve stavu klinické smrti.
 
„Aliance není ani důležitá pro amerického prezidenta Trumpa. Když už, tak jen aby evropští „partneři“ odebírali nekvalitní americké zbraně, podobně jako Česká republika, a podporovali zahraniční invaze USA,“ uvádí další příklad.
 
Musíme spoléhat jen na sebe
 
 
Navíc si stojí za tím, že případ Kurdů ukazuje, že jsou Spojené státy schopné obětovat i své spojence, pokud se jim zdá, že to je v americkém zájmu. A budou tak prý jednat i dále.
 
„Nikdy nelze spoléhat na spojenectví USA i tzv. Západu. Kurdové se o tom přesvědčili nyní, my v Mnichově. Polsko by si to také mělo uvědomit. I Maďarsko, pro které v roce 1956 nikdo na západě nehnul prstem…Musíme připomenout, že nás západní mocnosti zradily dvakrát: jednou v Mnichově a podruhé v Jaltě a Postupimi. Jednou nás přenechaly Němcům, podruhé bolševikům. Západní mocnosti přenechaly Sovětům i Polsko, kvůli kterému byla druhá světová válka zahájena,“ píše Okamura.
 
A to je pádný důvod pro to, abychom při zabezpečení své suverenity a svobody spoléhali především sami na sebe, tvrdí. Za příklad pak dává Švýcarsko či Izrael. Zejména kladl důraz na to, že nás „spojenci“ mohou kdykoli zradit, když to bude pro ně výhodné. Spoléhat se totiž „na dnes již zdegenerovaný takzvaný Západ reprezentovaný Německem a Francií, které s námi mají zlé úmysly“, není možné.
 
„V Mnichově se o „nás bez nás“ dohodly Německo, Itálie, Francie a Británie, což jsou nyní naši „spojenci“. Nikde ale není napsáno, že nás nemohou kdykoli v budoucnu bez mrknutí oka znovu zradit. Navíc Německo a Francie nyní vedou hegemonistickou velmocenskou politiku, kdy chtějí Evropu sjednotit, nyní pod nadvládou sluníčkářské ideologie marxismu-islamismu,“ připomíná minulost a píše, že to nesmíme dopustit.
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář