Jdi na obsah Jdi na menu
 


Německý exgenerál - Nečinnost Německa ohrožuje Evropu dalšími migranty!

1. 2. 2020

Německý exgenerál - Nečinnost Německa ohrožuje Evropu dalšími migranty!

 

Evropa na Blízkém východě uplatňuje „neúspěšnou“ politiku, uvedl bývalý německý generál Harald Kujat v rozhovoru s Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

1. února 2020 - 10:10

 

Ve srovnání s Ruskem, Čínou a Spojenými státy je EU v oblasti velmi slabě zastoupena vojensky i politicky. Německá nečinnost ohrožuje Evropany novou vlnou migrantů a hmatatelnými ekonomickými důsledky, varuje Kujat.


Atentát na íránského generála Kásima Sulejmáního měl na Střední východ vážné důsledky, uvedl bývalý německý generál Harald Kuyat v rozhovoru pro Deutsche Wirtschafts Nachrichten. Tento region se uvrhl do „politického chaosu, války a násilí, které zbavilo miliony lidí jejich základního obživy, jiní uprchli do Evropy nebo žili roky v táborech migrantů“. Teherán navíc uvedl, že zvýší obohacování uranu a Irák požadoval stažení veškerého cizího kontingentu z jeho území.
 
Američané mají nezbytné vojenské prostředky, aby způsobili Íránu „obrovské škody“, například zničením odstředivek obohacujících uran, vysvětluje Kuyat. Spojené státy však mohou utrpět „hmatatelné škody“. Operace v Íránu by mohla být pro Washington katastrofou, jako bylo vylodění v Zátoce sviní na Kubě v roce 1961. Z Trumpovy strany navíc bude „válečným zločinem srovnatelným pouze s vandalismem Talibanu v Afghánistánu a džihádistů v Iráku“, uvádí exgenerál: „Je rozumné se ptát: „Věří Trump, že jeho moc je absolutní a že mezinárodní právo ho nijak neomezuje?“

 
Írán má tři cíle, vysvětlil Kuyat: vytlačit Spojené státy z Blízkého a Středního východu, dosáhnout zrušení sankcí a posílit svůj vliv v oblasti. Teherán by proto těžil ze stažení amerických jednotek, ale je nepravděpodobné, že by k tomu došlo. Není také jasné, jakou roli bude v budoucnu hrát Rusko. Zároveň je patrné, že Čína v oblasti zvyšuje svůj ekonomický vliv.¨

 

„Ve srovnání se Spojenými státy, Ruskem a Čínou je Evropa vojensky a politicky slabá, protože Německo je slabé a neexistuje spolehlivá platforma pro společnou akci s Francií," vysvětlil Kujat. Nedostatek iniciativy v Berlíně může vést k nové vlně migrantů a ke konkrétním ekonomickým důsledkům. 

 

„Německo dělá jen velmi málo, aby konstruktivně přispělo k mezinárodní stabilitě, čímž by posílilo svou vlastní bezpečnost,“ stěžuje si bývalý generál. To samozřejmě není snadné, když „v mezinárodních vztazích ekonomicky silnější spojenec používá sankce jako zbraň“. Evropská nečinnost však naznačuje její nedostatek „předvídavosti ve věcech bezpečnostní politiky a zahraniční politiky a také schopnost strategických rozhodnutí“. Skutečnost, že EU nevyvíjí dostatečné úsilí k vyřešení íránsko-amerického konfliktu, je dalším příkladem „selhání“ Evropanů v zahraniční politice.

 

(kou, prvnizpravy.cz, deutsche-wirtschafts-nachrichten.de, foto: arch.)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář